Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Συναγερµός στις εφορίες για 5,9 δισ. ευρώ τον ∆εκέµβριο

Συναγερµός στις εφορίες για 5,9 δισ. ευρώ τον ∆εκέµβριο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελενα Λάσκαρη ΕΙΚΟΣΑΗΜΕΡΟ ΦΟΡΟΚΥΝΗΓΗΤΟ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

για περαίωση, ληξιπρόθεσµα και είσπραξη ΦΠΑ αρχίζουν οι εφορίες κατόπιν σχετικών οδηγιών του υπουργείου Οικονοµικών, ώστε να εισπραχθούν έσοδα 5,9 δισ. ευρώ εντός του ∆εκεµβρίου.

Χθες ο υφυπουργός Οικονοµικών ∆. Κουσελάς έθεσε σε κατάσταση συναγερµού τούς επικεφαλής των 27 µεγαλύτερων εφοριών της Αττικής, οι οποίες εισπράττουν το 70% των φορολογικών εσόδων κάθε µήνα, περνώντας από κόσκινο τις εισπράξεις εσόδων καθεµίας από αυτές σε επίπεδο ενδεκάµηνου. ∆ιεµήνυσε µάλιστα ότι εφεξής ο έλεγχος της αποδοτικότητάς τους και της επίτευξης των στόχων θα γίνεται σε µηνιαία βάση, σε συσκέψεις αξιολόγησης και οδηγιών την πρώτη ∆ευτέρα κάθε µήνα. Σύµφωνα µε τις εντολές που δόθηκαν χθες, το φοροκυνηγητό για την οµαλή εκτέλεση του προϋπολογισµού στο σκέλος των εσόδων έως το τέλος του έτους εστιάζεται:

Στην περαίωση εκκρεµών υποθέσεων. Οι εισπράξεις έχουν ξεπεράσει ήδη τα 700 εκατ. ευρώ και εκτιµάται ότι έως το τέλος ∆εκεµβρίου, οπότε λήγει η προθεσµία υπαγωγής στη ρύθµιση και θα καταβληθεί και η πρώτη δόση από όσους έχουν ήδη υπαχθεί, τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ. Προβλήµατα εξακολουθούν να υπάρχουν µε τις διορθώσεις στα λανθασµένα εκκαθαριστικά για τα οποία δόθηκαν οδηγίες να εκδοθούν το ταχύτερο δυνατόν.

Με φόντο την κρίση και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελµατίες (68.000 µόνο τον Οκτώβριο)

δεν υποβάλλουν τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Αφού εντοπιστούν από τη Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων, οι εφορίες αναλαµβάνουν να καλέσουν τους υπόχρεους να καταβάλουν τα οφειλόµενα αλλιώς προχωρούν σε προσωρινούς ελέγχους. Στους προσωρινούς ελέγχους ΦΠΑ. Στην είσπραξη ληξιπρόθεσµων οφειλών. Το τελευταίο «χτύπηµα» του υπουργείου Οικονοµικών ήρθε µετά τη διασταύρωση στοιχείων που έδειξε ότι 772 ιδιοκτήτες ακινήτων σε Φιλοθέη, Παλαιό Ψυχικό, Εκάλη, Νέα Ερυθραία, Βούλα, Βουλιαγµένη, Πανόραµα και Καλαµαριά έχουν ληξιπρόθεσµες οφειλές 12,5 εκατ. ευρώ όταν η αντικειµενική αξίατης ακίνητης περιουσίας τους φτάνει τα 1,162 δισ. ευρώ. Οι φορολογούµενοι αυτοί έχουν περιθώριο έως τις 15 ∆εκεµβρίου να ξεπληρώσουν τις οφειλές τους διαφορετικά απειλούνται µε κατασχέσεις και πλειστηριασµούς των ακινήτων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου