Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Ανεκδοτο

O γιόs μου το καμάρι μου


Συναντιούνται 4 φίλοι από το Στράτο μετά από 30 χρόνια. Αφού είπαν για τα παλιά η συζήτηση μεταφέρεται στο πόσο πετυχημένα έγιναν τα παιδιά τους. Στον 4ο τις παρέας δεν του άρεσε αυτό και πήγε στη τουαλέτα για να αποφύγει τα δυσάρεστα.
- "Ο δικός μου γιος έγινε μεγάλος αρχιτέκτονας, βγάζει εκατομμύρια. Αφού να σκεφτείτε έκανε δώρο σε ένα φίλο του μια βίλα που κόστισε 100.000.000", λέει ο 1ος κοιτάζοντας τους άλλους γεμάτος καμάρι.
- "Ο δικός μου έκανε δώρο σε ένα φίλο του ένα 20μετρο σκάφος άξιας 150.000.000", λέει ο 2ος γεμίζοντας υπερηφάνεια για το παιδί του.
- "Σιγά τα έξοδα", λέει ο 3ος. "Ο δικός μου που είναι μεγάλος χρηματιστής δώρισε στο φίλο του μετοχές που σήμερα αξίζουν πάνω από 500 εκ".
Τότε βλέπουν όλοι τον 4ο της παρέας που έρχεται χωρίς να έχει ακούσει τίποτα και μετά από πολλή πίεση αναγκάζεται να πει και αυτός τα δικά του.
- "Ο δικός μου γιος είναι ένα κοπρόσκυλο όλη την ημέρα ξάπλα, ύπνο και καλό φαΐ.», απαντά αυτός.
Και πως ζει τον ρωτούν οι φίλοι του; Δεν πιστεύουμε να τον ταΐζεις ακόμη;
- "Αστα να πάνε! Έχει βρει 3 παλιοαδερφές, τις π@δα@ και αυτές τον συντηρούν και του κάνουν και καλά δώρα. Ο ένας του αγόρασε μια ΒΙΛΛΑ, ο άλλος ένα σκάφος και ο τρίτος του έδωσε 500 εκ σε μετοχές. Κοντεύω να τρελαθώ από τη ντροπή μου.", απαντά.

ΓΝΩΜΗ

Ειπα στην μυγδαλια να μου μιλησει για τον Θεο και αυτη ανθισε.
..............................................................
Φτασε οπου δεν μπορεις.

Ν.ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

Ανεκδοτο

σεξουαλική δραστηριότητα


Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων αγοράζει ένα σπίτι σε μια μικρή κωμόπολη.

Δυο μήνες μετά την εγκατάστασή τους, τους κάνει επίσκεψη ο δήμαρχος και τους ρωτά :

-Πως σας φαίνεται το χωριό μας ; 

Ο παππούς: 
-"όμορφο"!

-Είστε ευχαριστημένοι από το σπίτι σας ; 
-"Φυσικά"!

-Χρειάζεστε κάτι που μπορούμε να κάνουμε για σας ;
-"Μπα όχι"!

-Πως περνάτε τον καιρό σας ;

Ο γέρος του απαντά :

-Το πρωί ξυπνάμε κατά τις 7 και ξεκινάμε με "σεξουαλική δραστηριότητα". 
Στις 8 παίρνουμε το πρωινό μας και μετά το μπάνιο μας και ξανά "σεξουαλική δραστηριότητα".
Μετά ξεκινάμε για την αγορά και στον γυρισμό ταχτοποιούμε τα ψώνια μας και έχουμε "σεξουαλική δραστηριότητα".
Το μεσημέρι κατά τις 1 τρώμε και μετά έχουμε "σεξουαλική δραστηριότητα".
Μετά πάμε για ύπνο μέχρι τις 4 και ξυπνώντας έχουμε "σεξουαλική δραστηριότητα".
Αργότερα βλέπουμε τηλεόραση μέχρι τις 8 διακόπτοντας βεβαίως το πρόγραμμα λόγω "σεξουαλικής δραστηριότητας".
Μετά θα φάμε κάτι ελαφρύ και θα συνεχίσουμε με "σεξουαλική δραστηριότητα".
Στην συνέχεια θα διαβάσουμε κάτι στο κρεβάτι και θα κοιμηθούμε αφού πρώτα έχουμε "σεξουαλική δραστηριότητα".

Ο δήμαρχος που ακούει τόση ώρα με τις τρίχες σηκωμένες στο κεφάλι ρωτάει τον γέρο:

-Τι ηλικία έχετε ;

-Εγώ 86 και η γυναίκα μου 78 του απαντά.

Σκύβοντας στο αυτί του γέρου ο δήμαρχος τον ρωτά :

-Τι εννοείτε παρακαλώ με τον όρο «σεξουαλική δραστηριότητα» ;

Και ο γέρος του απαντά :

-Μου σπάει τα α@@@@α !!!

ΙΚΑ

ΙΚΑ Αρ. Πρωτ.: Ε40/748/16.11.2010
Διεκπεραίωση εκκρεμών αιτήσεων ρύθμισης οφειλών προς το Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.
Αθήνα, 16/11/2010
Αριθμ. Πρωτ. Ε40/748

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ
ΤΜΗΜΑ : ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΟΙΝΩΝ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ταχ. Διεύθυνση : Αγ. Κων/νου 8
10241 ΑΘΗΝΑ

ΙΔΡΥΜΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ
ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΕΞ ΕΠΕΙΓΟΝ

ΘΕΜΑ : «Διεκπεραίωση εκκρεμών αιτήσεων ρύθμισης οφειλών προς το Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.»

ΣΧΕΤ. : εγκύκλιο 54/10 Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.

Επειδή από τον έλεγχο μέσω του πληροφοριακού συστήματος Ο.Π.Σ./Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. διαπιστώνεται ότι εκκρεμούν πλήθος αιτήσεων ρύθμισης οφειλών της παρ. 8β΄ του άρθρου 57 του Ν.3863/2010 επισημαίνεται ότι μέχρι 31/12/2010 θα πρέπει να έχουν διεκπεραιωθεί και να έχουν κοινοποιηθεί στους υπόχρεους εργοδότες οι ανάλογες καταλογιστικές πράξεις επιβολής εισφορών προκειμένου να προβούν στη ρύθμιση των οφειλών τους.

Σας επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 57 Ν. 3863/2010 «οι οφειλές που βεβαιώνονται ή προκύπτουν μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση και ανάγονται σε μισθολογικές περιόδους απασχόλησης μέχρι και τον τελευταίο μήνα υπαγωγής των οφειλών στη ρύθμιση δεν θεωρούνται τρέχουσες. Οι οφειλές αυτές, αν δεν εξοφληθούν εφάπαξ, εντάσσονται αυτεπαγγέλτως στην υφιστάμενη ρύθμιση, με ανακαθορισμό του ποσού των υπολειπόμενων δόσεων».

Μετά τα παραπάνω, θα πρέπει να υλοποιηθεί ο στόχος διεκπεραίωσης των εκκρεμών αιτήσεων έως την τασσόμενη ημερομηνία, συντάσσοντας καταλογιστικές πράξεις επιβολής εισφορών αποκλειστικά σε πρώτη φάση προερχόμενες από τον έλεγχο δηλωθέντων – καταβληθέντων (παρ. 5 εγκύκλιο 54/10 Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.).



Ο ΓΕΝΙΚΟΣ Δ/ΝΤΗΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΕΛΛΑΣ

ΓΝΩΜΗ

Αλτρουισμος ειναι να δινεις απο αυτα που εχεις αναγκη και οχι απο αυτα που σου περισσευουν.

ΕΛΛΑΔΑ

Με συνοπτικές διαδικασίες θα σφραγίζονται από το ΣΔΟΕ επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν


Στην αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων που έχουν βρεθεί να φοροδιαφεύγουν, θα προχωρήσει το προσεχές διάστημα το ΣΔΟΕ.

Στην αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων που έχουν βρεθεί να φοροδιαφεύγουν, θα προχωρήσει το προσεχές διάστημα το ΣΔΟΕ. Την απόφαση για «λουκέτο» στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις - και για παραδειγματισμό προς τους υπολοίπους - έλαβε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο υλοποίησης και των διατάξεων του τελευταίου φορολογικού νόμου. Θετικοί προς αυτό είναι και οι ελεγκτές της τρόικας, που θεωρούν ότι αποτελεί ένα από τα βασικά «όπλα» για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Στη σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών διευκρινίζεται και το πώς θα εφαρμοσθεί από το ΣΔΟΕ το συγκεκριμένο μέτρο, ενώ η απαγόρευση στην άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα μπορεί να είναι ακόμη και οριστική σε περίπτωση υποτροπής. Στην απόφαση του υπουργού αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι αφού κληθεί ο επιχειρηματίας να εκφράσει τις απόψεις του, η καταλογιστική πράξη κοινοποιείται με αποδεικτικό επίδοσης από τους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ και εκτελείται εντός μηνός από την παρέλευση του χρόνου προσφυγής του επιχειρηματία.

Στο «λουκέτο» θα μπαίνουν οι σφραγίδες του ΣΔΟΕ και θα τοποθετούνται δύο κλειδαριές ασφαλείας στην κεντρική πόρτα εισόδου, καθώς και σε κάθε άλλη είσοδο της επαγγελματικής εγκατάστασης. Το ΣΔΟΕ θα κρατά τα κλειδιά της μιας κλειδαριάς, ενώ της άλλης θα τα έχει ο επιχειρηματίας.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

EΛΛΑΔΑ

Αμεσα θα παρουσιαστεί ο νέος επενδυτικός νόμος



«Ο καινούργιος αναπτυξιακός - επενδυτικός νόμος περιορίζει τις επιδοτήσεις και στηρίζει ιδιαίτερα τις εξωστρεφείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις οι οποίες είναι ανταγωνιστικές, μέσα από μεγάλες φοροαπαλλαγές, αποσβέσεις και μια σειρά άλλα κίνητρα». Αυτό τόνισε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, κ. Μ. Χρυσοχοΐδης μιλώντας στο ραδιοσταθμό Flash σημειώνοντας ότι τα παρουσιαστεί άμεσα και χαρακτηρίζοντάς τον ως τομή για την ανάπτυξη της χώρας.

Διευκρίνισε ότι δεν καταργούνται οι επιδοτήσεις αλλά αλλάζει ριζικά η φιλοσοφία του για να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. «Έχει αποδειχθεί ότι όλα τα νομοθετήματα που έγιναν πριν 30 χρόνια μαζί με άλλες πολιτικές που εφαρμόστηκαν, δεν έχουν αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Και πρόσθεσε ότι «ο τρόπος με τον οποίο διαχειριστήκαμε τις επιδοτήσεις δεν απέδωσαν προστιθέμενη αξία στην οικονομία. Οι επιχειρήσεις μας ήταν μη ανταγωνιστικές και εσωστρεφείς».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε εκτενώς στην προσπάθεια που γίνεται από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να επιτύχει διπλάσια απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ μέσα σε ένα χρόνο, στην ανάγκη της αγοράς για ρευστότητα και στον κρίσιμο ρόλο που θα παίξει το νεοϊδρυθέν Εθνικό Ταμείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (ΕΤΕΑΝ) μέσω της μόχλευσης των πόρων με τραπεζικά χρήματα. «Έτσι βοηθάμε και το τραπεζικό σύστημα να υπερβεί τα προβλήματά του, αλλά κυρίως βοηθάμε τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση γρήγορη και πολύ φτηνή σε χρηματοδότηση. Τους όρους της χρηματοδότησης και του τρόπου με τον οποίο γίνεται αυτή, τους καθορίζουμε εμείς, μέσα από τους διαγωνισμούς που κάνουμε απ'Α το ΕΤΕΑΝ», δήλωσε ο Υπουργός, υπολογίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα διατεθούν άμεσα συνολικά 6 δις ¤ στην αγορά, «πραγματικά χρήματα και όχι προσδοκίες και ευχές».

Για την πορεία της οικονομίας της χώρας ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης εμφανίστηκε αισιόδοξος, υπογραμμίζοντας ότι «το δεύτερο εξάμηνο του 2011 θα αρχίσει δειλά-δειλά να εμφανίζεται μία διαφορετική πραγματικότητα. Θα πέσει ο πληθωρισμός, θα έχουμε αποπληθωριστικές τάσεις που σιγά-σιγά θα αρχίσουν να διαμορφώνονται, εφόσον φυσικά τα πράγματα, σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πλευρά, εξελίσσονται θετικά».

Πηγή: Express.gr

Συνταγματικές περιπέτειες

Συνταγματικές περιπέτειες


Η προσπάθεια για να αποκτήσει η Ελλάδα σύνταγμα ήταν μία αρκετά βασανιστική υπόθεση: Οι διεργασίες ξεκίνησαν με την πρώτη Εθνοσυνέλευση, τον Δεκέμβριο του 1821, όταν ψηφίστηκε το «προσωρινό πολίτευμα της Επιδαύρου».
Αρκετά προοδευτικό για την εποχή του, ευθύς εξαρχής καθιέρωσε τρεις εξουσίες: Τη νομοθετική που θα ασκούσε το Βουλευτικό (μία βουλή με εβδομήντα βουλευτές), την εκτελεστική που θα ασκούσε το Νομοτελεστικό (μία πενταμελής κυβέρνηση, που θα εκλεγόταν από τη βουλή) και τη δικαστική. Βουλευτικό και νομοτελεστικό θα εκλέγονταν κάθε χρόνο.
Από εκεί κι έπειτα, άρχισαν οι περιπέτειες. Ως τα 1827, οπότε κυβερνήτης εκλέχτηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας που δεν είχε σε μεγάλη υπόληψη το σύνταγμα και τους οπαδούς του. Μετά, οι μεγάλες δυνάμεις (Βρετανία, Γαλλία και Ρωσία) απεφάνθησαν ότι οι Ελληνες δεν ήταν απαραίτητο να κυβερνώνται με συντάγματα και συναφείς πειραματισμούς.
Στο πρωτόκολλο του Λονδίνου (3 Φεβρουαρίου 1830), με το οποίο αναγνωριζόταν η ελληνική ανεξαρτησία, οριζόταν ότι η Ελλάδα θα έχει κληρονομική μοναρχία. Και σε μια προκήρυξη προς τους Ελληνες αναφερόταν πολύ φλου ότι θα έπρεπε να βοηθηθεί ο Οθωνας κάποια στιγμή να στοιχειοθετήσει σύνταγμα. Κι επειδή ούτε ο ίδιος ο Οθωνας είχε διάθεση να το παραχωρήσει, εκδηλώθηκε η επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου.
Υπό την απειλή των κανονιών του λοχαγού Σχινά που σημάδευε τα ανάκτορα, ο βασιλιάς υποχρεώθηκε να δεχτεί τη θέσπιση καταστατικού χάρτη της χώρας. Το πρώτο σύνταγμα ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 1844. Πολίτευμα: Συνταγματική μοναρχία στα χαρτιά, μοναρχικός ετσιθελισμός στην πράξη.
Η γενική κατακραυγή οδήγησε σε νέα επανάσταση που αποτέλεσμα είχε την έξωση του Οθωνα, τον Οκτώβριο του 1862. Αμέσως μετά, μια Εθνοσυνέλευση προχώρησε σε δημοψήφισμα, με το οποίο οι Ελληνες κλήθηκαν να διαλέξουν ποιον θέλουν βασιλιά τους. Ψήφισαν τον πρίγκιπα Αλφρέδο, δευτορότοκο γιο της βασίλισσας Βικτορίας της Βρετανίας. Ο πρίγκιπας δεν αποδέχτηκε την τιμή μια και προοριζόταν για άλλο ελληνικό βασίλειο (το «Ιονίου και Θεσσαλίας - Ηπείρου»), που όμως ποτέ δεν δημιουργήθηκε. Μια τριμελής επιτροπή ανέλαβε να διερευνήσει τις προθέσεις των μεγάλων και κατέληξε στον πρίγκιπα Γεώργιο Γλίξμπουργκ, δευτερότοκο γιο του βασιλιά της Δανίας.
Ηρθε το 1863. Στα 1864, ορκίστηκε στο νέο σύνταγμα που προέβλεπε βασιλευόμενη δημοκρατία, με τον βασιλιά να μπορεί να διορίσει πρωθυπουργό όποιον αυτός ήθελε. Στις 11 Αυγούστου 1875, χωρίς να υπάρχει συνταγματική τροποποίηση, χάρη στον Χαρίλαο Τρικούπη, ο Γεώργιος αναγνώρισε την «αρχή της δεδηλωμένης»: Στο εξής, κάθε κυβέρνηση έπρεπε να έχει τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Βουλής.
Τα κοινοβουλευτικά χρόνια
  •  Στα 1911, η αναθεώρηση του συντάγματος από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, κατοχύρωσε αυτή την «αρχή», περιλαμβάνοντας και μερικές ακόμα προοδευτικές διατάξεις.
  •  Την άνοιξη του 1924, ένα δημοψήφισμα (με αποχή των φιλοβασιλικών) αποδέχτηκε την έκπτωση της δυναστείας και την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας. Συνακόλουθα, η Ελλάδα απέκτησε σύνταγμα προεδρευόμενης Δημοκρατίας.
  •  Στις 3 Νοεμβρίου 1935, νέο δημοψήφισμα είπε «ναι» στην παλινόρθωση της μοναρχίας και στην επαναφορά του Γεωργίου Β στον θρόνο. Μαζί του, επανήλθε και το σύνταγμα της βασιλευόμενης Δημοκρατίας.
  •  Στα 1936, με τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου του Ιωάννη Μεταξά, ανεστάλη η ισχύς του συντάγματος. Ακολούθησε η κατοχή (1941-1944) και η μετέπειτα ανώμαλη κατάσταση που «έληξε» με το δημοψήφισμα του 1946, το οποίο επανέφερε τη βασιλεία.

    Στα 1952, με τη νέα αναθεώρηση του συντάγματος, προβλέφθηκε ρητά κοινοβουλευτικό σύστημα με ανώτατο άρχοντα τον βασιλιά. Παρ όλα αυτά, το παλάτι επενέβαινε καθοριστικά στα πολιτικά πράγματα: Το 1955, ανέσυρε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον έχρισε πρωθυπουργό. Το 1965, έπαψε τον Γεώργιο Παπανδρέου από πρωθυπουργό και σαλαμοποίησε την Ενωση Κέντρου, με μοχλό τον Κώστα Μητσοτάκη.
  •  Στα 1967, η χούντα κατάργησε το σύνταγμα και επέβαλε δικτατορία. Στα 1973, κατάργησε και τη βασιλεία. Στις 29 Ιουλίου εκείνης της χρονιάς, ένα ψευτοδημοψήφισμα της χούντας έδωσε 78,4% «ναι» στην έκπτωση της μοναρχίας και του Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ, με ταυτόχρονη «ανάθεση» της προεδρίας της Δημοκρατίας στον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο (με αντιπρόεδρο τον Οδυσσέα Αγγελή) και 21,6% «όχι» σε όλα αυτά.
  •  Η χούντα κατέρρευσε στα 1974, όταν «πρόεδρος της Δημοκρατίας» ήταν ο στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης. Μετονομάστηκε σε προσωρινό πρόεδρο, ενώ επανήλθε σε ισχύ το σύνταγμα του 1952, με τις διατάξεις για το καθεστώς διακυβέρνησης της χώρας σε αναστολή.
Προεδρευόμενη Δημοκρατία
Ακολούθησε το μοναδικό στα ελληνικά χρονικά τυπικά και ουσιαστικά έγκυρο δημοψήφισμα που έγινε στις 8 Δεκεμβρίου 1974: Με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της χώρας να τηρούν αυστηρή ουδετερότητα και με τους εκπροσώπους των δύο τάσεων να μετέχουν ισότιμα στην επιχειρηματολογική αντιπαράθεση.
Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ νομιμοποίησε προκαταβολικά το αποτέλεσμα, μετέχοντας στην «προεκλογική» περίοδο με δύο προσωπικές τηλεοπτικές εμφανίσεις - μηνύματα προς τον ελληνικό λαό. Το αποτέλεσμα ήταν οριστικό: «Ναι» στην προεδρευόμενη Δημοκρατία 69,18% - «Οχι» 30,82%.
Το νέο σύνταγμα (1975) καθιέρωσε την προεδρευόμενη Δημοκρατία με τον πρόεδρο να έχει κάμποσες εξουσίες στα χέρια του. Δέκα χρόνια αργότερα, στα 1985, το σύνταγμα αναθεωρήθηκε, με όλες τις εξουσίες να αφαιρούνται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και να παραχωρούνται στον πρόεδρο της κυβέρνησης.

