Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

[Κινητοποίηση]: Όχι στην Απόχη της Αποχής - Ενημερώστε τον κόσμο!

Επειδή κάποια ΜΜΕ προωθούν ρεπορταζ όπου το 99% των πολιτών λέει πως θα αντιδράσει και δεν θα ψηφίσει κανέναν (περνώντας την εντύπωση πως αυτό είναι το σωστό στους τηλεθεατές), προτείνω εμείς οι bloggers να κάνουμε την δικιά μας καμπάνια/κινητοποίηση. Παρακάτω δίνεται ένα ανυπόγραφο φυλλάδιο (το σλόγκαν δεν είναι δικό μου), το οποίο θα μπορούσε να εκτυπωθεί σε Α4, και να αποδώσει 2 αντίγραφα ανά φύλλο (για οικονομία). Όποιος θέλει το προωθεί μέσω των blogs, το κατεβάζει και το μοιράζει.


(κλικ για μεγέθυνση)
http://skeftomasteellhnika.blogspot.com/2010/10/blog-post_1072.html


ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ;                                                                                                                                                   21% AΠΑΝΤΗΣΕ:        NAI                                                                                                                             17% ΑΠΑΝΤΗΣΕ:        OXI                                                                                                                             62% ΑΠΑΝΤΗΣΕ:        عهد الأمن العالمي بواشن

ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ

Σας παρουσιαζω : 10 λόγους που άλλαξαν τη ζωή μου  "Σας παρουσιάζω αναλυτικά τους 10 λόγους που άλλαξαν τη ζωή μου τον τελευταίο χρόνο με αποτέλεσμα να έχω χεστεί στο χρήμα λόγω της πολύ καλής οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. που με ανάγκασε να εξοικονομήσω χρήματα. Το έκανε για........
μένα,για εσάς, για όλους…

Οι 10 λόγοι είναι:

1. Έκοψα το... τσιγάρο (έκανα 2 πακέτα την ημέρα..)

2. Έκοψα το φαγητό απ' έξω (Goody's σε πακέτο κάθε μέρα)

3. Έκοψα το αυτοκίνητο (χρησιμοποίησα τις γ....τες μεταφορές με ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ)

4. Πούλησα το αυτοκίνητο (εξοικονόμησα 4.000 ευρώ από την πώληση)

5. Έκοψα τις εξόδους (ήθελα 50 ευρώ κάθε Παρασκευή για clubing)

6. Έκοψα τη σύνδεση του κινητού (έχω κάρτα και κάνω αναπάντητες)

7. Έκοψα τις άμεσες επαφές με φίλους (και το chat καλό είναι.)

8. Σταμάτησα να αγοράζω ρούχα

9. Σταμάτησα να κάνω και δώρα (εννοείται)

10. Με χώρισε η γκόμενα μου (λογικό)


Η "σούμα":

1. Τσιγάρο: 6 ευρώ Χ 365 μέρες = 2.190 ευρώ

2. Goody's: 5 ευρώ Χ 365 μέρες= 1.825 ευρώ

3. Βενζίνη: 50 ευρώ Χ 52 εβδομάδες= 2.600 ευρώ

4. Πώληση αυτοκινήτου: 4.000 ευρώ

5. Clubing: 50 ευρώ Χ 52 εβδομάδες= 2.600 ευρώ

6. Σύνδεση κινητού: 40 ευρώ Χ 12 μήνες= 480 ευρώ

7. Φίλοι: 52 καφέδες Χ 4 ευρώ= 208 ευρώ

8. Ρούχα: 500 ευρώ

9. Δώρα: 500 ευρώ

10. Γκόμενα - Χωρισμός: Αξία ανεκτίμητη



Αποτέλεσμα...:

Δεκατέσσερις χιλιάδες εννιακόσια τρία ευρώ...(14.903)!!!!

Για να μην αναφέρω και... ότι γλίτωσα από:

1. Καρκίνο πνευμόνων

2. Διαιτολόγο

3. Τροχαία

4. Εφορία

5. Αλκοτέστ

6. Φλυαρία

7. Παρεξηγήσεις

8. Κινέζικες απομιμήσεις

9. Υποχρεώσεις

10. Προφυλακτικά και ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη...

__________________________________________________

ΠΑΣΟΚαρα ΡΕ
ΜΑΘΕ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

ΡΕ ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ !!!!
στις 8:41 μ.μ.

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ

Ας ταρακουνισουμε λιγο τα νερα σημερα.
Λοιπον εγω καπνιζω. ΚΑΚΩΣ. Το ξερω. Και ολοι που καπνιζουμε το ξερουμε. Και πολυ απο εμας που καπνιζουμε, εχουμε κανει αρκετες προσπαθειες να το κοψουμε. Αλλα ρε  φιλε,  εσενα τι σε πειραζει; Στον εαυτο μου κανω κακο. Εισαι μου λες παθητικος καπνιστης Πρωτον δεν υπαρχει καμια επισημη ερευνα, ανεξαρτητη, που να το αποδεικνυει, οτι εχεις σοβαρο προβλημα, οταν βρισκεσε σε χωρο καπνιστων, εκτος, βεβαια,  αν βρισκεσε σε τεκε.Και λεω σοβαρο, γιατι προβλημα ειναι να σε ενοχλει ο καπνος μου, οταν ερχετε πανω σου.Το καταλαβαινω. Ποσο μαλλον, οταν αναγκαζεσε να τον αναπνεεις. Αλλα βρε αδελφε, δεν σε υποχρεωσε κανεις να ελθεις στον χωρο μου. Αν δεις οτι καπνιζω μην μπεις μεσα. Πηγαινε αλλου. Μα θα μου πεις οτι παντου καπνιζουν. Αυτο σημαινει οτι οι καπνιστες ειναι περισσοτεροι απο τους μη καπνιστες. Και σε μια δημοκρατικη χωρα η πλειοψηφια παιρνει τις αποφασεις.Οι περισσοτεροι καπνιστες οταν ειμαστε σε καποιον χωρο-πριν τα μετρα- και μας ελεγε οποιοσδηποτε, οτι ενοχλειτε απο το τσιγαρο, το σβηναμε χωρις δευτερη κουβεντα. Εσεις τωρα, αν περνατε εξω απο ενα μαγαζι και δειτε καποιον να καπνιζει, κανετε αμεσως καταγγελια. Τοσο μενος πια!
'Η νομιζετε οτι με αυτην  την κατασταση ,σε λιγα χρονια θα βρισκετε μαγαζι να  πηγαινετε; Καταλαβετε αυτο. Ειστε πολυ λιγοι για να κρατησετε μαγαζια!
Νευριασατε; Ωραια. Παμε παρακατω
.Αν σας ενοχλει αυτο που αναπνεουμε, μιληστε και για τα διηλιστηρια, τα εργοστασια,τα αυτοκινητα κ.λ.π.
 Θα μου πειτε "εμεις δεν εχουμε δικαιωματα;" Βεβαιως και εχετε. Βλεπετε, εμεις καταλαβαινουμε τα δικαιωματα σας, αντιθετα απο πολλους απο εσας. Δημιουργειστε δικα σας μαγαζια.'Ηαφηστε τα καταστηματα να επιλεξουν αυτα, αν θα ειναι καπνιστων 'η μη.
 Και μην πειτε οτι ειναι θεμα οικονομιας. Δικης μου, ναι ,ειναι. Αλλα οχι για το κρατος και την υγεια. Το κρατος λεει οτι δαπανα 3,5 δις για ασθενειες που σχετιζονται με το καπνισμα.Ναι, αλλα απο την αλλη εισπρατει 6 δις απο τους φορους του καπνου. Λοιπον; 'Η νομιζετε οτι το κρατος ενδιαφερετε για την υγεια μας; Αν ενδιαφεροταν, θα φροντιζε να μην  ξεκινησει το καπνισμα καποιος. Απο το νηπιαγωγειο. Θα φροντιζε να μην ενδιαφερει κανενα νεο-α το  καπνισμα. Θα φροντιζε οι νεοι να γεμιζαν την ημερα τους με αθλητισμο 'η με αλλα υγειη  ενδιαφεροντα.Και τοτε, σιγα- σιγα η πλειοψηφια θα ηταν μη καπνιστες. Και μην μου λετε οτι ειναι εντολη απο την Ευρωπη. Η Ευρωπη εχει πει "καντε κατι για το καπνισμα", δεν εχει πει τι. Ειναι στην ευχερια καθε κρατους να εφαρμοσει την δικη του πολιτικη.
Αλλα τι περιμενεις απο ανεγγεφαλους κρατικους λειτουργους;
Παραδειγμα: Απαγορευει το καπνισμα στα εκπαιδευτικα ιδρυματα.Καλως. Αλλα αναγκαζει τους εκπαιδευτικους να βγουν στο δρομο να καπνισουν. Σκεφθειτε: Πρωτα καπνιζαν στα γραφεια τους, δεν τους εβλεπε κανεις. Τωρα τους στελνει, εξω απο την πορτα του σχολειου, σε κοινη θεα των μαθητων, για να εχουν ενα παραδειγμα.(Ασε που δασκαλοι καπνιζουν στο δρομο, αλλα οι μαθητεσ καπνιζουν μεσα στο σχολειο.
Εχω και αλλα σχετικα, επειδη ομως πιστευω οτι εκνευριστηκατε αρκετα, σταματω εδω.
Παρακαλω το βρισιμο να μην ειναι χυδαιο.

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Οι Έλληνες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο...

...μια που δεν περιμένω από τα ΜΜΕ σήμερα να αναφέρουν αυτά που αξίζουν για τους Έλληνες/Ήρωες της τότε Ελλάδας, μια που γνωρίζουμε ποια γραμμή ακολουθούν, του Λωτοφάγου σε ότι έχει σχέση με την ανάταση του Ελληνικού Ηθικού, σκέφτηκα να αναφέρω κάποια στοιχεία σαν Φόρο Τιμής προς όλους αυτούς...




Η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ, ήταν η μόνη χώρα που αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τους στρατούς τεσσάρων χωρών ταυτόχρονα:
• Αλβανία
• Ιταλία
• Γερμανία
• Βουλγαρία

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (σε ημέρες)
• Ελλάδα 219
• Νορβηγία 61
• Γαλλία 43 (η υπερδύναμη της εποχής)
• Πολωνία 30
• Βέλγιο 18
• Ολλανδία 4
• Γιουγκοσλαβία 3
• Τσεχοσλοβακία 0
• Λουξεμβούργο 0
• Δανία 0 (οι Δανοί παραδόθηκαν σ’ ένα μοτοσικλετιστή του Hitler που μετέφερε αίτημα του Hitler στο Δανό βασιλιά για διέλευση του Ναζιστικού στρατού. Ο Δανός βασιλιάς για να δείξει την υποταγή του, παράδωσε το Στέμμα του στο μοτοσικλετιστή για να το πάει στο Βερολίνο και στο Hitler ....)

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙΣΕΣ
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

• Αλβανοί 1165
• Ιταλοί 8000
• Βούλγαροι 25.000
• Γερμανοί 50.000

ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
• Ελλάδα 10%
• Σοβιετική Ένωση 2,8%
• Ολλανδία 2,2%
• Γαλλία 2%
• Πολωνία 1,8%
• Γιουγκοσλαβία 1,7%
• Βέλγιο 1,5%

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ
"Χάριν της ιστορικής αλήθειας πρέπει να επιβεβαιώσω ότι μόνο οι Έλληνες, απ’ όλους τους αντιπάλους που μας αντιμετώπισαν, πολέμησαν με το μεγαλύτερο θάρρος και περισσότερο αψήφισαν το θάνατο.."
Adolph Ηitler
(ομιλία του στο Reichstag στις 4 Μαΐου 1941)

«Η λέξη ηρωϊσμός φοβάμαι οτι δεν αποδίδει στο ελάχιστο τις πράξεις αυτοθυσίας των Ελλήνων, οι οποίες ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για τη νικηφόρα έκβαση της κοινής προσπάθειας των εθνών, κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ, για την ανθρώπινη ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Εάν δεν ήταν η ανδρεία των Ελλήνων και το θάρρος τους, η έκβαση του Β’ ΠΠ θα ήταν ακαθόριστη."
Winston Churchill
(Παραφρασμένο από μια από τις ομιλίες του στο βρετανικό Κοινοβούλιο στις 24 Απριλίου 1941)

"Μέχρι τώρα συνηθίζαμε να λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες. Τώρα θα λέμε: Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες."
Winston Churchill
(Από μια ομιλία στο BBC στις πρώτες ημέρες του ελληνο-ιταλικού πολέμου)

"Λυπάμαι επειδή γερνώ και δεν θα ζήσω πολύ για να ευχαριστήσω τους Έλληνες, των οποίων η αντίσταση ήταν αποφασιστική για το Β’ ΠΠ."
Joseph Stalin
(Από μια ομιλία στο ραδιοσταθμό της Μόσχας στις 31 Ιανουαρίου 1943 μετά από τη νίκη του Stalingrad και τη συνθηκολόγηση της 6ης γερμανικής στρατιάς υπό τον στρατηγό Von Paulus).

"Εάν οι ρώσοι κατόρθωσαν να προβάλουν αντίσταση στην είσοδο της Μόσχας για να σταματήσουν και να αποτρέψουν το γερμανικό χείμαρρο, το οφείλουν στους Έλληνες, οι οποίοι καθυστέρησαν τις γερμανικές μεραρχίες, την ώρα που θα μπορούσαν να μας κάνουν να γονατίσουμε."
Georgy Constantinovich Zhoukov
(Στρατηγός του σοβιετικού στρατού: Απόσπασμα τα απομνημονεύματά του για το Β’ ΠΠ)

"Ανεξάρτητα από αυτό που οι μελλοντικοί ιστορικοί θα πουν, αυτό που μπορούμε να πούμε τώρα, είναι ότι η Ελλάδα έδωσε στο Μussolini ένα αξέχαστο μάθημα, ότι ήταν το κίνητρο για την επανάσταση στη Γιουγκοσλαβία, ότι κράτησε τους Γερμανούς στην ηπειρωτική χώρα και στην Κρήτη για έξι εβδομάδες, ότι ανέτρεψε τη χρονολογική σειρά όλων των σχεδίων της Γερμανικής Ανώτατης Διοίκησης και έφερε έτσι μια γενική αντιστροφή ολόκληρης της πορείας του πολέμου και νικήσαμε."
Sir Robert Antony Eden
Υπουργός Πολέμου και Εξωτερικού της Μεγάλης Βρετανίας 1940-1945,
Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας 1955-1957 – παράφραση από μια ομιλία του στο βρετανικό Κοινοβούλιο 24/09/1942)

"Δεν θα ήταν υπερβολή να πω οτι η Ελλάδα ανέτρεψε τα σχέδια της Γερμανίας στην ολότητά τους και την ανάγκασε να αναβάλει την επίθεση στη Ρωσία για έξι εβδομάδες. Αναρωτιόμαστε ποιά θα ήταν θέση της Σοβιετικής Ένωσης χωρίς την Ελλάδα."
Sir Harold Leofric George Alexander
(Βρετανός στρατηγός κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ – παράφραση από μια ομιλία του στο βρετανικό Κοινοβούλιο στις 28 Οκτωβρίου 1941)

"Είμαι ανίκανος να δώσω το κατάλληλο εύρος της ευγνωμοσύνης που αισθάνομαι για την ηρωϊκή αντίσταση του λαού και των ηγετών της Ελλάδας."
Charles de Gaul
(ομιλία του στο γαλλικό Κοινοβούλιο μετά από το τέλος του Β’ ΠΠ).

"Η Ελλάδα είναι το σύμβολο της βασανισμένης, ματωμένης αλλά ζωντανής Ευρώπης. Δεν ήταν ποτέ μια ήττα τόσο αξιότιμη για εκείνους που την υπέστησαν."
Maurice Schumann Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας 1969-1973,
μέλος της γαλλικής ακαδημίας 1974 (Από ένα μήνυμα που απηύθυνε από το BBC του Λονδίνου στους υποδουλωμένους λαούς της Ευρώπης στις 28 Απριλίου 1941, η ημέρα που ο Ηitler κατέλαβε την Αθήνα μετά από έξι μηνών πόλεμο ενάντια στο Μussolini και έξι εβδομάδες ενάντια στο Ηitler).

"Πολεμήσατε άοπλοι και νικήσατε, μικροί ενάντια σε μεγάλους. Σας οφείλουμε ευγνωμοσύνη, επειδή μας δώσατε το χρόνο να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας. Ως Ρώσοι και ως άνθρωποι σας ευχαριστούμε."
Μόσχα, ραδιοσταθμός όταν επιτέθηκε ο Ηitler στην ΕΣΣΔ

"Ο πόλεμος με την Ελλάδα απέδειξε ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο στα στρατιωτικά και ότι πάντα μας περιμένουν εκπλήξεις."
Benito Mussolini
(ομιλία της 10/5/1941)

"Στην 28η Οκτωβρίου 1940 στην Ελλάδα δόθηκε μια προθεσμία τριών ωρών για να αποφασίσει σχετικά με τον πόλεμο ή την ειρήνη, αλλά ακόμα κι αν δίνονταν τρεις ημέρες ή τρεις εβδομάδες ή τρία έτη, η απάντηση θα ήταν η ίδια. Οι Έλληνες δίδαξαν την αξιοπρέπεια στο πέρασμα των αιώνων. Όταν όλος ο κόσμος έχασε την ελπίδα του, οι Έλληνες τόλμησαν να αμφισβητήσουν το αήττητο του γερμανικού τέρατος, υψώνοντας απέναντι του το υπερήφανο πνεύμα της ελευθερίας."
Franklin D Roosevelt, Πρόεδρος ΗΠΑ 1933 - 1945

"Η ηρωική προσπάθεια των Ελλήνων... Ενάντια στην επίθεση της Γερμανίας, αφού νίκησαν τόσο βροντερά τους Ιταλούς στην προσπάθειά τους να εισβάλουν στο ελληνικό χώμα, γέμισε τις καρδιές των αμερικανών με ενθουσιασμό και κίνησε την συμπάθεια τους."
Franklin D Roosevelt, Πρόεδρος ΗΠΑ 1933 - 1945

Στις 10 Απριλίου 1941, μετά από την ελληνική συνθηκολόγηση με τη Γερμανία, τα βόρεια οχυρά της Ελλάδας παραδίνονται. Οι Γερμανοί εκφράζοντας το θαυμασμό τους στους Έλληνες στρατιώτες, δήλωσαν ότι είναι τιμημένοι και υπερήφανοι έχοντας ως αντίπαλό τους έναν τέτοιο στρατό και ζήτησαν να επιθεωρήσει ο Έλληνας διοικητής το γερμανικό στρατό σε μια ένδειξη τιμής και αναγνώρισης! Η γερμανική σημαία αναρτήθηκε μόνο μετά την πλήρη απόσυρση του ελληνικού στρατού

Ένας Γερμανός αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας δήλωσε στο διοικητή της ομάδας μεραρχιών ανατολικής Μακεδονίας, υποστράτηγο Δέδε, ότι ο Ελληνικός Στρατός ήταν ο πρώτος στρατός στον οποίο τα μαχητικά αεροπλάνα Stuka δεν προκάλεσαν τον πανικό. "Οι στρατιώτες σας" είπε, "αντί της μανιώδους φυγής, όπως έκαναν στη Γαλλία και στην Πολωνία, μας πυροβολούσαν από τις θέσεις τους."

"ΕΠΕΙΔΗ ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ, ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ,
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΕΤΡΗΣΑΜΕ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΣΤΗ ΜΑΧΗ "
AΙΣΧΥΛΟΣ (πατέρας της τραγωδίας)


πηγη:http://ligesskepsis.blogspot.com/

Σύγχρονη κοινωνία - ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σύγχρονη κοινωνία : Νέα δεδομένα και επιδράσεις στην ψυχική υγεία του ανθρώπου