Το μυθιστόρημα της κάλπης

Το μυθιστόρημα της κάλπης


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ: ΚΑΡΟΛΟΣ ΜΠΡΟΥΣΑΛΗΣ
ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ ΕΘΝΟΥΣ
Τα οκτώ χρόνια, ένας μήνας και δεκαεπτά ημέρες της συνεχούς πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη (από 18 Ιανουαρίου 1996 ως 7 Μαρτίου 2004) αποτελούν αξεπέραστο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. Για να καταρριφθεί σχετικά σύντομα, θα πρέπει ο Κώστας Καραμανλής να κερδίσει και τις επόμενες εκλογές.  
Ο Κώστας Σημίτης κατέρριψε το ρεκόρ του προκατόχου του, Ανδρέα Παπανδρέου, που είχε συμπληρώσει συνεχή παραμονή στην πρωθυπουργία επτά χρόνια και οκτώ μήνες ακριβώς.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συμπλήρωσε ως πρωθυπουργός επτά χρόνια, οκτώ μήνες και δώδεκα ημέρες (από τις 5/10/1955 έως τις 17/6/1963, που παραιτήθηκε), αλλά τις πρώτες 136 ημέρες θήτευσε ως διορισμένος, ενώ το 1961 παραχώρησε για έναν μήνα την πρωθυπουργία στον Κ. Δόβα ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Ως εκλεγμένος (από τις 19 Φεβρουαρίου 1956), παρέμεινε πρωθυπουργός επτά χρόνια και τέσσερις μήνες.
Πίσω τους, με αρκετή διαφορά, έρχονται ο Χαρίλαος Τρικούπης και ο Ελευθέριος Βενιζέλος με περίπου έξι χρόνια ο καθένας.
Στην απέναντι όχθη, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Αριστείδης Μωραϊτίνης, είναι ο άνθρωπος που έγινε πρωθυπουργός για το πιο σύντομο διάστημα στην ελληνική ιστορία: μόλις δύο μέρες, από τις 9 έως τις 10 Φεβρουαρίου 1863. Διαδέχτηκε τον Δημήτριο Βούλγαρη και παραχώρησε την πρωθυπουργία στον Κ. Ζ. Βάλβη, τη φοβερή εκείνη χρονιά.
Και οι τρεις είχαν επιλεγεί από την εθνοσυνέλευση, που ενέκρινε τον Γεώργιο Γλίξμπουργκ ως βασιλιά των Ελλήνων. Δύο μέρες πρωθυπουργός έμεινε και ο Δημήτριος Βούλγαρης (5 και 6 Νοεμβρίου 1865), αλλά ήταν κόλπο: παραιτήθηκε για να ξαναορκιστεί πρωθυπουργός πριν από το τέλος της χρονιάς.
Πρωθυπουργοί πολυνίκες
Στα 160 χρόνια εκλογικών αναμετρήσεων (1844-2004), η χώρα γνώρισε συνολικά 81 πρωθυπουργούς. Από αυτούς, με πρώτον τον Ιωάννη Κωλέττη και πιο πρόσφατο τον Κώστα Καραμανλή, 29 άνδρες είχαν την τιμή να εκλεγούν από τον ελληνικό λαό. Πολλοί από αυτούς είχαν τη χαρά να πανηγυρίσουν περισσότερες από μία εκλογικές νίκες. Μοναχά επτά, όμως, μπόρεσαν να πείσουν τον ελληνικό λαό να τους ψηφίσει από τρεις φορές και πάνω.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κατέχει το μεγαλύτερο και αξεπέραστο ρεκόρ: κέρδισε την ψήφο του λαού σε έξι εκλογικές αναμετρήσεις, από το 1910 ως το 1933. Ακολουθεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με πέντε εκλογικές νίκες για την κατάκτηση της πρωθυπουργίας, την οποία εγκατέλειψε για να συνεχίσει ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θέση στην οποία το ελληνικό Κοινοβούλιο τον εξέλεξε δύο φορές.
Δύο άνδρες ισοψηφούν στην τρίτη θέση με τέσσερις νίκες σε ισάριθμες εκλογικές αναμετρήσεις: είναι ο Δημήτριος Βούλγαρης και ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος και ο Χαρίλαος Τρικούπης κέρδισαν από τρεις φορές την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, νικώντας σε ισάριθμες εκλογικές αναμετρήσεις.
Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος είναι ο πολιτικός που ορκίστηκε πρωθυπουργός τις περισσότερες φορές, συνολικά δέκα, από τις οποίες οι δύο την ίδια χρονιά. Ομως, μόνον οι τρεις ήταν με την ψήφο του λαού. Ακολουθεί ο Δημήτριος Βούλγαρης με οκτώ θητείες, από τις οποίες οι μισές με την ψήφο του λαού.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Χαρίλαος Τρικούπης ορκίστηκαν πρωθυπουργοί από επτά φορές ο καθένας (και οι δύο, μία φορά χωρίς την ψήφο του λαού).
Πάντως, ο Ελευθέριος Βενιζέλος προπολεμικά και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μεταπολεμικά είναι οι δύο πρωταθλητές της πολιτικής ζωής του τόπου. Και οι δύο ξεπέρασαν τα 14 χρόνια συνολικής άσκησης της πρωθυπουργίας, με τον Ελευθέριο Βενιζέλο να έχει ξεπεράσει κατά λίγες ημέρες τα 14,5 και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να υπολείπεται μερικά εικοσιτετράωρα.
Πίσω τους έρχεται ο Χαρίλαος Τρικούπης με περίπου 13 χρόνια στην πρωθυπουργική καρέκλα, ενώ τον ακολουθούν, με έντεκα χρόνια, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος. Στην έκτη θέση, ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης έμεινε πρωθυπουργός συνολικά εννέα χρόνια.
«Αιώνιοι» ηγέτες
Οπωσδήποτε, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κατέχει ένα αξεπέραστο ρεκόρ, που δύσκολα στο μέλλον μπορεί να καταρριφθεί: από τη μέρα που ορκίστηκε για πρώτη φορά πρωθυπουργός (5/10/1955) ως τη στιγμή που παραιτήθηκε για τελευταία φορά, το 1980 για να αναλάβει την Προεδρία της Δημοκρατίας, κύλησαν περίπου 25 χρόνια. Είναι ο Μαθουσάλας της πολιτικής ζωής του τόπου, καθώς πρέπει να προσθέσουμε και τα 15 χρόνια από την πρώτη ορκωμοσία του ως Προέδρου της Δημοκρατίας έως την άνοιξη του 1995, οπότε έληξε η δεύτερη θητεία του. Είναι ο μοναδικός ηγέτης του τόπου, που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή επί σαράντα χρόνια.
Δεύτερος Μαθουσάλας της πολιτικής μας ζωής είναι ο Α. Ζαϊμης, που απασχόλησε τα κοινά του τόπου επί 32 χρόνια αλλά μονάχα μία φορά εκλέχτηκε από τον ελληνικό λαό πρωθυπουργός: το 1926, που ήταν και η τελευταία του θητεία, αν και πρωθυπουργός ορκίστηκε συνολικά έξι φορές.
Οι επόμενοι απέχουν πολύ:
  • Ο Δ. Ράλλης κάλυψε 24 χρόνια, από τη μέρα που πρωτοορκίστηκε πρωθυπουργός ως την ύστατη της τελευταίας του θητείας.
  • Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, 23 χρόνια.
  • Οι Γεώργιος Παπανδρέου και Χαρίλαος Τρικούπης, από 21 χρόνια.
  • Ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης, 20 χρόνια.
Οι Μεσολογγίτες
Σπουδαίο ρεκόρ κατέχει και ο επαναστάτης Μεσολογγίτης πολιτικός Επαμεινώνδας Δεληγιώργης: είναι ο πιο νεαρός πρωθυπουργός όλων των εποχών. Ορκίστηκε στις 20 Οκτωβρίου 1865 σε ηλικία 36 χρόνων. Ομως, δέκα μέρες αργότερα, παραιτήθηκε. Ξανάγινε πρωθυπουργός άλλες πέντε φορές, τη μία με την ψήφο του ελληνικού λαού.
Στον αντίποδα, ο Κώστας Μητσοτάκης ήταν 72 χρόνων όταν εκλέχτηκε πρωθυπουργός. Πέρα από τους αριθμούς, ο Επαμεινώνδας Δεληγιώργης είχε την τύχη να συγκαταλέγεται στους Μεσολογγίτες: από ένα καπρίτσιο της τύχης, η ιερή πόλη γέννησε όλους τους πολιτικούς άνδρες που συνδέονται με τα πιο σημαντικά πολιτικά γεγονότα του 19ου αιώνα, αυτά που έχουν να κάνουν με την πολιτική πορεία του ελληνικού λαού προς την κατάκτηση της ελευθερίας και την κατοχύρωση της κυριαρχίας του.
Πρώτος ήταν ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος (1791-1865). Ξεκινώντας από το Μεσολόγγι, αναδείχτηκε πρόεδρος της πρώτης εθνοσυνέλευσης στην Επίδαυρο (1821), η οποία διακήρυξε την ελληνική ανεξαρτησία. Ο ίδιος εκλέχτηκε «αρχιγραμματέας εκτελεστικού» (πρωθυπουργός) το 1825 και διεξήγαγε τις διαπραγματεύσεις με την Αγγλία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μία διεθνή παρέμβαση υπέρ της χώρας μας.
Γέννημα-θρέμμα του Μεσολογγίου, ο ιστορικός της Επανάστασης Σπυρίδων Τρικούπης (1788-1873) υπήρξε «γενικός γραμματέας επικρατείας» (πρωθυπουργός) επί Καποδίστρια και είναι αυτός που διεξήγαγε τις διαπραγματεύσεις για την εκλογή του Οθωνα ως βασιλιά της Ελλάδας.
Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος είναι και ο άνθρωπος που κατηύθυνε τις εργασίες για την ψήφιση του πρώτου Συντάγματος της χώρας μας, αυτού που προέκυψε μετά την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843. Και είναι ο ίδιος που οδήγησε τη χώρα στις πρώτες της εκλογές το 1844 για την ανάδειξη Κοινοβουλίου.
Από το Μεσολόγγι, όπου πρωτοεκλέχτηκε βουλευτής το 1859, ξεκίνησε ο Επαμεινώνδας Δεληγιώργης (1829-1879), που έγινε ο πολιτικός εκφραστής της αντιδυναστικής πολιτικής και πρωτεργάτης όλων των πολιτικών γεγονότων που οδήγησαν στην έξωση του Οθωνα.
Γεννημένος στο Ναύπλιο αλλά Μεσολογγίτης και εκεί εκλεγόμενος είναι και ο Χαρίλαος Τρικούπης (1832-1896), που το 1875 υποχρέωσε τον βασιλιά Γεώργιο να δεχτεί την «αρχή της δεδηλωμένης», τη μεγαλύτερη κατάκτηση στην πορεία για την εδραίωση της λαϊκής κυριαρχίας.
Επάγγελμα. . . αντιβασιλιάς!
Στον 20ό αιώνα όμως, είχαμε και αντιβασιλιάδες: ο ήρωας των Βαλκανικών Πολέμων, ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης, έγινε για λίγο αντιβασιλιάς (1920), μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου και πριν από την παλινόρθωση του Κωνσταντίνου. Ξανάγινε αντιβασιλιάς το 1922, μετά τη μικρασιατική καταστροφή, την επανάσταση Πλαστήρα και την οριστική έκπτωση του Κωνσταντίνου.
Με την ψήφιση του Συντάγματος της πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας (1924), μετονομάστηκε σε προσωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκλέχτηκε κανονικός Πρόεδρος, επανεκλέχτηκε κι έμεινε στο αξίωμα αυτό ως την παραίτησή του για λόγους υγείας τον Δεκέμβριο του 1929 (με ένα μικρό διάλειμμα πέντε μηνών το 1926, όταν παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για τη δικτατορία του Πάγκαλου).
Επόμενος Πρόεδρος Δημοκρατίας ήταν ο Αλέξανδρος Ζαϊμης που εκλέχτηκε τον Δεκέμβριο του 1929 και εξέπεσε το 1935 με την παλινόρθωση της δυναστείας.
Δέκα χρόνια αργότερα, αντιβασιλιάς έγινε ο Δαμασκηνός. Είχε εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος το 1938, η εκλογή του ακυρώθηκε από το Συμβούλιο Επικρατείας και ξαναπήρε τον αρχιεπισκοπικό θρόνο στα 1941. Αντιβασιλιάς ορκίστηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1945 και έμεινε στο πόστο αυτό ως την άφιξη του Γεωργίου Β το 1946, ενώ ανέλαβε και προσωρινός πρωθυπουργός στο διάστημα 17 Οκτωβρίου ως 1η Νοεμβρίου 1945. Μετά, επέστρεψε στην Αρχιεπισκοπή.
Οι επόμενοι «αντιβασιλείς» ήταν της πλάκας: πρώτος ο στρατηγός Γεώργιος Ζωιτάκης που διορίστηκε από τη χούντα στις 13 Δεκεμβρίου 1967, όταν ο Κωνσταντίνος κρυβόταν «από χωρίου εις χωρίον» μετά την αποτυχία του αντιπραξικοπήματος-οπερέτα που επιχείρησε. Και βέβαια, τελευταίος «αντιβασιλιάς» ήταν ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος που έστειλε τον Ζωιτάκη σπίτι του κι ανέλαβε ο ίδιος στις 21 Μαρτίου 1972, κρατώντας και την πρωθυπουργική καρέκλα.
Η επόμενη πορεία του ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη: μετονομάστηκε σε «πρόεδρο της Δημοκρατίας» τον Ιούνιο του 1973, πήγε σπίτι του τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου (ανέλαβε ο Φαίδων Γκιζίκης) και από εκεί, τον Αύγουστο του 1975, στον Κορυδαλλό, όπου έζησε ως τον θάνατό του, το 1999.



Θρίαμβοι και πανωλεθρίες

Δύο αρχηγοί κόμματος γνώρισαν τον εκπληκτικό θρίαμβο να κατακτήσουν πάνω από το 80% των εδρών της Βουλής. Και οι δύο, ωστόσο, κάποια στιγμή γεύτηκαν την πίκρα να μην εκλεγούν ούτε οι ίδιοι! Στις εκλογές της 3ης Μαϊου 1892, ο Χαρίλαος Τρικούπης έβγαλε 180 από τους συνολικά 207 βουλευτές: ποσοστό 86,95%! Στις αμέσως επόμενες (16 Απριλίου 1895), έπαθε πανωλεθρία: το κόμμα του ανέδειξε 15 βουλευτές (7,2%), ανάμεσα στους οποίους ο ίδιος δεν ήταν! Την έδρα του κέρδισε ο Μιλτιάδης Γουλιμής. Είναι τότε που, γεμάτος πικρία, είπε «Ανθ ημών, Γουλιμής!».
Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, στις εκλογές του 1910, ο Ελευθέριος Βενιζέλος είδε το κόμμα του (των Φιλελευθέρων) να κατακτά τις 307 από τις 362 έδρες του Κοινοβουλίου: ποσοστό 84,80%! Στα 1920, θριαμβευτής με τη συνθήκη των Σεβρών στην τσέπη, πανίσχυρος και σωτήρας του τόπου, καταποντίστηκε: το κόμμα του έπεσε στο 29,73% και ο ίδιος έφυγε στο Παρίσι, ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο που, 25 χρόνια πριν, είχε πάρει ο Χαρίλαος Τρικούπης! Και οι δύο πέθαναν αυτοεξόριστοι.



Οι πρωθυπουργοί
Στα 160 χρόνια των ελληνικών εκλογικών αναμετρήσεων, από το 1844 έως το 2004, ογδόντα ένας άνδρες έγιναν πρωθυπουργοί αυτού του τόπου: Οι 29 είχαν την τιμή να εκλεγούν με την ψήφο του λαού. Οι πέντε ήταν δικτάτορες ή εκπρόσωποι δικτατόρων. Οι υπόλοιποι διορίστηκαν από τους βασιλιάδες ή ανέλαβαν προσωρινά, είτε ως υπηρεσιακοί είτε με την υπόδειξη κάποιας εθνοσυνέλευσης. Στον αλφαβητικό κατάλογο που ακολουθεί, αναφέρονται και οι ογδόντα, καθώς και οι χρονιές της πρωθυπουργίας τους (όπου μία χρονιά αναφέρεται περισσότερες από μία φορά, σημαίνει ότι ο πολιτικός αυτός έλαβε ισάριθμες εντολές μέσα στον ίδιο χρόνο). Με τονισμένα στοιχεία δημοσιεύονται τα ονόματα και οι χρονιές των εκλεγμένων, με πλάγια των δικτατοριών και με λευκά των διορισμένων.
  •  Γ. Αθανασιάδης - Νόβας: 1965
  •  Α. Ανδρουτσόπουλος: 1973-74 εκπρόσωπος δικτάτορα Δημήτριου Ιωαννίδη
  •  Κ. Ζ. Βάλβης: 1863, 1864, 1886
  •  Ε. Βενιζέλος: 1910, 1910, 1912-15, 1915, 1917-20, 1924, 1928-32, 1932, 1933
  •  Σ. Βενιζέλος: 1944, 1950, 1950-51 επικεφαλής συνασπισμού
  •  Δ. Βούλγαρης: 1855-57, 1862-63, 1863-64, 1865, 1866, 1868-69, 1872, 1874-75
  •  Π. Βούλγαρης: 1945
  •  Κ. Γεωργακόπουλος: 1958
  •  Σ. Γονατάς: 1922-24 (με επανάσταση)
  •  Δ. Γούναρης: 1915, 1922
  •  Δαμασκηνός αρχιεπίσκοπος: 1944 (και αντιβασιλιάς 1945-1946)
  •  Ε. Δεληγιώργης: 1865, 1865, 1870, 1872-74, 1873, 1876, 1877
  •  Θ. Δηλιγιάννης: 1885-86, 1890-92, 1895-97, 1902-03, 1904-05
  •  Ν. Δηλιγιάννης: 1895
  •  Κ. Δεμερτζής: 1935-36
  •  Α. Διομήδης: 1949-50
  •  Κ. Δόβας: 1961
  •  Σ. Δραγούμης: 1910
  •  Α. Ζαϊμης: 1897-99, 1901-02, 1915, 1916, 1917, 1926-28
  •  Θ. Ζαϊμης: 1869-70, 1871-72
  •  Ξ. Ζολώτας: 1989-90
  •  Γ. Θεοτόκης: 1899-01, 1902, 1903, 1903-04, 1905, 1906-1909
  •  Ι. Θεοτόκης: 1950
  •  Ν. Καλογερόπουλος: 1916, 1921
  •  Κ. Κανάρης: 1848-49, 1854, 1864, 1864-65, 1877
  •  Π. Κανελλόπουλος: 1945, 1967
  •  Κ. Καραμανλής: 1955, 1956-58, 1958-61, 1961-63, 1974-77, 1977-80
  •  Κ. Καραμανλής, νεότερος: 2004-2007
  •  Γ. Καφαντάρης: 1924
  •  Δ. Κιουσόπουλος: 1952
  •  Κ. Κόλλιας: 1967 εκπρόσωπος δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου και ανακτόρων
  •  Ι. Κολοκοτρώνης: 1862
  •  Γ. Κονδύλης: 1926 με ανατροπή του δικτάτορα Θ. Πάγκαλου, 1935
  •  Α. Κορυζής: 1941
  •  Α. Κουμουνδούρος: 1865, 1865, 1866-68, 1870-71, 1875-76, 1876-77, 1877, 1878, 1878-80, 1879, 1880-82
  •  Γ. Κουντουριώτης: 1848
  •  Α. Κριεζής: 1849-54
  •  Σ. Κροκιδάς: 1922
  •  Δ. Κυριακός: 1863
  •  Ι. Κωλέττης: 1844-47
  •  Κ. Κωνσταντόπουλος: 1892
  •  Σ. Λάμπρος: 1916-17
  •  Δ. Μάξιμος: 1947
  •  Α. Μαυροκορδάτος: 1854-55
  •  Κ. Μαυρομιχάλης: 1909-10
  •  Σ. Μαυρομιχάλης: 1963
  •  Ι. Μεταξάς: 1936-41
  •  Κ. Μητσοτάκης: 1990-93
  •  Α. Μιαούλης: 1857-62, 1859, 1861
  •  Α. Μιχαλακόπουλος: 1924 -25
  •  Α. Μωραϊτίνης: 1863, 1867-68
  •  Α. Οθωναίος: 1933
  •  Θ. Πάγκαλος: 1925-26
  •  Α. Παπάγος: 1952-55
  •  Γ. Παπαδόπουλος: 1967-73
  •  Α. Παπαναστασίου: 1924 1932
  •  Α. Παπανδρέου: 1981-85, 1985-89
  •  Γ. Παπανδρέου: 1944-45, 1963, 1964-65
  •  Ι. Παρασκευόπουλος: 1963-64, 1966-67
  •  Π. Πιπινέλης: 1963
  •  Ν. Πλαστήρας: 1945, 1950, 1951-52 επικεφαλής συνασπισμού
  •  Π. Πουλίτσας: 1946
  •  Π. Πρωτοπαπαδάκης: 1922
  •  Γ. Ράλλης: 1980-81 ως διάδοχος Κ. Καραμανλή
  •  Δ. Ράλλης: 1897, 1903 (εναλλάξ με Κ. Μαυρομιχάλη) 1905, 1909, 1920-21
  •  Β. Ρούφος: 1863 1865-66
  •  Κ. Σημίτης: 1996 ως διάδοχος Α. Παπανδρέου, 1996-2000, 2000-2004
  •  Σ. Σκουλούδης: 1915-1916
  •  Θ. Σοφούλης: 1924, 1945-46, 1947-49
  •  Στ. Στεφανόπουλος: 1965-66
  •  Ν. Στράτος: 1922
  •  Σ. Σωτηρόπουλος: 1893
  •  Κ. Τζαβέλας: 1847-48
  •  Τζ. Τζαννετάκης: ως πρωθυπουργός της συγκυβέρνησης του 1989
  •  Ν. Τριανταφυλλάκος: 1922
  •  Χ. Τρικούπης: 1875, 1878, 1880, 1881, 1882-85 1886 1887-90 1892-93 1893-95
  •  Κ. Τσαλδάρης: 1946-47, 1947
  •  Π. Τσαλδάρης: 1932-33, 1933-35
  •  Η. Τσιριμώκος: 1965
  •  Ε. Τσουδερός: 1941-1944 με την εξόριστη κυβέρνηση
  •  Α. Χαραλάμπης: 1922