globalisationτου Ζήση Δ. Παπαδημητρίου[1]
Εδώ και τρεις δεκαετίες περίπου η ανθρωπότητα ζει στους ρυθμούς της περιώνυμης και ως φαίνεται αναπόφευκτης παγκοσμιοποίησης, εξέλιξη η οποία, μακροπρόθεσμα, απειλεί με πλήρη ανατροπή των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών δεδομένων των σύγχρονων κοινωνιών, επηρεάζοντας έτσι έμμεσα ή και άμεσα τις συνθήκες ζωής και κατ΄ επέκταση την ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων, ιδιαίτερα εκείνων που ανήκουν στην κατηγορία των «θυμάτων» (victims) του οργανωτικού και τεχνολογικού εκσυγχρονισμού. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα της παγκοσμιοποίησης είναι α) οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, β) η μετατόπιση του κέντρου βάρους των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων από τον παραγωγικό στο χρηματιστικό τομέα, με αποτέλεσμα την «υπερ-χρηματιστική οικονομία» και τη βαθμιαία μετατροπή των κοινωνιών μας σε «κοινωνίες του τζόγου», "casino societies", όπως αποκαλούνται στα αγγλικά, γ) η συγκέντρωση του κοινωνικού πλούτου στα χέρια ολίγων, η εμφάνιση των λεγόμενων «νεόπτωχων» στις αναπτυγμένες βιομηχανικές κοινωνίες και η οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση εκατομμυρίων ανθρώπων στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, δ) η καταναλωτική κοινωνία και η ομογενοποίηση των προτύπων κοινωνικής συμπεριφοράς, ε) ο ανταγωνισμός με επίκεντρο το χρήμα και η αναβίωση της γνωστής ιδεολογίας σχετικά με την «επικράτηση του ισχυρότερου» και τέλος ζ) η εμφάνιση νέων μορφών πολιτικής τρομοκρατίας, η αντιμετώπιση των οποίων τείνει να οδηγήσει την ανθρωπότητα σε νέους ιδεολογικούς Μεσαίωνες.
Ενόψει των εξελίξεων αυτών, οι πάλαι ποτέ βεβαιότητες των κοινωνιών μας ανατρέπονται και οι άνθρωποι βρίσκονται ολοένα και περισσότερο αντιμέτωποι με διάφορα προβλήματα, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι ανασφάλειες και οι φόβοι, γεγονός που επηρεάζει την κοινωνική συμπεριφορά τους, στο βαθμό που ενισχύει τον ατομικισμό, εμποδίζοντας έτσι τη συγκρότηση συλλογικής συνείδησης, απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνειδητή οργάνωση της ζωής τους.                                ΄Εχοντας αναγορεύσει το χρήμα και το κακώς, κατά την άποψή μου, εννοούμενο ατομικό συμφέρον σε βασικές αξίες, οι κοινωνίες μας ακολουθούν ακάθεκτες τη λογική της εμπορευματοποίησης και συνακόλουθα της «πραγμοποίησης» των κοινωνικών σχέσεων, με εμφανή τα σημάδια της αλλοτρίωσης.  Κλεισμένοι ο καθένας στον κόσμο του, επικοινωνούν μεταξύ τους αποσπασματικά, αναπαράγοντας μέσα  από την συμπεριφορά τους την κυρίαρχη ιδεολογία του συστήματος. Καλούνται να ικανοποιήσουν ανάγκες που δεν τις ορίζουν οι ίδιοι, καθότι είναι πλασματικές και αποσκοπούν πρωτίστως στην εξυπηρέτηση του κέρδους. Τα καταναλωτικά αγαθά προσλαμβάνουν στη συνείδηση  των ανθρώπων τη θέση  βασικών αξιών  και με την έννοια αυτή λειτουργούν ως σύμβολα κοινωνικής αυτοπροβολής και καταξίωσης. Η επιθυμία των ανθρώπων π.χ. να αποκτήσουν το δικό τους αυτοκίνητο, το οποίο, μεγαλώνει, βέβαια, την ατομική τους ελευθερία, μετατρέπεται ωστόσο συχνά σε φετίχ, τουτέστιν σε υποκατάστατο  πραγματικών αναγκών, που συνεχίζουν να παραμένουν ανικανοποίητες, προκαλώντας τη γνωστή  σε όλους μας καθημερινή επιθετικότητα.
           Στη χώρα μας εντείνεται τελευταία ο προβληματισμός σχετικά με την ψυχική υγεία των πολιτών, καθώς πληθαίνουν τα κρούσματα εμφανών ψυχικών διαταραχών στους ανθρώπους, επηρεάζοντας γενικότερα την κοινωνική ζωή.   Αποτελεί πλέον κοινό μυστικό ότι η κοινωνία μας διέρχεται περίοδο βαθιάς κρίσης, τα αίτια της οποίας θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να αναζητηθούν στις ριζικές τεχνολογικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές που συντελέστηκαν, από τη Μεταπολίτευση και εντεύθεν, στη χώρα μας Η κοινωνία μας αντιμετωπίζει  προβλήματα συνοχής, καθότι οξύνονται οι εσωτερικές αντιθέσεις, απειλώντας μακροπρόθεσμα με ρήξη τον κοινωνικό ιστό.
          Το φαινόμενο των ψυχικών διαταραχών σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και ανεξάρτητα από το κοινωνικό στρώμα στο οποίο ανήκουν οι άνθρωποι, αφορά, αν και με διαφορετικά κάθε φορά συμπτώματα, τόσο αυτούς που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης όσο και την κοινωνία των ευημερούντων. Τα αίτια των ψυχικών διαταραχών εντοπίζονται κυρίως α) στα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν πολλούς ανθρώπους, β) στην κρίση που διέρχεται και στη χώρα μας ο θεσμός του γάμου και της οικογένειας, γ) στις ριζικές αλλαγές που συντελούνται στο χώρο των κοινωνικών σχέσεων γενικά και των διαπροσωπικών σχέσεων ειδικότερα, περιορίζοντας σε σημαντικό βαθμό την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, δ) σε περιβαλλοντικούς λόγους όπως το κυκλοφοριακό, η ηχορύπανση των πόλεων κλπ. και τέλος ε) η εσωτερίκευση των φόβων που προκαλεί λίγο ή πολύ σε όλους μας η διεθνής πολιτική κατάσταση, καθώς εντείνεται η ανασφάλεια για το μέλλον.
Στη χώρα μας, η ανεργία αγγίζει το 10%, πλήττει δε κυρίως τους νέους και τις γυναίκες. Μεταξύ των νέων  ηλικίας 15-29 ετών π.χ. το ποσοστό της ανεργίας κυμαίνεται γύρω στο 32-33%. Μάλιστα, το 59% του συνολικού αριθμού των ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού.  Αξίζει να σημειωθεί ότι κοντά 150.000 νέοι πτυχιούχοι είναι άνεργοι, εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι η απόκτηση πτυχίου στις μέρες μας δεν σημαίνει αναγκαστικά και επαγγελματική εξασφάλιση. Δεν είναι κατά την άποψή μου τυχαίο το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι νέοι στη χώρας μας, νιώθοντας απογοητευμένοι από τη ζωή τους, αναζητούν την ευτυχία στον ψεύτικο κόσμο των ναρκωτικών. 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας με αντικείμενο τους ανέργους που έγινε πρόσφατα από την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας στη Χαλκίδα, η ψυχική υγεία του λαού μας κάθε άλλο παρά ικανοποιητική είναι. Έτσι, στο γενικό πληθυσμό της χώρας το ποσοστό εκείνων που πάσχουν από μια τουλάχιστον ψυχική διαταραχή ανέρχεται στο 29%. Υψηλά ποσοστά κατάθλιψης παρουσιάζουν οι ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών και ειδικότερα  οι γυναίκες, οι εργάτες, οι διαζευγμένοι και οι χήροι και κυρίως οι άνεργοι.  Ακόμη, το ποσοστό των διαταραχών συναισθήματος είναι της τάξης του 16,8%, ενώ των αγχωδών διαταραχών ανέρχεται στο 17%. Αγχώδεις διαταραχές παρουσιάζουν συνήθως  νέοι άνθρωποι ηλικίας 18-39 ετών, όπως  υπάλληλοι, φοιτητές, νοικοκυρές και  κυρίως  οι άνεργοι. Συγκεκριμένα, 26% των ανέργων, ένας στους τρεις περίπου,  πάσχει από κατάθλιψη, ενώ το 20%, δηλαδή ένας στους πέντε, παρουσιάζει αυτοκτονικές τάσεις, Στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας μας το αυτοκτονικό ρίσκο κυμαίνεται γύρω στο 7%.  Όπως πολύ σωστά έχει επισημανθεί, η αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας του λαού μας,  απαιτεί συγκεκριμένες παρεμβάσεις κοινωνικής και ψυχιατρικής υποστήριξης.( Βλ. «Ελευθεροτυπία», 8 Σεπτεμβρίου 2005), μέριμνα που στη χώρα μας βρίσκεται ακόμη, δυστυχώς, σε υποτυπώδη κατάσταση.
Η ελληνική κοινωνία χάνει βαθμιαία την παραδοσιακή  εξωστρέφειά της, ενισχύοντας έτσι τις απομονωτικές τάσεις μεταξύ των ανθρώπων. Ολοένα και περισσότεροι, σαγηνευμένοι από τις σειρήνες της προσφοράς, ενδίδουν στην καταναλωτική τους μανία, αναγορεύοντας την αγορά, συχνά περιττών, προϊόντων, σε «Shopping Therapy». Η καταναλωτική μανία των ατόμων υπερβαίνει συχνά την αγοραστική τους ικανότητα, καθώς επηρεάζεται από τα υφιστάμενα καταναλωτικά πρότυπα, τα οποία και καλλιεργούνται σκοπίμως με στόχο τη τεχνητή δημιουργία αναγκών.  Η κοινωνία μας, λοιπόν,  άκρως καταναλωτική, υπόσχεται «λαγούς με πετραχήλια», πρόσβαση ωστόσο στην ευημερία έχουν ουσιαστικά οι έχοντες και κατέχοντες, ενώ οι υπόλοιποι, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις καταναλωτικές ανάγκες, υπερχρεώνονται στις τράπεζες (στεγαστικά και καταναλωτικά  δάνεια, πιστωτικές κάρτες κλπ.), καθιστώντας τους όμηρους του τραπεζικού συστήματος, που ζουν καθημερινά με το άγχος της αποπληρωμής των δανείων. Είμαι σίγουρος πως μια εμπεριστατωμένη έρευνα με αντικείμενο τα προβλήματα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών θα είχε να μας αποκαλύψει πολλά σχετικά με την ψυχική κατάσταση των δανειοληπτών. Ως γνωστόν, η εποχή μας  καλλιεργεί το πνεύμα της κατανάλωσης σε βάρος της πραγματικής  ευημερίας, δημιουργώντας  πλασματικές ανάγκες, οι οποίες και εγκλωβίζουν τους ανθρώπους στη λογική μιας καταπιεστικής παραγωγικότητας, στο βωμό της οποίας θυσιάζονται  όχι μόνον οι κοινωνικές σχέσεις αλλά και αυτή ακόμη η υγεία. Εν κατακλείδι, στο όνομα της επίδειξης και της δήθεν επωνυμίας που προωθούν τα πλήρως υποβαθμισμένα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (ΜΜΕ), οι άνθρωποι δυναμιτίζουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, τόσο εντός όσο και εκτός της οικογένειας, στο βαθμό που «τρέχουν και δεν φτάνουν», όπως λέμε στην καθημερινή μας γλώσσα, διακινδυνεύοντας με τον τρόπο αυτό την σωματική και ψυχική τους υγεία. Κι ενώ πολύς κόσμος, πηγαίνει καθημερινά από τη μια δουλειά στην άλλη, για να ανταποκριθεί στις καταναλωτικές του ανάγκες, τα εύπορα κοινωνικά στρώματα χρησιμοποιούν την «περίοπτη κατανάλωση», όπως την αποκαλεί ο Βεμπλέν, προκειμένου να τονίσουν την οικονομική τους υπεροχή αλλά και να ενισχύσουν τη θέση τους στην κοινωνική ιεραρχία. Βιώνουν έτσι έντονα τον καταναλωτικό παραλογισμό, έστω και αν δεν το παραδέχονται οι ίδιοι, θυσιάζοντας σε τελευταία ανάλυση την ποιότητα ζωής.
Όπως σωστά έχει επισημανθεί πολλές φορές, η καταναλωτική πράξη είναι ιδιαίτερα σημαντική σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των κοινωνικών σχέσεων, αφού  τα υποκείμενα αποζητούν μέσω αυτής τη σύνδεσή τους με το κοινωνικό περιβάλλον, οι απόψεις του οποίου επιδρούν καταλυτικά στην κοινωνική συμπεριφορά των ανθρώπων. Με την εμπορευματοποίηση της κοινωνικής ζωής, σε όλες λίγο η πολύ, τις εκφάνσεις της, μέσα από την κατασκευή και την προβολή προτύπων συμπεριφοράς και ινδαλμάτων στο χώρο της μόδας, της μουσικής, της διασκέδασης, της άθλησης κλπ., προωθείται συστηματικά μια αντίληψη ζωής που εξυπηρετεί πρωτίστως τα συμφέροντα του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, όχι όμως και αυτά των ίδιων των υποκειμένων, καθότι τα εμποδίζει να συμφιλιωθούν με τον εαυτό τους. Γενικά, ο καταναλωτισμός λειτουργεί ως υποκατάστατο στους φόβους που αναπαράγει καθημερινά η  κρίση του συστήματος αξιών των κοινωνιών μας, η οποία στο υποκειμενικό επίπεδο αποτελεί και ατομική κρίση.
Ιδιαίτερα σημαντικός για την ψυχική υγεία των ανθρώπων είναι ο ρόλος της οικογένειας, η οποία, ως γνωστόν, βρίσκεται και στη χώρα μας σε κρίση. Αυτό καταδεικνύουν, τουλάχιστον, η ανησυχητική αύξηση των διαζυγίων, οι συγκρούσεις μεταξύ των γονιών καθώς και μεταξύ των γονιών και των παιδιών. Η πίεση που δέχονται τα ζευγάρια, προκειμένου να ανταποκριθούν στις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών τους, το κόστος των οποίων αυξάνεται σχεδόν με γεωμετρική πρόοδο, προκαλεί ανησυχίες και άγχη, υπονομεύοντας έτσι την οικογενειακή γαλήνη. Συχνά, η έλλειψη στοργής από τους γονείς προς τα παιδιά ή και μεταξύ των γονέων, ή ακόμη και η υπερπροστατευτικότητα που χαρακτηρίζει συνήθως την ελληνική οικογένεια, λειτουργούν αρνητικά, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη στάσεις και συμπεριφορές των παιδιών, τα οποία, όχι  σπάνια, παρουσιάζουν φαινόμενα απογοήτευσης και κατάθλιψης.
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στη στάση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στα άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα ή/και παρουσιάζουν ψυχικές διαταραχές. Πολλές φορές, η ύπαρξη ψυχικών διαταραχών ποινικοποιείται και άλλοτε αποτελεί αντικείμενο αρνητικών σχολείων σε βάρος των ίδιων των ατόμων που υποφέρουν αλλά και του κοινωνικού τους περίγυρου. Κλασική περίπτωση διακωμώδησης αλλά και καταναλωτικής αντιμετώπισης των ατόμων με ψυχικές διαταραχές, αποτελούν τα γνωστά «ριάλιτυ σόου», με θύματα τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας μας. Στο όνομα της δημοσιότητας, της επωνυμίας και του χρήματος, δεν είναι λίγοι εκείνοι που σπάζουν καθημερινά το φράγμα του αυτοσεβασμού, για να κοινοποιήσουν τα ψυχολογικά τους προβλήματα και να μετατραπούν σε κλόουν, ικανοποιώντας έτσι τις ηδονοβλεπτικές επιθυμίες του δήθεν υγιούς τηλεκατευθυνόμενου κοινού.
Τέτοιου είδους εκπομπές, με τη συμμετοχή ατόμων που αντιμετωπίζουν ψυχοσωματικά προβλήματα, ενισχύουν την απαξίωση του ανθρώπου και απειλούν να δυναμιτίσουν την κοινωνική συνοχή, καθώς μετατρέπουν τους πολίτες σε καταναλωτές του ανθρώπινου πόνου. Αντί να αντισταθούν στην απειλή της οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης, οι  άνθρωποι διασκεδάζουν τις ανασφάλειες και τους φόβους που νιώθουν, λόγω της κρίσης και της απαξίωσης των κοινωνιών μας, παρακολουθώντας ως παθητικοί θεατές τον αυτοεξευτελισμό των συνανθρώπων τους στα τηλεοπτικά κανάλια.
 
 

 
 

[1] Ο κ. Ζήσης Δ. Παπαδημητρίου είναι ομότιμος  καθηγητής Γενικής και Πολιτικής Κοινωνιολογίας του Τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (του Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ)

ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (του Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ) Εκτύπωση E-mail


Φωτό:Wikimedia
        Το πνευματικό πρόβλημα του σύγχρονου ανθρώπου ανήκει σε εκείνα τα θέματα που είναι τόσο δεμένα με το παρόν ώστε δεν μπορούμε να τα αξιολογήσουμε απόλυτα. Ο σύγχρονος άνθρωπος είναι μια πρόσφατη μορφή ανθρώπου το σύγχρονο πρόβλημα είναι ένα θέμα που μόλις τέθηκε και η λύση του βρίσκεται στο μέλλον.
         Μιλώντας, λοιπόν, για το πρόβλημα του σύγχρονου ανθρώπου το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε το ζήτημα-και ίσως να το τοποθετούσαμε διαφορετικά αν είχαμε κάποια αμυδρή ιδέα της πιθανής απάντησης. Επιπλέον, το θέμα είναι μάλλον αόριστο όμως η αλήθεια είναι πώς πρόκειται για κάτι τόσο οικουμενικό ώστε υπερβαίνει τη σύλληψη ενός απομονωμένου ατόμου.

        Έχουμε συνεπώς κάποιο βάσιμο λόγο για να προσεγγίσουμε αυτό το πρόβλημα με ειλικρινή μετριοφροσύνη και με βαθύτατη προσοχή. Είμαι έντονα πεισμένος για το τελευταίο, κι επιθυμώ να το τονίσω γιατί τέτοια ακριβώς προβλήματα μας δελεάζουν να χρησιμοποιήσουμε βαρύγδουπες λέξεις-και γιατί θα εξαναγκαστώ κι εγώ ο ίδιος να πω μερικά πράγματα που ίσως φανούν υπερβολικά και ασύνετα.

          Για ν' αρχίσουμε μ' ένα τέτοιο παράδειγμα σαφούς απερισκεψίας οφείλω να πω ότι ο άνθρωπος που ονομάζουμε σύγχρονο, ο άνθρωπος που έχει επίγνωση του άμεσου παρόντος, σε καμμία περίπτωση δεν είναι ο μέσος άνθρωπος. Είναι μάλλον ο άνθρωπος που στέκεται στις κορυφές, στα όρια του κόσμου, έχοντας μπροστά του την άβυσσο του μέλλοντος, πάνω του τους ουρανούς και πίσω του όλη την ανθρωπότητα με μια ιστορία που χάνεται στην προϊστορική καταχνιά.
        Ο σύγχρονος άνθρωπος - ή, ας το επαναλάβουμε, ο άνθρωπος του άμεσου παρόντος-σπάνια συναντάται. Λίγοι είναι εκείνοι που αξίζουν αυτό το όνομα, γιατί πρέπει να είναι συνειδητοποιημένοι στον υπέρτατο βαθμό. Εφόσον η ολότητα του παρόντος υπονοεί την πλήρη συνείδηση της ανθρώπινης ύπαρξης, απαιτείται η πιο έντονη και περιεκτική συνείδηση με τον πιο ελάχιστο βαθμό ασυνειδήτου. 
         Πρέπει να κατανοηθεί σαφώς ότι το απλό γεγονός της ύπαρξης στο παρόν δεν καθιστά τον άνθρωπο σύγχρονο, γιατί διαφορετικά θα ήταν σύγχρονος ο καθένας μας. Σύγχρονος είναι μόνο εκείνος που έχει πλήρη συνείδηση του παρόντος.

          Ο άνθρωπος που αξίζει να χαρακτηριστεί «σύγχρονος» είναι μοναχικός. Αυτό είναι αναγκαίο και συνέβαινε πάντα, γιατί κάθε βήμα προς μια πληρέστερη συνείδηση του παρόντος τον απομακρύνει περισσότερο από την αρχική του «μυστικιστική συμμετοχή» με τη μάζα των ανθρώπων-από την καταβύθιση σ' ένα συλλογικό ασυνείδητο. Κάθε βήμα προς τα μπρος είναι μια πράξη απόσχισης απ' αυτό το πρωτόγονο ασυνείδητο που περιβάλλει σχεδόν ολοκληρωτικά την πλειονότητα του ανθρώπινου γένους. Ακόμη και στον τωρινό πολιτισμό μας οι άνθρωποι που απαρτίζουν το χαμηλότερο υπόστρωμα, από ψυχολογική άποψη, ζουν σχεδόν με τόση ασυνειδησία όση και οι πρωτόγονες φυλές.
         Οι άνθρωποι του επόμενου στρώματος εκδηλώνουν ένα επίπεδο συνειδητότητας που αντιστοιχεί με τις απαρχές της ανθρώπινης κουλτούρας, ενώ εκείνοι που ανήκουν στα υψηλότερα στρώματα διαθέτουν μια συνειδητότητα που μόλις μπορεί να συμβαδίσει με τη ζωή των τελευταίων αιώνων. Μόνο ο άνθρωπος που είναι σύγχρονος σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη του όρου, ζει πραγματικά στο παρόν αυτός μόνο διαθέτει μια σύγχρονη συνείδηση κι αυτός μόνο διαπιστώνει ότι οι εκφράσεις της ζωής που αντιστοιχούν στις χαμηλότερες στρωματώσεις που δεν τον καλύπτουν πλέον.


Φωτό:Wikimedia
        Οι αξίες και οι αγώνες αυτών των κόσμων του παρελθόντος δεν τον ενδιαφέρουν πια εκτός μόνο για ιστορικούς λόγους. Έτσι καθίσταται «ιστορικά ασυνεπής» υπό τη βαθύτερη έννοια κι έχει απομακρυνθεί από τη μάζα των ανθρώπων που ζει ολοκληρωτικά μέσα στα όρια της παράδοσης. 
       Στην πραγματικότητα, αποβαίνει τελείως σύγχρονος μόνο όταν φτάσει στα άκρα του κόσμου, εγκαταλείποντας πίσω του όλα όσα απορρίφθηκαν και ξεπεράστηκαν, και αναγνωρίσει ότι στέκει μπροστά σ' ένα κενό απ' το οποίο μπορεί να ξεπροβάλλει το καθετί.
Τα λόγια αυτά μπορούν να θεωρηθούν σαν στερημένα νοήματος ή σαν απλές κοινοτυπίες. Τίποτε δεν είναι ευκολότερο από το να προσποιηθούμε κάποια συνειδητότητα του παρόντος.

       Πραγματικά, συναντούμε ορδές ασήμαντων ανθρώπων που υποδύονται το σύγχρονο άτομο, ενώ δεν έχουν βιώσει τα διάφορα στάδια της ανάπτυξης και αγνοούν τις υποχρεώσεις της ζωής που προσποιούνται. Εμφανίζονται ξαφνικά στο πλευρό του αληθινά σύγχρονου ανθρώπου σαν ξεριζωμένα πλάσματα, σαν παράσιτα, των οποίων η κενότητα εκλαμβάνεται σαν την ελάχιστα αξιοζήλευτη μοναχικότητα του σύγχρονου ανθρώπου, δημιουργώντας δυσπιστία γι' αυτόν.
        Αυτός και οι όμοιοι του, καθώς είναι σπάνιοι, αποκρύβονται από τα στερούμενα οξυδέρκειας μάτια των μαζών μέσα σ' αυτά τα σύννεφα των φαντασμάτων, τους ψευτοσύγχρονους. Τίποτε δεν μπορεί να γίνει ο «σύγχρονος» άνθρωπος είναι αμφισβητήσιμος και ύποπτος και πάντοτε ήταν τέτοιος, ακόμη και στο παρελθόν.

        Μια έντιμη ομολογία νεωτερισμού υποδηλώνει κάποια εκούσια δήλωση χρεοκοπίας, μια αφιέρωση στην πενία και την αγνότητα υπό ένα καινούριο πρίσμα και-αυτό που είναι οδυνηρότερο-την απάρνηση του φωτοστέφανου που απονέμει σαν δικαίωση η ιστορία. Το να είναι κανείς «ιστορικά ασυνεπής» συνιστά το Προμηθεϊκό αμάρτημα και, από την άποψη αυτή, ο σύγχρονος άνθρωπος ζει στην αμαρτία. 
        Ένα ανώτερο επίπεδο συνείδησης ισοδυναμεί μ' ένα φορτίο ενοχής. Όμως, όπως ήδη ανέφερα, μόνο ο άνθρωπος που έχει υπερβεί τα στάδια της συνείδησης του παρελθόντος κι έχει εκτελέσει πλήρως τα καθήκοντά που του ανατέθηκαν από τον κόσμο του, μπορεί ν' αποκτήσει την πλήρη συνείδησή του παρόντος. Για να το πετύχει αυτό πρέπει να είναι στο έπακρο υγιής κι επιδέξιος-ένας άνθρωπος που κατόρθωσε όσα και οι άλλοι μα και ακόμη περισσότερα. Αυτά είναι τα προσόντα που του επιτρέπουν ν' αποκτήσει το επόμενο ανώτερο επίπεδο συνείδησης.

         Γνωρίζω πώς η ιδέα της επιδεξιότητας είναι ιδιαίτερα απεχθής για τους ψευτοσύγχρονους, γιατί τους υπενθυμίζει με δυσάρεστο τρόπο την απάτη τους. Όμως αυτό δεν μπορεί να μας εμποδίσει να τη θεωρούμε σαν κριτήριο του σύγχρονου ανθρώπου. Επιπλέον είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε, γιατί αν είναι επιδέξιος, τότε ο άνθρωπος που ισχυρίζεται πώς είναι σύγχρονος δεν είναι παρά ένας αδίστακτος παίκτης. Οφείλει να είναι επιδέξιος στον ανώτατο βαθμό, γιατί αν δεν μπορεί ν' αντισταθμίσει με τη δημιουργική ικανότητα τη ρήξη του με την παράδοση, τότε είναι απλώς ένας προδότης του παρελθόντος. 
          Αποτελεί καθαρή ταχυδακτυλουργία να θεωρούμε πώς η άρνηση του παρελθόντος είναι ταυτόσημη με τη συνειδητοποίηση του παρόντος. Το «σήμερα» στέκει ανάμεσα στο «χθες» και το «αύριο» και αποτελεί τον κρίκο ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον δεν έχει άλλη έννοια. Το παρόν αντιπροσωπεύει μια διαδικασία μετάβασης και ο άνθρωπος που έχει τη συνείδησή του κάτω απ' αυτό το πρίσμα είναι εκείνος που μπορεί να θεωρηθεί σύγχρονος.

         Πολλοί άνθρωποι αυτοαποκαλούνται σύγχρονοι-ιδιαίτερα οι ψευτοσύγχρονοι. Γι' αυτό ο πραγματικά σύγχρονος άνθρωπος βρίσκεται συχνά ανάμεσα σε εκείνους που θεωρούνται συντηρητικοί. Παίρνει αυτή τη θέση για σοβαρούς λόγους. Κατ' αρχή τονίζει το παρελθόν για να διατηρήσει την ισορροπία εξαιτίας της ρήξης του με την παράδοση κι εκείνης της αίσθησης ενοχής στην οποία αναφέρθηκα. Έπειτα επιθυμεί ν' αποφύγει να θεωρηθεί ψευτοσύγχρονος.

          Κάθε καλή ιδιότητα έχει και την κακή πλευρά της, και κανένα καλό δεν μπορεί ν' εμφανιστεί στον κόσμο δίχως να δημιουργήσει και το αντίστοιχο κακό. Αυτό αποτελεί οδυνηρό γεγονός. Υπάρχει τώρα ο κίνδυνος να οδηγήσει η συνείδηση του παρόντος σε μια έξαρση που βασίζεται στην πλάνη: να νομίζουμε δηλαδή ότι αποτελούμε το κορύφωμα της ιστορίας της ανθρωπότητας, την εκπλήρωση και το τελικό προϊόν αμέτρητων αιώνων. Όταν το δεχτούμε αυτό, πρέπει τότε να καταλάβουμε πως δε συνιστά παρά την υπεροπτική ομολογία της φτώχειας μας είμαστε ακόμη η απογοήτευση των ελπίδων και των προσδοκιών των αιώνων. Σκεφτείτε ότι ύστερα από δύο χιλιάδες χρόνια υπακοής στα χριστιανικά ιδεώδη, αντί για την επιστροφή του Μεσσία και την εδραίωση της βασιλείας των ουρανών, είχαμε τον Παγκόσμιο Πόλεμο με τα συρματοπλέγματά του και τα τοξικά αέρια. Τι καταστροφή για τον ουρανό και τη γη!

19 Ιανουαρίου 2009

Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ, Ελβετός ψυχίατρος και φιλόσοφος, ιδρυτής της αναλυτικής ψυχολογίας

Μάθημα Ζωής








Μερικές φορές, προσπαθούμε σκληρά να φτάσουμε στο πράσινο γρασίδι. Και καταλήγουμε σε μπελά.

Και όταν βρεθείς σε μπελά και κολλήσεις σε μια κατάσταση από την οποία δεν μπορείς να ξεφύγεις, υπάρχει ένα πράγμα που θα πρέπει πάντα να θυμάσαι.



Όποιος εμφανιστεί.

δεν είναι σίγουρο ότι ήρθε να σε βοηθήσει!












ΜΟΛΙΣ ΜΟΥ ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΕ ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ.