Λαϊκή κυριαρχία στην αρχαία Αθήνα


Λαϊκή κυριαρχία στην αρχαία Αθήνα



Ο σοφός Σόλων, από το 594 π. Χ. , είχε ήδη επιβάλει την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας και μάλιστα σε μια εποχή κατά την οποία σε Ασία και Αφρική οι απόλυτοι μονάρχες ούτε καν διανοούνταν να ρωτήσουν κάποιον, πέρα από τους επαγγελματίες συμβούλους τους.
Ανάμεσα στα άλλα, ο Σόλων επέβαλε και την Εκκλησία του Δήμου, μια αναβίωση των συνελεύσεων της ομηρικής εποχής αλλά με καθορισμένα και καταλυτικά καθήκοντα. Τους νόμους πια τους ψήφιζε η Βουλή των 400 (εκατό από κάθε φυλή) αλλά κι αυτής οι αποφάσεις υπόκειντο στην έγκριση της Εκκλησίας του Δήμου, όπου δικαίωμα συμμετοχής είχαν όλοι οι ελεύθεροι πολίτες, ανεξάρτητα από το μέγεθος της περιουσίας τους.
Μεσολάβησε, βέβαια, η «τυραννίδα» του Πεισίστρατου, αλλά αφότου το 514 π. Χ. οι τυραννοκτόνοι Αρμόδιος και Αριστογείτων κατάφεραν να σκοτώσουν τον αδερφό του Ιππαρχο, ο Ιππίας, γιος και διάδοχος του τυράννου έγινε ακόμα πιο καταπιεστικός.
Ξεγελώντας τους Θεούς
Αντιμέτωπος με τα δεινά της τυραννίας ο Αλκμεωνίδης Κλεισθένης κατέφυγε στην παλιά τέχνη των Αθηναίων: τη δωροδοκία. Είχε αναλάβει να κατασκευάσει καινούριο ναό του θεού Απόλλωνα στους Δελφούς. Το συμβόλαιο προέβλεπε να χτιστεί ο ναός με πωρόλιθο. Ο Κλεισθένης, όμως, ναύλωσε πλοία και τα έστειλε στην Πάρο να φορτώσουν από το φημισμένο της μάρμαρο. Οταν τα πλοία έφτασαν στο λιμάνι κι άρχισαν να ξεφορτώνουν το πολύτιμο φορτίο, οι προϊστάμενοι της Πυθίας τον ρώτησαν για πού προορίζεται. Ο Κλεισθένης απάντησε: «Σκέφτηκα πως η κατοικία του θεού Απόλλωνα δεν μπορεί να είναι φτιαγμένη από ασήμαντο πωρόλιθο. Του πρέπει μαρμάρινη και μάλιστα από το πιο φημισμένο υλικό. Δεν θα σας κοστίσει ούτε μια μνα παραπάνω. Ομως, όποτε έρχονται εδώ Σπαρτιάτες για να ζητήσουν χρησμό, κάποιος να προσθέτει στα λόγια της Πυθίας μια φρασούλα: Η Σπάρτη να βοηθήσει τους Αθηναίους να διώξουν τον Ιππία». Συμφώνησαν.
Ο Κλεισθένης μπορούσε να υπερηφανεύεται ότι ήταν ο πρώτος Αθηναίος που κατάφερε να δωροδοκήσει έναν θεό. Τον Απόλλωνα! Με το «πες, πες», λοιπόν, στη Λακωνία άρχισε να δημιουργείται ρεύμα κατά του Ιππία, παρ' όλο που ο ίδιος ήταν «κολλητός» με τους εκεί βασιλιάδες. Οργανώθηκε ένα εκστρατευτικό σώμα με αρχηγό τον Αγχίμολο, επιβιβάστηκε στα πλοία και κατευθύνθηκε στο Φάληρο.
Την ίδια στιγμή, ο Ιππίας ειδοποίησε τους φίλους στη Θεσσαλία με πρώτο να καταφτάνει τον ταγό Κινέα με χίλιους καβαλάρηδες. Οταν οι Σπαρτιάτες αποβιβάστηκαν, το θεσσαλικό ιππικό έπεσε πάνω τους και τους τσάκισε. Ο Αγχίμολος σκοτώθηκε στη μάχη και όσοι σώθηκαν, γύρισαν με τα πλοία στη Σπάρτη. Εκεί, ο λαός ζητούσε εκδίκηση.
Ο βασιλιάς Κλεομένης μπήκε επικεφαλής του στρατού και στη μάχη που έγινε στην Αττική οι Θεσσαλοί κατατροπώθηκαν. Ο Κινέας το έσκασε στην πατρίδα του και ο Ιππίας με τους μισθοφόρους του οχυρώθηκαν στην ακρόπολη όπου Σπαρτιάτες κι αθηναϊκός λαός τους πολιόρκησαν. Ο Ιππίας θέλησε να φυγαδεύσει την οικογένειά του αλλά τελικά τον συνέλαβαν και τον υποχρέωσαν να δεχτεί συμφωνία.
Αφού ο τύραννος έφυγε, οι φυγάδες και οι εξόριστοι ξαναγύρισαν στην Αθήνα. Μαζί τους και οι Αλκμεωνίδες με αρχηγό τον Κλεισθένη. Τρεις νόμοι πέρασαν με συνοπτικές διαδικασίες: Διαγραφή από τους καταλόγους πολιτών όλων εκείνων που είχαν γίνει Αθηναίοι παράνομα, στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων όλων εκείνων που είχαν στηρίξει τη δικτατορία και απαγόρευση των βασανιστηρίων. Ομως, στις εκλογές για την ανάδειξη νέου επώνυμου άρχοντα, ο Κλεισθένης έχασε. Τις κέρδισε ο επικεφαλής των αριστοκρατών Ισαγόρας.
Ο Κλεισθένης δεν πτοήθηκε. Ως απλός πολίτης, εισηγήθηκε στην Εκκλησία του Δήμου σειρά μέτρων που καταργούσαν την οργάνωση του κράτους με βάση τις φατρίες κι αναδείκνυαν τον πολίτη ενεργό κύτταρο της πόλης, ενώ παράλληλα πρότεινε τη δημιουργία της Βουλής των 500, που θα εκλέγονταν και ουσιαστικά θα κυβερνούσαν. Οι προτάσεις του εγκρίθηκαν κι έγιναν νόμοι του κράτους. Ηταν το 508 π. Χ. κι έτσι γεννήθηκε στην Αθήνα η Δημοκρατία πριν από 2. 515 χρόνια.
Το καλό το παλικάρι. . .
Ο Ισαγόρας γρήγορα κατάλαβε ότι βρέθηκε με έναν τίτλο χωρίς αντίκρισμα αφού η εξουσία είχε περάσει στη Βουλή και στην Εκκλησία του Δήμου, έτσι, κατέφυγε κι αυτός στη δωροδοκία. Η σύζυγος του βασιλιά της Σπάρτης, Κλεομένη, ανήκε στην κατηγορία των γυναικών που δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να τις πει όμορφες. Αντίθετα, η σύζυγος του Ισαγόρα ήταν ονομαστή για τα κάλλη της. Ο Κλεομένης εντυπωσιάστηκε όταν την είδε και ο Ισαγόρας δεν είχε κανένα ενδοιασμό. Σ ελάχιστο χρονικό διάστημα, το «παράνομο ζευγάρι» ήταν γεγονός και ο Ισαγόρας πήρε την εξουσία της Αθήνας με τα όπλα του Σπαρτιάτη βασιλιά.
Αρχικά, εξόρισε την οικογένεια των Αλκμεωνίδων και τον αρχηγό της, μαζί με ακόμη 700 οικογένειες αντιπάλων του. Μετά, θέλησε να καταργήσει την εκλεγμένη Βουλή και να διορίσει τριακόσιους δικούς του. Ομως, η νεαρή Δημοκρατία δεν κατέθεσε τα όπλα. Βουλευτές και λαός ξεσηκώθηκαν και πολιόρκησαν τους δύο βασιλείς και τους δικούς τους που οχυρώθηκαν στην ακρόπολη.
Ο Κλεομένης σκέφτηκε το ζήτημα. Καλή η κυρία του Ισαγόρα αλλά αυτός είχε μπλέξει άσχημα και καμία όρεξη δεν είχε να βλέπει τους άνδρες του να σκοτώνονται για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην εξουσία της Αθήνας. Δυο μέρες μετά το κλείσιμό του στον ιερό βράχο, ήρθε σε επαφή με τους πολιορκητές οι οποίοι δέχτηκαν να τον αφήσουν να επιστρέψει με τον στρατό του στη Σπάρτη. Μέσα στη σύγχυση, ο Ισαγόρας βρήκε ευκαιρία να το σκάσει αλλά οι οπαδοί του πέρασαν από δίκη και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Ο Κλεισθένης ξαναγύρισε θριαμβευτής. Με τις εισηγήσεις του που ψηφίστηκαν χωρίς τροπολογίες, το νέο πολίτευμα, η Δημοκρατία, ολοκληρώθηκε και παγιώθηκε, δίχως όμως αυτό να σημαίνει ότι ξεπέρασε και τους κινδύνους.
Στη Σπάρτη, ο Κλεομένης δεν μπορούσε να χωνέψει ότι ουσιαστικά έγινε υποχείριο των Αθηναίων που τον χρησιμοποίησαν για να απαλλαγούν από τον φίλο του, Ιππία. Συνεννοήθηκε με τους Βοιωτούς και τους Χαλκιδείς να χτυπήσουν από τα βόρεια, ενώ ο ίδιος με τους Πελοποννήσιους πέρασε τον Ισθμό. Η αθηναϊκή Δημοκρατία για ακόμη μια φορά αποδείχτηκε ατσάλινη. Ο Κλεομένης γύρισε στη Σπάρτη και ξεκάθαρα, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παλινορθώσει τον Ιππία.
Ο εκπρόσωπος των Κορινθίων, Σωσικλής, έβαλε τα πράγματα στη θέση τους λέγοντας: «Αν σας αρέσει τόσο πολύ η τυραννίδα, εφαρμόστε την πρώτα στη Σπάρτη και μετά προσπαθήστε να την επιβάλετε και αλλού». Το συνέδριο διαλύθηκε. Ηταν το 506 π. Χ. Ο Κλεισθένης έζησε τιμημένος την υπόλοιπη ζωή του. Η εγγονή του, Αγαρίστη, παντρεύτηκε τον Ξάνθιππο. Στα 490 π. Χ. το ζευγάρι ευτύχησε να αποκτήσει ένα γιο. Ηταν ο Περικλής, ο άνθρωπος που οδήγησε την Αθηναϊκή Δημοκρατία στον χρυσό της αιώνα.
Ομως, στη δεύτερη δεκαετία του 5ου αιώνα, πριν ακόμα να γίνει χρυσός, δυο κόμματα ανταγωνίζονταν για την εξουσία στην εκκλησία του δήμου. Το δημοκρατικό με αρχηγό τον Θεμιστοκλή και το αριστοκρατικό με τον Αριστείδη. Οι καβγάδες τους θυμίζουν σύγχρονη ελληνική Βουλή σε συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών πριν από την ημερήσια διάταξη. Κι όταν ο Θεμιστοκλής έλεγχε την εξουσία, το ρουσφέτι πήγαινε σύννεφο. Σε μια συνέλευση της εκκλησίας του δήμου, ο Αριστείδης τον κατηγόρησε ανοιχτά ότι χαρίζεται στους δικούς του. «Μα, αν δεν βολέψω τους φίλους μου τώρα που είμαι στα πράγματα, πότε θα τους βολέψω;», απάντησε αφοπλιστικά εκείνος.
Σε άλλη περίπτωση, ο Θεμιστοκλής εισηγήθηκε έναν νόμο. Ο Αριστείδης θύμωσε, επειδή δεν το είχε σκεφτεί εκείνος. Σηκώθηκε κι άρχισε να ρητορεύει εναντίον της εισήγησης του Θεμιστοκλή. Η εκκλησία πείστηκε και τον απέρριψε. Μετά τη συνεδρίαση, ο Αριστείδης είχε τύψεις. Το απόγευμα, τον άκουσαν να φωνάζει: «Αθηναίοι, ένας μόνον τρόπος υπάρχει να γλιτώσετε. Να πάρετε και τον Θεμιστοκλή κι εμένα και να μας φουντάρετε στη θάλασσα».
Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι εφηύραν το λάδωμα, εφηύραν τα κόμματα και το ρουσφέτι αλλά εφηύραν και την ειλικρίνεια.