ΣΑΝ ΚΑΤΙ ΝΑ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ

ΓΙΑ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΛΙΓΟ



ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΡΕΛΛΑΣ

Εχω ενα μαγαζακι. Δυσκολοι καιροι. Το κτηριο δεν ειναι δικο μου, και πληρωνω ενοικιο.Για να λιγοστεψω τα εξοδα,και αφου βρεθηκε η ευκαιρια, υπενοικιασα ενα μικρο κοματι  σε μια διαφημιστικη εταιρεια. Επειδη θελω να ειναι ολα νομιμα, αφου υπογραφουμε συμβολαια, τα παω στην εφορια για θεωρηση.
Εγω: Καλημερα σας. 
Υπαλληλος: Καλημερα.
Ε: Θα ηθελα να σας υποβαλω τα συμβολαια, γιατι θα εχω ενα επιπλεον εισοδημα, και θελω να το δηλωσω,να ειμαι νομιμος και να εισπρατετε και εσεις τον αναλογουντα φορο.
Υ: Καλως, θελω ομως και το αρχικο συμβολαιο που εχετε εσεις με τον ιδιοκτητη, του κτηριου
Ε : Τι να το κανετε;
Υ: Μπορει ο ιδιοκτητης να μην σας επιτρεπει να το υπενοικιασετε
Ε: Και εσας τι σας νοιαζει:
Υ: Αν δεν το επιτεπει ο ιδιοκτητης, δεν μπορω να σας το υπογραψω
Ε:Κυρια, αν δεν το επιτρεπει ο ιδιοκτητης, ειναι προβλημα δικο μου, του ιδιοκτητη και του υπενοιακιαστη. Εγω δεν ηλθα εδω για να μου πειτε αν ειναι νομιμο η οχι. Αυτην τη δουλεια την κανουν οι δικηγοροι.Ηλθα εδω, γιατι θα εχω ενα επιπλεον εισοδημα και για ναμην ειναι "μαυρο" θελω να το δηλωσω.
Υ: Δεν γινετε
Ε: Που ειναι ο προισταμενος;
Υ: Εκει ......(παω)
Ε: Κα προισταμενη, εχω αυτο το προβλημα, μπλα....μπλα...
Πρ: Δεν γινετε
Ε: Ποιος το λεει αυτο; ποιος νομος ;
ΠΡ: Να οι νομοι (μου δειχνει καποια βιβλια)
Ε: Που το γραφει;
Π: Για να δουμε.(διαβαζει) Μπλα.......οχι εδω ... μπλα αυτο δεν σας αφορα.... μπλα ...οχι εδω δεν το λεει ....μπλα,...δεν το αναφερει πυθενα..
Ε: Αρα αφου δεν υπαρχει νομος που το απαγορευει, σημαινει οτι μπορουμε να προχωρησουμε. 
Π: Δεν γινετε δεν μπορω να το δεχτω.
(Γυαλιζουν τα ματια,αρχιζω και τρεμω,αλλα τελευταια στιγμη, ερχετε η εμπνευση)
Ε: Εχετε νομικη υπηρεσια;
Π: Βεβαιως
Ε: Γιατι δεν παιρνετε τοτε να ρωτησετε, για να μην την  παρω εγω
Π: Ενταξει
(Παιρνει τηλεφωνο)
Και η απαντηση  της νομικης υπηρεσιας

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΑΝ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ  ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ,ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΥΠΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ, ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙΤΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΦΕΡΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ!!!!!
!!!!! 
(Τα σχολια  δικα σας) 
  

antiooaee.blogspot.com

ΚΑΛΗΜΕΡΑ
Οποιος η' οποια θελει να κανει αναρτησεις σε αυτο το  blog,  ας στειλει e- mail  στο                              oaae-tebe@hotmail.com, και θα τον προσθεσω σαν συντακτη στο ιστολογιο. οποτε θα μπορει να κανει αναρτησεις  αμεσα.
Ευχαριστω.

ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΜΟΤΙΤΑ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΨΕΚΑΣΜΩΝ


ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΜΟΤΙΤΑ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΨΕΚΑΣΜΩΝ


Άγνωστης προέλευσης αεροσκάφη πετούν πάνω από πόλεις και όχι μόνο ,αφήνοντας πίσω τους τις ουρές των καυσίμων τους που όλοι έχουμε δει, κοιτάζοντας κάποια στιγμή τον ουρανό.
Η διαφορά, από τις κανονικές ουρές των καυσίμων, με τις χημικές ουρές που αφήνουν πίσω τους τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, έγκειται στο γεγονός ότι αυτές δεν διαλύονται στον αέρα μετά από λίγο αλλά αντίθετα εξαπλώνονται και γίνονται σύννεφα που απλά στέκονται στον ουρανό.
. Κατά τη διάρκεια των πτήσεων αυτών, αυξάνονται στο έδαφος τα προβλήματα υγείας των κατοίκων.

Κεφαλαλγίες, τάση για εμετό, κατάθλιψη, γαστρεντερολογικά προβλήματα είναι ορισμένα από όσα έχουν αναφερθεί. Αλήθεια ή ψέμα; Αν δεν υπήρχαν καταγγελίες ακόμα και για την Αίγινα, ίσως να μην είχαμε ασχοληθεί καθόλου με το θέμα.




Η πρώτη αναφορά - καταγγελία για την ύπαρξη των chemtrails και στην Ελλάδα έγινε στη Γλυφάδα το 1999. Αεροσκάφος με κανένα διακριτικό πάνω του, πετούσε

πάνω από την περιοχή αφήνοντας πίσω του ουρές οι οποίες δεν διαλύονταν στον αέρα, απλά στέκονταν εκεί σαν κρεμασμένα σύννεφα. Οι πτήσεις συνεχίστηκαν για 3 4 μέρες. Κατά το ίδιο διάστημα πολλοί ήταν οι Γλυφαδιώτες που παραπονέθηκαν για έξαρση πονοκεφάλων, ατονίας, αλλά και άσχημης ψυχολογικής διάθεσης. Ακολούθησαν άλλες καταγγελίες από Κόρινθο, Καλαμπάκα, Εύβοια, Αθήνα και εσχάτως Αίγινα. Ιδια αεροσκάφη παρουσιάστηκαν κατα διαστήματα απο το 2000-2008 σε ΟΛΗ την Ελλάδα.
Οι μαρτυρίες συγκλίνουν σε πολλά. Όλοι όσοι έγιναν μάρτυρες του φαινομένου μιλούν για αεροσκάφος ή αεροσκάφη που πετούν πολύ κοντά το ένα με το άλλο και τα οποία δεν φέρουν διακριτικά. Τα αεροσκάφη πετούν συγκεκριμένες ώρες της μέρας ή πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Αφήνουν ουρές καπνού οι οποίες δεν διαλύονται αλλά αντίθετα εξαπλώνονται στο στερέωμα και στη συνέχεια μένουν εκεί ακίνητες. Αμέσως μετά το πέρασμά τους οι μαρτυρίες συμφωνούν σε πονοκεφάλους, αλλεργίες, γαστρεντερολογικά προβλήματα, κακή ψυχολογική διάθεση.



Το θέμα στο ΥΠΕΧΩΔΕ

Οι καταγγελίες έγιναν και σε δημοσιογράφους οι οποίοι έψαξαν το θέμα. Μάλιστα υπήρξαν κατά καιρούς εκτενή δημοσιεύματα από τις εφημερίδες «Απογευματινή» και «Έθνος». Οι απαντήσεις οι οποίες δόθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ κατά καιρούς από το 2000 και έπειτα ήταν το λιγότερο τραγελαφικές. Σημειωτέον ότι ουδέποτε δόθηκε κάτι γραπτώς. Όλα γίνονταν προφορικώς. Μια από τις εξηγήσεις που δόθηκαν λοιπόν έλεγε ότι τα αεροσκάφη έριχναν χημικά για να διαλύσουν το νέφος. Περιοχές όπως η Καλαμπάκα, η Εύβοια και η Κόρινθος έχουν έντονο πρόβλημα νέφους!!!

Το ανησυχητικό σε όλα αυτά, είναι πως σοβαρή απάντηση από επίσημα χείλη, ουδέποτε δόθηκε. Και όχι μόνο αυτό. Αμέσως μετά τα πρώτα δημοσιεύματα εφημερίδων που αναφέρονταν στο θέμα, έπαψαν οι πτήσεις των αεροσκαφών.


Ποιες είναι οι ουσίες ή η ουσία που ρίχνουν τα αεροπλάνα και ποιοι τα στέλνουν για να πραγματοποιήσουν τους ψεκασμούς;

Μια πρώτη απάντηση στο ερώτημα αυτό έδωσε με άρθρο της μέσα από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» η Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου, ιατρός και πρόεδρος τότε (περίοδος 2001) της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας για την προστασία του περιβάλλοντος και κατά της πυρηνικής βιοχημικής απειλής. Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η απειλή είναι εδώ και λέγεται chemtrails. Οι χημικές ουρές περιλαμβάνουν χημικά όπως βάριο και αλουμίνιο. Στην Αμερική και στις χώρες του ΝΑΤΟ πολλά άτομα έχουν αρρωστήσει με ποικιλία συμπτωμάτων, ειδικά στο αναπνευστικό τους σύστημα».

Το 2002 οι ψεκασμοί προκάλεσαν αναστάτωση στο Βέρμιο, καθώς επέφεραν το θάνατο σε πολλά ζώα της περιοχής. Και δεν αναφερόμαστε μόνο σε οικόσιτα ζώα αλλά και σε αυτά που αποτελούσαν την πανίδα της περιοχής.

Την επόμενη χρονιά οι ψεκασμοί αναστάτωσαν το νησί της Αίγινας. Με πρωτοβουλία μάλιστα των κατοίκων είχε γίνει και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο νησί, με βασικό ομιλητή τον επιστήμονα του Δημοκρίτου, Νίκο Κατσαρό.

Το χρονικό και οι ουσίες των chemtrails

Ο πρώτος που αναφέρθηκε στο θέμα και μάλιστα έδωσε και την ονομασία chemtrails ήταν ο Καναδός δημοσιογράφος Ουίλιαμ Τόμας. Στα χρόνια που ακολούθησαν από το 2000 και μετά, πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι άρχισαν να παρατηρούν αλλά και να αισθάνονται τα όσα καταμαρτυρούσε ο Καναδός δημοσιογράφος. Επιστήμονες που ασχολήθηκαν με το θέμα ανακάλυψαν ότι η πραγματική σύσταση των αερίων που αφήνουν πίσω τους τα αεροσκάφη αποτελείται από διβροδιμικό αιθυλένιο το οποίο είναι τοξικό και καρκινογόνο και ιδιαίτερα επικίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η εισπνοή του μπορεί να προκαλέσει κάψιμο στο λαιμό, δυσφορία στην αναπνοή, συνεχείς πονοκεφάλους, προβλήματα στο στομάχι. Το άσχημο είναι πως κανένα από τα σύγχρονα αντιβιοτικά δεν μπορεί να σταθεί ως αντίβαρο στη χρήση αυτού του χημικού. Εκτός όμως από το διβροδιμικό αιθυλένιο, οι επιστήμονες ανίχνευσαν ποσότητες τοξικού μικροοργανισμού όπως είναι το Mucoplasma Fermetens Incognitus το οποίο κατά σύμπτωση(Wink ανεβρέθηκε και στο 45 % των βετεράνων οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη νόσο του πολέμου του Κόλπου. Ένας άλλος τοξικός μικοοργανισμός που ανιχνεύθηκε ήταν ο Pseudomonas Aeruginosa ο οποίος προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα και παράγει μεγάλη ποικιλία τοξικών πρωτεϊνών που προκαλούν τεράστια ζημιά στους ανθρώπινους ιστούς.

Ποιοι θέλουν να μας δηλητηριάσουν και γιατί;

Εύλογο είναι το για ποιο λόγο γίνονται οι ψεκασμοί και ποιοι τους πραγματοποιούν. Τα σενάρια που έχουν επικρατήσει να ακούγονται είναι πάμπολλα, ωστόσο επιστήμονες που ασχολήθηκαν με το θέμα, επικεντρώθηκαν σε τρία:

1.Πρώτο σενάριο είναι ο έλεγχος του καιρού. Από στοιχεία που έχουν διαρρεύσει και έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα έντυπα στις Η.Π.Α. συνάγεται ότι η αμερικανική πολεμική αεροπορία έχει αναμειχθεί σε μεγάλο βαθμό στις τεχνικές ελέγχου του καιρού. Η πρόθεση αυτή των Η.Π.Α. δεν είναι καινούργια. Υπήρξε μια πρώτη εισήγηση το 1977 από τον Έντουαρντ Τέλερ, «πατέρα» της βόμβας υδρογόνου και της αντιπυραυλικής ασπίδας των Η.Π.Α., επιστήμονα που είχε σε ιδιαίτερη υπόληψη ο κατοπινός πρόεδρος της Αμερικής, Ρόναλντ Ρέιγκαν.

2.Μαζικοί εμβολιασμοί. Υποτίθεται ότι οι κυβερνήσεις με τους ψεκασμούς προβαίνουν σε μαζικούς εμβολιασμούς για να προστατέψουν τον κόσμο από ασθένειες που ίσως προκληθούν από ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα βιολογικού πολέμου. Αν είναι έτσι όμως, για ποιο λόγο οι άνθρωποι νοιώθουν δυσάρεστα και έχουν προβλήματα υγείας, μετά τους ψεκασμούς.

3. Ο έλεγχος των φυσικών φαινομένων (π.χ. σεισμοί, πλημμύρες, ανεμοστρόβιλοι κ.α.) σε συνδυασμό με το πρόγραμμα H.A.A.R.P.

_________________
Ο μόνος τρόπος γιά να βρεθούν τα όρια του δυνατού, 
είναι να πάει κανείς πιό πέρα από αυτά, στο αδύνατο

ΥΓΕΙΑ

«Σύγχρονη πανδημία» τα εγκεφαλικά επεισόδια

6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο

Τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια αποτελούν μια «σύγχρονη παγκόσμια πανδημία», η οποία απειλεί, όχι μόνο την επιβίωση, αλλά και την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων.

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων και τα στοιχεία είναι ανησυχητικά, καθώς τα εγκεφαλικά αποτελούν τη δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και την 5η αιτία θανάτου για τα άτομα ηλικίας 15-59 χρόνων, καθώς και την πιο συχνή αιτία αναπηρίας.

Κάθε χρόνο το άθροισμα των θανάτων που οφείλονται σε φυματίωση, ελονοσία και AIDS είναι μικρότερο από τον αριθμό των θανάτων που οφείλονται σε εγκεφαλικά.