Χαρίζεται η «γλώσσα» στα Σκόπια

Χωρίς στήριξη από το ελληνικό κράτος έμεινε πρωτοβουλία Ελληνα πολίτη, η οποία κατέδειξε ότι υπήρχαν δυνατότητες ανατροπής του «τετελεσμένου» υπέρ της σκοπιανής πλευράς«E» 26/11
 Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Την επισημοποίηση της αλλαγής τακτικής στο Σκοπιανό, με την εγκατάλειψη του ζητήματος της γλώσσας και της ταυτότητας, σηματοδοτεί ο χειρισμός από την Αθήνα του θέματος που προέκυψε με την κατοχύρωση του προσδιορισμού «Macedonian» για τη γλώσσα της ΠΓΔΜ στην υπηρεσία ορολογίας του ΟΗΕ.



Την προσωρινή αφαίρεση από τον ΟΗΕ του προσδιορισμού «μακεδονική» γλώσσα πέτυχε Ελληνας μπλόγκερ χωρίς όμως η ενέργειά του να υποστηριχθεί από την ελληνική πλευρά
Την προσωρινή αφαίρεση από τον ΟΗΕ του προσδιορισμού «μακεδονική» γλώσσα πέτυχε Ελληνας μπλόγκερ χωρίς όμως η ενέργειά του να υποστηριχθεί από την ελληνική πλευρά

Η Αθήνα ουδέποτε επεχείρησε να παρέμβει στον ΟΗΕ από το 1993 που υπήρξε η καταγραφή στην υπηρεσία UNTERM και χρειάστηκε η παρέμβαση ενός απλού πολίτη για να καταδειχθεί ότι υπήρχαν δυνατότητες ανατροπής του δυσάρεστου αυτού «τετελεσμένου» υπέρ της σκοπιανής πλευράς.

Ενας Ελληνας μπλόγκερ και ενεργός πολίτης πληροφορήθηκε τυχαία για την ύπαρξη της συγκεκριμένης επίμαχης αναφοράς στην υπηρεσία του ΟΗΕ UN TERM (το «Εθνος» έχει στη διάθεσή του όλη την αλληλογραφία).

Με email στη συγκεκριμένη υπηρεσία στις 11 Νοεμβρίου (13.30 ώρα Ελλάδας) ζητεί να πληροφορηθεί για ποιο λόγο υπάρχει η αναφορά «Macedonian» στη γλώσσα και όχι το «language: of the former Yugoslav Republic of Mace-donia», όπως δηλαδή αναφέρεται και στον προσδιορισμό της εθνικότητας των πολιτών της χώρας.

«Θα ήθελα να ενημερωθώ εάν η αναφορά σε ''μακεδονική'' γλώσσα βασίζεται σε επίσημα έγγραφα ή αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε στο email του ο συγκεκριμένος πολίτης, προσθέτοντας ότι εάν δεν υπάρχει επίσημη ρύθμιση για τον χαρακτηρισμό της γλώσσας της ΠΓΔΜ ως «μακεδονικής», θα περιμένει για την «αντικατάστασή της άμεσα με τον κατάλληλο όρο ...». Ζητεί μάλιστα από τη συγκεκριμένη υπηρεσία του ΟΗΕ το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία της επικοινωνίας τόσο προς το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών όσο και προς τη διεύθυνση Διεύρυνσης της ΕΕ.

Η απάντηση από την υπηρεσία του ΟΗΕ UN TERM φθάνει μερικές ώρες αργότερα στις 11 Νοεμβρίου 15.40 (τοπική ώρα): «Κύριε Π....

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία. Το λάθος έχει διορθωθεί στο UNTERM και μπορείτε να δώσετε αντίγραφα αυτής της απάντησης σε κάθε ενδιαφερόμενο μέρος. Τμήμα Αιτημάτων Ορολογίας, Κεντρικά Γραφεία των Ηνωμένων Εθνών».(Υπογραφή: recanati@un.org )

Ο συγκεκριμένος πολίτης ενημέρωσε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, τα γραφεία του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών.

Ομως η «χαρά» δεν κράτησε πολύ. Επειτα από παρεμβάσεις της σκοπιανής πλευράς, και ενώ είχε αφαιρεθεί ο προσδιορισμός «μακεδονική» για τη γλώσσα, εμφανίζεται ξαφνικά συμπληρωμένη με το former Yugoslav Republic of Macedonia εντός παρενθέσεως.

Κινητοποίηση
Η πρωτοφανής κινητοποίηση της σκοπιανής πλευράς με παρεμβάσεις τόσο προς τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν όσο και τον Μ. Νίμιτς πέτυχε τελικά να επιστρέψει ο προσδιορισμός «Macedonian» για τη γλώσσα της ΠΓΔΜ.

Η ελληνική πλευρά αρκέστηκε σε διερευνητικές ερωτήσεις προς τον ΟΗΕ ή έστω παραστάσεις ενόχλησης για το γεγονός ότι υπήρξαν παλινωδίες στον χειρισμό του θέματος, χωρίς να απαιτήσει την αντικατάσταση του επίμαχου προσδιορισμού.

Ετσι σε μια κρίσιμη καμπή της διαδικασίας η Ελλάδα εμφανίζεται να αποδέχεται σιωπηρά τη δημιουργία τετελεσμένων, εντός μάλιστα των Ηνωμένων Εθνών, που οδηγεί και στην εξαίρεση ουσιαστικά του ζητήματος της γλώσσας και της ταυτότητας από τη λύση του Σκοπιανού.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΕΛΛΑΔΑ

Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010
Ήρθε η ώρα... - "Το Αιγαίο δεν σας ανήκει!..". Τηλεφώνημα-σοκ στη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
By Amynias.blogspot.com
Kι όμως, μπορεί τα εγχώρια παπαγαλάκια να μιλάνε για ολιγόλεπτο τετ-α-τετ Ομπάμα-Παπανδρέου, στη διάρκεια της διήμερης Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Λισαβώνα, αλλά τα πράγματα μόνο έτσι δεν είναι.