Κάθε 6 δευτερόλεπτα ένα θανατηφόρο εγκεφαλικό συμβαίνει κάπου στον κόσμο, ενώ θεωρείται η δεύτερη συχνότερη αιτία άνοιας και προκαλείν σοβαρές σωματικές, ψυχικές, κοινωνικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις, όχι μόνο στους επιζώντες ασθενείς αλλά και στις οικογένειές τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων  έχει πρόσφατα οργανώσει μια παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, με στόχο την ελάττωση της επίπτωσης των εγκεφαλικών επεισοδίων σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Στη χώρα μας η Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, έχει προγραμματίσει επιστημονική εκδήλωση για το κοινό με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του.

Η επιστημονική εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Οργανισμού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αγγειακών Εγκεφαλικών Νόσων στην αίθουσα «Αντώνη Τρίτση» του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων σήμερα στις 18:30.

ΕΛΛΑΔΑ - ΟΧΙ ΤΕΤΟΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Αστυνομικοί χτύπησαν 25χρονο με νοητική υστέρηση

Μικρότερα γράμματα Μεγαλύτερα γράμματα
Αστυνομικοί χτύπησαν 25χρονο με νοητική υστέρηση

Μια πολύ σοβαρή καταγγελία για την κακοποίηση ενός 25χρονου με σοβαρά διανοητικά προβλήματα βρίσκεται στα χέρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας. Το περιστατικό συνέβη την περασμένη Δευτέρα.

Ο 25χρονος κινείτο στην οδό Άστιγγος, στην περιοχή της πλατείας Νόρμαν, όταν, σύμφωνα με την καταγγελία, τον σταμάτησαν τρεις ένστολοι και κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρος του. 

Οι αστυνομικοί τον «στρίμωξαν», ζητώντας του τα χαρτιά του, ωστόσο ο νεαρός δεν είχε μαζί του την ταυτότητά του.

Τότε οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν βία εναντίον του, με αποτέλεσμα ο 25χρονος να υποστεί κάταγμα στο χέρι αλλά και να έχει μώλωπες σε αρκετά σημεία του σώματός του.

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας, Δημήτρης Δριβίλας, δήλωσε ενήμερος για το θέμα και πρόσθεσε πως η Αστυνομία διερευνά τις καταγγελίες.

Πηγή: Best News Πάτρας

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Σσσσσσσ........................

Το ΟΧΙ ...σημερα

Το 1940 δυο ηταν οι επιλογες. Η μια απο αυτες ηταν το  ΟΧΙ. Ενα ΟΧΙ μεγαλειωδες και εκκωφαντικο. Σημερα, παλι δυο ειναι οι επιλογες.. Μονο που αυτη την φορα τα  ΟΧΙ ειναι παρα πολλα .Μικροτερης ισως σημασιας, αλλα, συσσωρευτικα, τεινουν να πλησιασουν το τοτε ΟΧΙ. Για αυτο λοιπον  ας πουμε: ΟΧΙ στα ψευτικα τα λογια τα μεγαλα
ΟΧΙ στις προεκλογικες υποσχεσεις
ΟΧΙ στους αρχηγους
ΟΧΙ στους πολιτικους, που στους λογους τους, βαζουν πρωτα το κομμα και μετα την Ελλαδα
ΟΧΙ στην εκκλησια που εχει τιμοκαταλογο
ΟΧΙ στους δικαστες της νυχτας και των υπογειων
ΟΧΙ στους γιατρους των φακελων
ΟΧΙ στην τηλεοραση των συμφεροντων και της προπαγανδας
ΟΧΙ στον δημοσιο υπαλληλο που θελει λαδι για να λειτουργησει
ΟΧΙ στον, με αδιαφανεις διαδικασιες, νεοπλουτο
ΟΧΙ στον υπαλληλο που βολευτηκε με μεσον
ΟΧΙ σε αυτον που βολεψε τον υπαλληλο
 ΟΧΙ αλλη μαυριλα στην ζωη μας
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Αυτός που κατέβασε τη σβάστικα...

Η Ελλάδα είναι ελεύθερη αλλά δεν είναι ανεξάρτητη, λέει ο Απόστολος Σάντας


Ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας την εποχή που κατέβασαν την σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό από την Ακρόπολη. Η φωτογραφία προέρχεται από Το Βήμα της 30ης Μαΐου 1976
Ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας την εποχή που κατέβασαν την σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό από την Ακρόπολη. Η φωτογραφία προέρχεται από Το Βήμα της 30ης Μαΐου 1976  
Αήναθ
Αγωνίστηκε για μία ελεύθερη και ανεξάρτητη πατρίδα και έμεινε στην ιστορία ως μία εμβληματική προσωπικότητα της Εθνικής Αντίστασης. Έχουν περάσει σχεδόν 70 χρόνια από τη νύχτα που ο Απόστολος Σάντας μαζί με τον Μανώλη Γλέζο κατέβασαν τη χιτλερική σημαία από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Όπως λέει ο ίδιος, σήμερα ζει σε μία «ελεύθερη αλλά όχι ανεξάρτητη Ελλάδα». Πιστεύει πολύ στη νέα γενιά, στους Έλληνες και σε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας και μιλά στο in.gr για τη νύχτα της 30ης Μαΐου του 1941, για τη σύγχρονη Ελλάδα, για την «Ευρώπη των πολυεθνικών» και για τους νέους.

-Τι θυμάστε από τη νύχτα της 30ης Μαΐου του 1941;

Η ελπίδα του μέλλοντος είναι οι νέοι μας, τα παιδιά μας, τα οποία θα έρθει κάποια στιγμή που θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να αγωνιστούν και να αλλάξουν ορισμένα πράγματα.
Θυμάμαι τα πάντα, πώς έγινε όλη η επιχείρηση όταν αποφασίσαμε μαζί με τον Μανώλη Γλέζο, ο οποίος ήταν συμμαθητής μου, φίλος μου καρδιακός, συναγωνιστής και σύντροφος να πάμε να πάρουμε από τον Iερό Bράχο της Ακρόπολης, από αυτό το παγκόσμιο πολιτιστικό αρχαίο μνημείο, το μίασμα της σβάστικας το οποίο μόλυνε τον βράχο, την πολεμική σημαία του «Τρίτου Ράιχ».

Επειδή μέχρι τότε ήταν αήττητοι οι Γερμανοί θέλαμε εμείς οι Έλληνες να τους κάνουμε μία συμβολική προσβολή. Τα συναισθήματά μας ήτανε και εμένα και του Μανώλη Γλέζου αγνά ελληνικά. Θεωρήσαμε ότι ως απόγονοι αυτών των ανθρώπων που έφτιαξαν τον Παρθενώνα, πρέπει να τους τιμήσουμε και αυτό κάναμε.

-Είστε μία εμβληματική προσωπικότητα της Εθνικής Αντίστασης. Στη συνέχεια επιλέξατε μία πορεία μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Γιατί συνέβη αυτό;

Διότι ήταν ο χαρακτήρας μου τέτοιος. Δεν ήθελα να έχω καμία εξάρτηση μετά από ορισμένα γεγονότα «πολιτικάντικα» που συνέβησαν τότε και τα οποία αμαύρωσαν το μεγάλο αυτό εθνικοαπελευθερωτικό λαϊκό κίνημα εναντίον των κατακτητών,  το οποίο ήταν μια λαμπρή σελίδα της νεότερης ιστορίας. Τώρα γιατί συνέβησαν όλα αυτά είναι μία ολόκληρη ιστορία και δεν είναι της παρούσης στιγμής να το αναλύσουμε.

Σήμερα που γιορτάζουμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940, τα ελληνόπουλα θα πρέπει να κρατήσουν αυτή την ιστορική ημερομηνία βαθιά μέσα στην ψυχή τους σαν θησαυρό.

Διότι από αυτή την ημερομηνία άρχισε η αντίσταση του ελληνικού λαού στον ναζισμό και στο φασισμό, ο οποίος είχε τρομοκρατήσει ολόκληρη την Ευρώπη. Όλες δε οι χώρες, εκτός από 4-5 που ήταν οι ουδέτερες και άλλες 4-5 που ήταν σύμμαχοι των Γερμανών, είχαν καταληφθεί από τα γερμανικά στρατεύματα. Η μόνη φυλή, το μόνο έθνος το οποίο σηκώθηκε πάνω και είπε «όχι εμείς θα πολεμήσουμε» ήταν οι Έλληνες. Ενώ οι άλλοι παρεδόθησαν σχεδόν αμαχητί ακόμα και η Γαλλία.

Αυτή λοιπόν η ημερομηνία πρέπει να μείνει βαθιά ριζωμένη μέσα στα παιδιά των παιδιών των παιδιών μας.

-Αγωνιστήκατε για μία ελεύθερη και ανεξάρτητη Ελλάδα. Πώς βλέπετε τη χώρα σήμερα;

Η χώρα είναι ελεύθερη, δηλαδή μπορείς να μπεις στο αεροπλάνο και να πας όπου θέλεις. Αλλά δεν είναι ανεξάρτητη. Ο ελληνικός λαός δέχτηκε με όλη την ψυχή του να μπει στην ευρωπαϊκή αγορά, η οποία μετονομάστηκε σε Ευρωπαϊκή Ένωση. Τότε όμως μας είχαν πει άλλα πράγματα. Μας είχαν πει ότι θα είναι η Ευρώπη των λαών, αλλά τώρα έχει μεταβληθεί σε Ευρώπη των πολυεθνικών.

-Πιστεύετε ότι η φωνή της νεολαίας σήμερα είναι αρκετά δυνατή για να αλλάξουν κάποια πράγματα στη χώρα μας;

Η ελπίδα του μέλλοντος είναι οι νέοι μας, τα παιδιά μας, τα οποία θα έρθει κάποια στιγμή που θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων- επειδή εμείς τα κάναμε μούσκεμα τελικά -να αγωνιστούν και να αλλάξουν ορισμένα πράγματα, τα οποία έχουν τελείως χαλαρώσει. Αυτή τη στιγμή, όμως, τα παιδιά αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, όπως για παράδειγμα με την ανεργία. Δυστυχώς οι διάφοροι που διευθύνουν στα κράτη τα κοινωνικά συστήματα έχουν αρχίσει και παίρνουν τα προνόμια των εργαζομένων τα οποία είχαν κατακτήσει με αγώνες οι πρόγονοί τους.

Σήμερα για παράδειγμα δεν υπάρχει οκτάωρο, πάνε τα παιδιά να δουλέψουν και δεν υπάρχει καθορισμένος χρόνος. Υπάρχουν δυσκολίες και στον οικονομικό τομέα και στον κοινωνικό τομέα και στις σχέσεις ακόμα. Δεν υπάρχει επικοινωνία, όπως παλιά.

Εγώ πιστεύω απόλυτα στους νέους ανθρώπους. Και πιστεύω ότι δεν είναι σωστό αυτό που λέγεται ότι οι νέοι δεν είναι πολιτικοποιημένοι. Οι νέοι είναι πολιτικοποιημένοι, δεν είναι κομματικοποιήμενοι. Διότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους μεγαλύτερους. Διότι βλέπουν ότι η ζωή έχει φτάσει σε έναν σημείο πολύ δύσκολο για τα νέα παιδιά.

-Έχετε δει την Ελλάδα να αλλάζει όλα αυτά τα χρόνια σε πολλά επίπεδα, πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό. Οι αλλαγές αυτές πώς πιστεύετε ότι έχουν επηρεάσει τη νοοτροπία του Έλληνα;

Η νοοτροπία του Έλληνα δεν έχει βασικά αλλάξει. Ο ελληνικός λαός έχει ελαττώματα, αλλά έχει και πάρα πολλά προτερήματα. Είναι φιλόξενος, χαρούμενος. Έχουμε μία χώρα θαυμάσια γεμάτη ήλιο. Η νοοτροπία του κόσμου δεν έχει αλλάξει. Απλώς δεν υπάρχει η επικοινωνία η οποία υπήρχε παλαιότερα. Δεν υπάρχει το καφενείο, δεν υπάρχει η αυλή. Με την πρόοδο η οποία εξελίχθηκε σταμάτησε πλέον η επικοινωνία.

-Τι απέμεινε σήμερα από το πνεύμα της Εθνικής Αντίστασης και από τους τότε συναγωνιστές σας;

Δυστυχώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι αγωνιστήκανε, σιγά-σιγά φεύγουνε από τη ζωή, διότι φτάσαμε στο τέλος πλέον.

Οι γενιές αυτές του '40 ήτανε «δράκου γέννα», περάσανε μία περίοδο με πάρα πολλές δυστυχίες, με πάρα πολλούς πόνους, με πάρα πολλά προβλήματα και πείνες και αγώνες. Είχανε βέβαια και τους θριάμβους τους και τις χαρές τους. Αλλά φτάσανε πλέον στο τέλος.

Οι καινούργιοι Έλληνες, όταν ήρθε η σειρά τους να αγωνιστούν για ορισμένα πράγματα, αγωνίστηκαν αλλά στο τέλος κουράστηκαν. Φτάσανε σε ένα σημείο και υπάρχει μία χαλάρωση.

Όμως ο ελληνικός λαός έχει πάντα μέσα του κάτι το οποίο δεν το έχουν άλλοι λαοί. Στις δύσκολες περιστάσεις ο ελληνικός λαός κατά περίεργο τρόπο πάντα βρίσκεται εκεί που πρέπει, δηλαδή στις επάλξεις. Αυτό είναι γραμμένο στην ιστορία επί 3.000 χρόνια. Να σας πω ένα πρόσφατο παράδειγμα: Όταν οι Αμερικάνοι βομβαρδίζανε τη Γιουγκοσλαβία διότι θέλανε να τη διαλύσουνε και τελικά τη διέλυσαν, ο μόνος λαός ο οποίος ήταν με το μέρος του αδικημένου, δηλάδη της Γιουγκοσλαβίας, ήταν οι Έλληνες. Ολόκληρη η Ευρώπη ήταν με τους Αμερικάνους που βομβαρδίζανε και χτυπάγανε.

Επίσης ήθελα να προσθέσω το εξής. Τώρα με την καινούρια κρίση την οποία έχουμε, την οικονομική και μας βάλανε αυτό τον διεθνή οικονομικό έλεγχο έχω να πω το εξής. Ορισμένες γερμανικές εφημερίδες και μάλιστα όχι φυλλάδες, μεταχειρίστηκαν κατά περίεργο τρόπο τα ίδια λόγια για τον ελληνικό λαό τα οποία είχε πει ο διοικητής ο ναζί συνταγματάρχης, ο οποίος διέταξε τη σφαγή των Καλαβρύτων στην αναφορά του και τα οποία αποκαλύφθηκαν αργότερα. Αυτός είχε πει λοιπόν ότι θα τιμωρήσουμε αυτό το «βρωμολαό των απατεώνων, των διεφθαρμένων και τεμπέληδων, τους Έλληνες οι οποίοι τολμήσανε να πειράξουν τα νικηφόρα στρατεύματά μας» και τέτοιες βλακείες. Τα ίδια σχεδόν λόγια μεταχειρίστηκαν και αυτοί που μας βρίζουνε σήμερα στις εφημερίδες. Οι μόνοι οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν αυτό το πράγμα είναι οι γερμανοί. Γιατί όχι μόνο αφήσανε ημικατεστραμμένη τη χώρα όταν απεχώρησαν, μετά την κατάκτηση επί 3,5 χρόνια και δολοφονούσαν τον κόσμο, κάψανε 1.200 χωριά, είχαν καταστρέψει τους δρόμους, τα λιμάνια, τις σιδηροδρομικές γραμμές, τα πάντα, είχανε πάρει και το δάνειο, ενώ είχαν αναγκάσει και την ελληνική κυβέρνηση τότε να βγάλει τον αισχρό, τον κατάπτυστο αυτό νόμο, με τον οποίο λέγανε να μην τιμωρούνται οι εγκληματίες Γερμανοί, οι οποίοι είχαν κάνει εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα. Αυτά είναι πράγματα απαράδεκτα.

-Τι μέλλον οραματίζεστε για τη χώρα;


Πιστεύω ότι όλα θα περάσουν σιγά-σιγά. Πρέπει να κάνουμε υπομονή. Και εμένα η ελπίδα μου όπως και όλων αυτών που επιζούνε από τη γενιά αυτή του '40 που αγωνιστήκαμε για ιδανικά, όπως η ελευθερία, η ειρήνη, η δημοκρατία και για τα κοινωνικά δικαιώματα είναι η νέα γενιά. Και οι νέοι θα βρουν τρόπο να αγωνιστούν και να κρατήσουν μέσα τους βαθιά τις έννοιες, τις παραδόσεις και τα έθιμα τα ελληνικά.

*«Σε κάποιο βιβλίο του Κίπλινγκ, ή της Περλ Μπακ -δεν θυμάμαι τώρα ακριβώς πότε και πού- διάβασα ότι οι γέροι Κινέζοι, όταν γεννιέται ένα καινούργιο εγγόνι τους, πηγαίνουν στο νεογέννητο και του εύχονται να ζήσει τη ζωή του σε ενδιαφέρουσες και σπουδαίες εποχές. Αυτό ακριβώς συνέβη σε μένα και τους συνομήλικούς μου Έλληνες. Ζήσαμε σε πολύ ενδιαφέρουσες και σπουδαίες εποχές.. Σε αυτά τα χρόνια, όλοι μαζί οι Έλληνες και Ελληνίδες, της λεγόμενης γενιάς του '40, ανεβάσαμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό ψηλά και γράψαμε ιστορία».

Με αυτά τα λόγια ξεκινά το βιβλίο του Απόστολου Σάντα, με τίτλο «Μια νύχτα στην Ακρόπολη. μνήμες από μια σπουδαία εποχή» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βιβλιόραμα.

Κική Μαργαρίτη

Newsroom ΔΟΛ

ΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ???

Τα αόρατα τσιπάκια


Της Ειρήνης Βένιου από ΤΟ ΒΗΜΑ

Στην ταινία του «Τελική πράξη» (Final Cut) ο Λιβανέζος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ομάρ Ναΐμ είχε οραματιστεί μια κοινωνία στην οποία κατά τη γέννηση του ανθρώπου εμφυτεύεται στον εγκέφαλό του ένα μικροτσίπ το οποίο καταγράφει κάθε στιγμή της ζωής του. Με τη βοήθεια αυτού, μετά τον θάνατο του κατόχου του, υπάρχει η δυνατότητα ανάκλησης όλων των αναμνήσεων που είχε συλλέξει κατά τη διάρκεια της ζωής του. Στόχος, η δημιουργία μιας ταινίας με τα κυριότερα αποσπάσματα του βίου του, η οποία παρουσιάζεται στην κηδεία του εκλιπόντος.

Η ιδέα αυτή αρχικά μπορεί να μοιάζει τρελή έως απάνθρωπη, θα μπορούσε όμως ενδεχομένως να αποτελέσει μια από τις μελλοντικές εξελίξεις της καλπάζουσας τεχνολογίας των εμφυτεύσιμων μικροτσίπ. Εδώ και χρόνια η συγκεκριμένη τεχνολογία εφαρμόζεται σε ζώα. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν στον επιστημονικό κόσμο σειρά έχει ο άνθρωπος: με πυρήνα την αστραπιαία ταυτοποίηση, τα εμφυτεύσιμα μικροτσίπ ταυτοποίησης μέσω ραδιοσυχνοτήτων (RFΙD) θα μπορούσαν κατά τους ειδικούς να εξυπηρετήσουν ιατρικούς σκοπούς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή να προσφέρουν διευκολύνσεις στον εργασιακό ή ακόμη και στον προσωπικό μας χώρο.


Ένα προσωπικό πείραμα

Ο δρ Μαρκ Γκάσον, (φώτο ΚΑΤΩ) επικεφαλής ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στη Βρετανία, μάς εξήγησε πώς ακριβώς λειτουργεί η εν λόγω τεχνολογία, τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί ενδεχομένως να κρύβει, αλλά μας μίλησε και για το πρωτότυπο πείραμα που πραγματοποίησε με πειραματόζωο τον... ίδιο του τον εαυτό.

Εμφυτεύοντας στο χέρι του ένα μικροτσίπ RFΙD το οποίο σε ρόλο «κλειδιού» τού παρέχει πρόσβαση σε συγκεκριμένους χώρους και εργαστήρια εντός των κτιριακών εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου, ο ερευνητής μελέτησε τα κενά ασφαλείας της φουτουριστικής εφαρμογής, καθώς μέσω του ειδικού συστήματος ανάγνωσης κατάφερε να μολύνει το μικροτσίπ με έναν ηλεκτρονικό ιό.

«Αποδείξαμε ότι το σύστημα μπορούσε να μολύνει με έναν ιό τις εμφυτεύσιμες συσκευές. Αποδείξαμε, ακόμη, ότι πλήττοντας το κεντρικό σύστημα ο ιός μπορεί να καταστρέψει τη βάση δεδομένων ή να ανοίξει ένα παραθυράκι επιτρέποντας σε κάποιον να κλέψει στοιχεία από αυτήν» εξηγεί στο «Βήμα» ο δρ Γκάσον.

Ηλεκτρονική επίθεση

«Για την ακρίβεια σχεδιάσαμε μια ηλεκτρονική "επίθεση" μέσω ενός ιού με στόχο την πλήρη καταστροφή της βάσης δεδομένων έτσι που κανένας να μην έχει πρόσβαση στο κτίριο. Από τη στιγμή που θα μολυνθεί η βάση, οποιοσδήποτε επιχειρήσει να περάσει από αυτήν- είτε με τη βοήθεια μιας "έξυπνης" κάρτας είτε φέροντας εμφυτεύσιμο μικροτσίπ "μολύνεται" επίσης με τον ηλεκτρονικό ιό. Αν, δηλαδή, κάποιος ως "φορέας" πλέον πάει στο διπλανό κτίριο, το οποίο διαθέτει το ίδιο σύστημα εισόδου, τότε το πιθανότερο είναι ο ιός να εξαπλωθεί και εκεί».

Στόχος του ειδικού ήταν να υπογραμμίσει το ενδεχόμενο διαρροής προσωπικών δεδομένων. «Τον τελευταίο καιρό υπάρχει αυξημένο ακαδημαϊκό ενδιαφέρον ως προς το τι ακριβώς συμβαίνει με τις συγκεκριμένες συσκευές καθώς, εκτός από τα μικροτσίπ, ούτε τα ιατρικά εμφυτεύματα διαθέτουν αυστηρές δικλίδες ασφαλείας, γεγονός που τα κάνει πιο ευάλωτα. Θα θέλαμε, μέσα στα επόμενα χρόνια, να δούμε μια πιστοποίηση ως προς τα πρωτόκολλα επικοινωνίας που χρησιμοποιούν οι συσκευές αυτές» αναφέρει ο ειδικός.

«Οι εμφυτεύσιμες συσκευές μοιράζονται σε δύο κατηγορίες. Από τη μία έχουμε τα ιατρικά εμφυτεύματα όπως, π.χ., οι διεγέρτες εγκεφάλου, οι βηματοδότες κ.ά. και από την άλλη τα εμφυτεύσιμα μικροτσίπ ταυτοποίησης μέσω ραδιοσυχνοτήτων, όπως, π.χ., το VeriChip (σ.σ. το εν λόγω τσιπ έλαβε έγκριση από την FDΑ το 2004, αλλά εδώ και δύο χρόνια η κατασκευάστρια εταιρεία σταμάτησε την παραγωγή του). Οι πρώτες μάλιστα είναι ιδιαίτερα περίπλοκες καθώς πρόκειται ουσιαστικά για μίνι υπολογιστές, που πραγματοποιούν ιδιαίτερα λεπτές συνδέσεις με τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό που ξεχνούν οι πολέμιοι των μικροτσίπ RFΙD είναι ότι τα ηλεκτρονικά ιατρικά εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια. Από την άλλη πλευρά, οι επιστήμονες τώρα προσπαθούν να προχωρήσουν την τεχνολογία αυτή σε σημείο ώστε να μπορεί να εμφυτεύεται ακόμη και σε υγιή άτομα, βελτιώνοντας στοιχεία όπως, π.χ., τον δείκτη νοημοσύνης, τη μνήμη, κ.ά.» μας λέει ο δρ Γκάσον.

Οι συνηθέστερες «παρεξηγήσεις»

[Με μέγεθος σχεδόν όσο ένας κόκκος ρυζιού, τα εμφυτεύσιμα μικροτσίπ τεχνολογίας RFΙD περικλείουν μέσα στην κάψουλα από πυριτικό γυαλί έναν πυρήνα από φερρίτη, ο οποίος φέρει κεραία περιορισμένης εμβέλειας ]

Η πληροφορία που κουβαλούν τα ανθρώπινα εμφυτεύσιμα μικροτσίπ RFΙD, όπως ξεκαθαρίζει ο δρ Γκάσον, είναι ένας 16ψήφιος κωδικός ο οποίος μεταδίδεται μόνο όταν «διαβαστεί» με τον «ειδικό αναγνώστη». Στην περίπτωση των ζώων, αυτός περιορίζεται σε 10 ψηφία.

«Στα υπάρχοντα μικροτσίπ για την ώρα δεν περιλαμβάνονται προσωπικά δεδομένα. Επιπλέον, πολλοί τα συνδυάζουν με τον κίνδυνο δορυφορικού εντοπισμού, μέσω GΡS. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό. Ο μόνος τρόπος εντοπισμού του κατόχου ενός εμφυτεύσιμου μικροτσίπ RFΙD είναι μέσω του σήματος ενός αναγνώστη ή μιας εξωτερικής συσκευής, όπως, π.χ., ένα κινητό τηλέφωνο, η οποία θα μπορούσε να είναι σχεδιασμένη ώστε να λειτουργεί με τον τρόπο αυτόν» επισημαίνει.

«Πολλές ομάδες που κατηγορούν τα εμφυτεύσιμα μικροτσίπ έχουν κυρίως θρησκευτικό υπόβαθρο» εξηγεί ο επιστήμονας. Ο ίδιος δε φοβάται για την υγεία του, δηλώνει σχεδόν ανακουφισμένος που δεν χρειάζεται να κουβαλά ένα σωρό κλειδιά μαζί του. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες μελέτες που να αποδεικνύουν ότι η εμφύτευση μικροτσίπ RFΙD προκαλεί καρκινογένεση. Υπάρχει μια έκθεση της δρος Αλμπρεχτ η οποία όμως βασίζεται στην εξέταση μελετών που αφορούσαν κυρίως γενετικώς τροποποιημένα εργαστηριακά ποντίκια, τα οποία ενδεχομένως να ήταν πιο επιρρεπή στη νόσο».

«Επιπλέον, πιστεύω ότι υπάρχουν κάποιες εφαρμογές της συγκεκριμένης τεχνολογίας που θα μπορούσαν πραγματικά να ωφελήσουν τους ανθρώπους, κυρίως όταν ανακουφίζουν από κάποια νόσο» προσθέτει ο δρ Γκάσον. «Άλλωστε είναι πολλά τα εμφυτεύματα τα οποία υπάγονται στην ιατρική κατηγορία και χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια. Για τον λόγο αυτόν- και από τη στιγμή που θα διευθετηθούν τυχόν προβλήματα ασφαλείας- δεν βλέπω γιατί θα έπρεπε να είναι κανείς αρνητικός απέναντι στην εμφύτευση των συσκευών αυτών».

Ωστόσο κάτι τέτοιο, όπως παραδέχεται, τον προβληματίζει ως προς την πιθανότητα μετατροπής της συγκεκριμένης τεχνολογίας σε ένα είδος «επιβαλλόμενης» μόδας. «Ίσως σε λίγα χρόνια υπάρξει παρόμοια κοινωνική πίεση όπως αυτή που νιώσαμε όλοι όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα κινητά τηλέφωνα. Αυτό αποτελεί μια σοβαρή μας ανησυχία».


Ο νόμος για τα κατοικίδια (παρακάμπτω κάποια κομμάτια αυτής της ενότητας)

Εδώ και αρκετά χρόνια, τα εμφυτεύσιμα μικροτσίπ χρησιμοποιούνται για την ταυτοποίηση και καταγραφή των κατοικιδίων και παραγωγικών ζώων. Στην Ελλάδα, όπως μας ενημερώνει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου κυρία Αθηνά Τραχήλη, το μικροτσίπ είναι υποχρεωτικό από το 2003 για τα κατοικίδια. Πέρα από τον περιορισμό των περιστατικών εγκατάλειψης, η συγκεκριμένη μέθοδος ταυτοποίησης θα μπορούσε να «φρενάρει» τη διακίνηση και εξαφάνιση των ζώων στο εξωτερικό.

.......

«..το πρόβλημα είναι μεγάλο. Στην παρούσα φάση συνδεόμαστε με την Εuropetnet, την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων για τον εντοπισμό χαμένων ζώων, ενώ παράλληλα φτιάχνουμε ένα καινούργιο σύστημα προκειμένου να υπάρχει απευθείας πρόσβαση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τις εισόδους και εξόδους της χώρας, τους δήμους και όλα τα κτηνιατρεία της χώρας. Η σύνδεση αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τα μέσα του 2011» αναφέρει.

Για το αν η εμφύτευση της συγκεκριμένης τεχνολογίας θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη για τους τετράποδους φίλους μας η κυρία Τραχήλη υποστηρίζει ότι όσες μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένες. «Για να λάβει έγκριση ένα εμφυτεύσιμο μικροτσίπ περνάει από μια σειρά μελετών και δοκιμών. Ενδεχομένως κάποιες έρευνες να συνδέουν τα εμφυτεύσιμα μικροτσίπ με την εμφάνιση καρκίνου. Αν ωστόσο υπήρχε και η παραμικρή βάσιμη υποψία, θεωρώ ότι δεν θα επιτρεπόταν κάτι τέτοιο. Ειδικά από τη στιγμή που υπάρχουν τόσοι νόμοι σε Ευρώπη και ΗΠΑ για την προστασία της ευζωίας των ζώων. Άλλωστε, η εμφύτεσή του αποτελεί εφαρμογή ευρωπαϊκής νομοθεσίας και σε άλλες χώρες έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από το 2003».

.......

ΕΜΦΥΤΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CΒS,στις ΗΠΑ υπάρχουν περίπου 100 καταγεγραμμένοι ασθενείς οι οποίοι φέρουν εμφυτεύσιμα μικροτσίπ. Πολλές, ωστόσο, είναι οι περιπτώσεις εργαζομένων που προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε απαραίτητους για την εργασία τους χώρους οδηγήθηκαν εμμέσως στην αποδοχή της υποδόριας εμφύτευσης της τεχνολογίας RFΙD.


«
Αυτό που ίσως ανησυχεί περισσότερο τον κόσμο είναι το ενδεχόμενο κάποια μέρα ο εργοδότης τους να τους υποχρεώσει να τοποθετήσουν το εν λόγω μικροτσίπ. Πριν από καιρό, ο πρόεδρος της εταιρείας City Watcher, στο Σινσινάτι, κ. Σον Νταρκς αποφάσισε πως μόνο οι κάτοχοι ενός εμφυτεύσιμου μικροτσίπ θα είχαν πρόσβαση στον χώρο αποθήκευσης των αρχείων της εταιρείας. Τελικά, τοποθετήθηκαν VeriChip στον ίδιο και σε δύο εργαζομένους, ενώ ένας άλλος ο οποίος αρνήθηκε την εμφύτευση κατέληξε να φοράει το μικροτσίπ υπό μορφήν κάρτας στον λαιμό. Παρά το γεγονός ότι κανείς δεν υποχρεώθηκε να το κάνει, ωστόσο οι νέοι κανονισμοί της επιχείρησης επέβαλαν κατά κάποιο τρόπο την απόκτηση του μικροτσίπ. Η εταιρεία αυτή έπειτα από λίγο καιρό έκλεισε»μας λέει η δρ Αλμπρεχτ.

Το 2004 κυκλοφόρησε στα μέσα ενημέρωσης ότι στα γραφεία της Γενικής Εισαγγελίας του Μεξικού 18 υπάλληλοι δέχθηκαν την εμφύτευση μικροτσίπ RFΙD προκειμένου να έχουν πρόσβαση στο αρχείο φακέλων εγκληματιών. Η συγκεκριμένη πράξη δεν ήταν υποχρεωτική, ωστόσο όσοι από τους υπαλλήλους αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε αυτήν, απλά μετατέθηκαν σε άλλο τμήμα.

Στην Ινδονησία, πάλι,το 2008, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του ΑΙDS, οι νομοθέτες της χώρας πρότειναν την ηλεκτρονική ταυτοποίηση των οροθετικών μέσω εμφυτεύσιμων μικροτσίπ για την καταγραφή της σεξουαλικής τους δραστηριότητας. Η πρόταση απορρίφθηκε ομόφωνα από την Εθνική Επιτροπή για το ΑΙDS καθώς, όπως υποστήριξε, παραβίαζε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο αρκετά κράτη φλερτάρουν με την ιδέα της εφαρμογής της συγκεκριμένης τεχνολογίας σε φυλακισμένους και κατάδικους, με στόχο τη συνεχή παρακολούθησή τους.

Αν ποτέ φτάσουμε στο σημείο να «αγκαλιάσουμε» συνειδητά και σωματικά μικροσκοπικά αλλά ταυτόχρονα πανίσχυρα εμφυτεύματα ικανά να κουβαλούν δεδομένα που θα απογυμνώνουν την προσωπικότητα και την οντότητά μας, τότε ίσως το φουτουριστικό σενάριο του Λιβανέζου δημιουργού Ομάρ Ναΐμ να μη φαντάζει πια τόσο ξένο...

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΜΕ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ» ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Στην φώτο ΠΑΝΩ: Η ερευνήτρια δρ Αλμπρεχτ, πολέμιος των εμφυτεύσιμων μικροτσιπ

Κάθετα αντίθετη στην εμφύτευση των μικροτσίπ τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα, η δρ. Κάθριν Αλμπρεχτ, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, συγγραφέας και ιδρύτρια της ιστοσελίδας www. ΑntiChips.com, συγκέντρωσε σειρά μελετών από το 1990 έως το 2006 που αφορούσαν την καρκινογόνο επίδραση των «έξυπνων» μικροσυσκευών στην υγεία πειραματόζωων.

«Τα πειραματόζωα που μελετούνταν στις έρευνες που εξετάσαμε έφεραν μικροτσίπ για τη διευκόλυνση της καταμέτρησής τους και την ταχύτερη καταγραφή των αποτελεσμάτων των πειραμάτων, που αφορούσαν όμως άλλο επιστημονικό θέμα» αναφέρει η δρ Αλμπρεχτ.«Οταν οι επιστήμονες αντιλήφθηκαν ότι τα ζώα εμφάνιζαν καρκινικούς όγκους, αποφάσισαν να σταματήσουν την έρευνά τους και να καταγράψουν τα ανησυχητικά αυτά αποτελέσματα, τα οποία στη συνέχεια δημοσίευσαν σε έγκυρα επιστημονικά έντυπα».

«Οι ερευνητές έκαναν το εξής: σε έρευνες με ποντίκια, για παράδειγμα, μοίρασαν τα ζώα σε ομάδες. Κάποια μπήκαν στην ομάδα ελέγχου (control group) και κάποια άλλα στην πειραματική ομάδα. Όλα όμως έφεραν εμφυτεύσιμο μικροτσίπ. Όσα ανήκαν στην πειραματική ομάδα εκθέτονταν σε χημικά ή ακτινοβολία ή υποβάλλονταν σε άλλες διαδικασίες, ενώ όσα ήταν στην ομάδα ελέγχου ζούσαν σε φυσιολογικές συνθήκες. Επειτα από κάποιο χρονικό διάστημα, λοιπόν»,«οι ερευνητές παρατηρούσαν ότι τα ζώα ανέπτυσσαν καρκινικούς όγκους γύρω ή δίπλα από τα εμφυτεύσιμα μικροτσίπ και για ευνόητους λόγους κάτι τέτοιο επηρέαζε την πορεία των ερευνών τους»υποστηρίζει η ερευνήτρια από την πλευρά της.

«Οι όγκοι αναπτύσσονταν ταχύτατα. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα αυτοί ήταν τόσο μεγάλοι που τα ζώα δεν μπορούσαν να φτάσουν στο φαγητό τους, ενώ είχαν την τάση να κάνουν μεταστάσεις και σε άλλα σημεία του οργανισμού»μας εξηγεί η δρ Αλμπρεχτ. Όταν το 2007 τα αποτελέσματα αυτά βγήκαν στη δημοσιότητα ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων, καθώς πολλά ήταν τα αναπάντητα ερωτηματικά από την πλευρά του κόσμου προς τις αρμόδιες αρχές και ιδιαίτερα για το θέμα της έγκρισης του εμφυτεύσιμου για τον άνθρωπο μικροτσίπ VeriChip.

«Από τότε που το όλο ζήτημα έγινε γνωστό, το 2007, πολλές δοκιμές οι οποίες βρίσκονταν στα σκαριά και αφορούσαν την εμφύτευση μικροτσίπ RFΙD σε ανθρώπους τελικά ακυρώθηκαν.

Συγκεκριμένα, υπήρξε και η περίπτωση ενός ασθενούς με Αλτσχάιμερ, που συμμετείχε σε πειράματα εταιρείας κατασκευής των μικροτσίπ,ο οποίος με προσέγγισε λέγοντάς μου ότι απαίτησε να του αφαιρεθεί άμεσα το μικροτσίπ.

Όπως έμαθα, ακολούθησαν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις ασθενών που ζήτησαν το ίδιο».«Από την άλλη πλευρά, ιδιοκτήτες σκύλων που έφεραν μικροτσίπ και είχαν αναπτύξει καρκίνο άρχισαν να επικοινωνούν μαζί μου, λέγοντας ότι επιθυμούν να μιλήσουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την εμπειρία τους»λέει η ίδια.

«Δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχει κάθε πλευρά της ζωής των πολιτών. Το επόμενο βήμα θα είναι να μας τοποθετήσει μια κάμερα στην κρεβατοκάμαρα. Άποψή μου είναι ότι η τεχνολογία που εφαρμόζεται ευρέως στα ζώα κάποια στιγμή θα έρθει και στον άνθρωπο. Αν δεν θέλουμε λοιπόν να ζήσουμε σε μια τέτοια κοινωνία, τότε θα πρέπει να βρούμε έναν άλλον τρόπο να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες δυσκολίες. Γιατί σε κάποια φάση τα μικροτσίπ αυτά δεν αποκλείεται να αποκτήσουν δυνατότητα εντοπισμού μέσω GΡS ή επίδρασης στα συναισθήματά μας. Πιστεύω ότι θα πρέπει να τραβήξουμε μια γραμμή και να αρνηθούμε την εμφύτευση μικροτσίπ σε έμβια όντα- είτε πρόκειται για κατοικίδια είτε για συγγενείς»ισχυρίζεται ένθερμα η δρ Αλμπρεχτ.

Πηγή