Όταν βρίσκονται στην ίδια Σύνοδο ο πρωθυπουργός της χώρας -πυριτιδαποθήκης για την παγκόσμια οικονομία και ο πλανητάρχης πως είναι δυνατόν ν αρκούνται σ ένα πηγαδάκι στα όρθια μπροστά στις κάμερες;

Ο Ομπάμα και ο Παπανδρέου συνομίλησαν... τηλεφωνικά για πάνω από 20 λεπτά-μια διάρκεια που σπάνια έχουν οι επικοινωνίες του πλανητάρχη από το φόβο των υποκλοπών-και χρησιμοποιούμε τον όρο "συνομιλία" για λόγους τακτ.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ομπάμα έδωσε τις διαταγές στον πρωθυπουργό με το εξής καταλυτικό επιχείρημα: (πηγή:koyrdistoportokali.blogspot.com)

-Το Αιγαίο δεν σας ανήκει. Είναι υποθηκευμένο στο ΔΝΤ και τα χρέη σας δεν σας αφήνουν περιθώρια διαπραγμάτευσης.
Η εξόρυξη των πετρελαίων πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και γι αυτό βρείτε τα με τη Τουρκία!...


Ομως ,ενας τρόπος υπάρχει να τα βρούμε με την Τουρκία Συνταγματικά... προκειμένου να της παραχωρήσουμε Εδαφική μας ακεραιότητα "ΤΟ ΠΟΥ ... ΚΑΙ ΠΟΤΕ !!!" θα μας αναγκάσουν να φωνάξουμε "Μολών Λαβέ".
Γιαυτό ετοιμαστείτε μέχρι τέλος Δεκεμβρίου να ανάψει η "... διευθέτηση !!!"




ΓΝΩΜΗ

Μια χωρα που χανει την ελευθερια της για να ανεβει οικονομικα, μοιαζει με γονεις που στελνουν τα παιδια τους, ειτε να κλεψουν, ειτε να ζητιανεψουν, ειτε να πορνευτουν για να εχουν δευτερο αυτοκινητο και τρεις τηλεορασεις.

Ελλαδα

Χρονιά διαρθρωτικών αλλαγών το 2011


Το κράτος είναι ο μεγάλος ασθενής και πρέπει να μετατραπεί σε ένα κράτος δικαίου, επιτελικό και ευέλικτο, το οποίο θα διευκολύνει την ανάπτυξη, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, στη σημερινή του ομιλία προς τους νεοεκλεγέντες περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και δημάρχους της χώρας, κατά την έναρξη της διημερίδας επιμόρφωσης των νέων αυτοδιοικητικών αρχών.

Το 2011 και το 2012 θα είναι χρονιές κατά τις οποίες θα προχωρήσουμε στον περιορισμό της σπατάλης, δηλαδή στην μείωση του μεγέθους του δημοσίου τομέα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου προέβη σε σύντομη ανασκόπηση των όσων διαδραματίστηκαν την προηγούμενη χρονιά, επικεντρώνοντας στο ότι η χώρα βρέθηκε πολύ κοντά στην χρεοκοπία και την στάση πληρωμών και τονίζοντας ότι η πρόκληση για την κυβέρνηση συνίστατο στο να αποφύγουμε αμφότερες τις εξελίξεις αυτές και ταυτόχρονα να μετατραπεί η κρίση σε ευκαιρία για αλλαγές στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε παράλληλα να πείσει τους εταίρους της χώρας και τις δύσπιστες αγορές ότι η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα κέρδισε πολύτιμο χρόνο με την δημιουργία του μηχανισμού στήριξης.

Επικαλούμενος τα τεκταινόμενα στην Ιρλανδία, ο πρωθυπουργός είπε ότι "οι αγορές δεν θέλουν να δώσουν ανάσα, ακόμα και όταν τα κράτη παίρνουν τα σωστά μέτρα" και τόνισε ότι "είχαμε δίκιο όταν επιμέναμε για την δημιουργία μηχανισμού και στη συνέχεια για την δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού".

"Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει διαπραγμάτευση για την θεσμοποίηση του μηχανισμού, ώστε να επεμβαίνει, αλλά και να προλαμβάνει κρίσεις" είπε ο κ. Παπανδρέου.

Επικαλούμενος πάντα τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, ο πρωθυπουργός τόνισε την αναγκαιότητα διαφύλαξης της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα ως "κόρης οφθαλμού" και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων.

Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο παρελθόν έκανε λόγο για απώλεια της κοινής λογικής και του μέτρου επί δεκαετίες, καθώς και για διαμόρφωση αρνητικών προτύπων από τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ, ενώ σε ό,τι αφορά στην οικονομία είπε ότι είχαμε εσωστρεφή οικονομία με πήλινα πόδια, εξάρτηση επιχειρήσεων από το κράτος, αντί για την δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων και τελικά την μετατροπή του κράτους σε λάφυρο ιδιοτελών συμφερόντων.

Η ασθένεια του κράτους μεταφέρθηκε και στην αυτοδιοίκηση, είπε ο κ. Παπανδρέου, καλώντας σε ένταση της πορείας αλλαγών που ξεκίνησε η κυβέρνηση πέρσι.

Ο κ. Παπανδρέου απέδωσε εύσημα στον ελληνικό λαό για τις προσπάθειές του, που είχαν, ως αποτέλεσμα, όπως είπε, την μείωση του ελλείμματος κατά 6 μονάδες του ΑΕΠ, γεγονός, που, όπως επισήμανε, μας γεμίζει αυτοπεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε και το 2011.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο κράτος, ο πρωθυπουργός ανέφερε επιγραμματικά την απογραφή του δημοσίου τομέα, την εφαρμογή αξιοκρατικών κριτηρίων στις προσλήψεις και την δημοσιοποίηση των αποφάσεων της διοίκησης στο διαδίκτυο, ενώ ως μεγαλύτερη τομή χαρακτήρισε τον "Καλλικράτη", που, όπως τόνισε, εκπροσωπεί την "ηθική επαναθεμελίωση του κράτους".

Ο πρωθυπουργός είπε στη συνέχεια ότι ο "Καλλικράτης" συνιστά ευκαιρία και για την αναζωογόνηση του πολιτικού συστήματος και χαρακτήρισε την μεταρρύθμιση ως απαραίτητο θεμέλιο κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι όλες οι αρμοδιότητες, από την πρόνοια, το συντονισμό όλων των εκπαιδευτικών μονάδων - ιδιωτικών και δημοσίων - σε κάθε περιφέρεια, την ανέγερση και λειτουργία σχολείων, ως την περιφερειακή ανάπτυξη και την αλλαγή αναπτυξιακού προτύπου θα μεταφερθούν στον "Καλλικράτη".

"Με αυτές τις αλλαγές επιστρέφουμε στην κοινή λογική", είπε ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας ότι το κράτος θα έχει μόνο εποπτική και επιτελική λειτουργία.

Το πρώτο μεγάλο βήμα ήταν η θεσμοθέτηση του "Καλλικράτη", το δεύτερο ήταν η αποδοχή του από τον λαό και τώρα απομένει το τρίτο που είναι η υλοποίησή του, είπε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος κατέληξε υποσχόμενος ότι η κυβέρνηση θα είναι συνεχώς κοντά στις αρχές της περιφερειακής και δημοτικής αυτοδιοίκησης.

Πηγή Express


"Παραμυθακι, για να μας παρει ο υπνος" λεω εγω.

Ασθενεια

Βιβλιάριο Ασθενείας


Το βιβλιάριο ασθενείας αποτελεί για τον ασφαλισμένο απαραίτητο στοιχείο για παροχές.

Βιβλιάριο ασθενείας δικαιούται ο ασφ/νος μετά παρέλευση 4 μηνών από την εγγραφή του στα Μητρώα του ΟΑΕΕ και εφόσον έχουν καταβληθεί προς τον Ο.Α.Ε.Ε οι απαιτούμενες ασφ/κές εισφορές πάσης φύσεως.

Σε περίπτωση που ο ασφ/νος διακόψει την άσκηση του επαγγέλματoς του δικαιούται παροχές του κλάδου υγείας για ένα έτος από την διακοπή της ασφ/σης. Σε περίπτωση επανεγγραφής στα Μητρώα του ΟΑΕΕ ή επαναφοράς στον κλάδο η ασφαλιστική ικανότητα για παροχές αποκτάται μετά παρέλευση 2 μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, όταν όμως ο ασφ/νος έχει πάνω από δέκα (10) χρόνια ασφ/σης η ασφαλιστική ικανότητα αποκτάται αμέσως με την προϋπόθεση ότι ο επανεγγραφόμενος έχει καταβάλει όλες τις ασφ/κες εισφορές.

Όταν ο ασφ/νoς διακόψει την άσκηση του επαγγέλματος λόγω συνταξιοδότησης δικαιούται παροχές υγείας μέχρι την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης.



ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΥ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ :

1) Αίτηση

2) Ταυτότητα ασφαλισμένου (επικυρωμένο αντίγραφο ) .

3) 2 Φωτογραφίες

4) Υπεύθυνη Δήλωση ότι δεν είναι ασφαλισμένος σε κανένα άλλο ασφαλιστικό φορέα και

5) Βεβαίωση διαγραφής από τον κλάδο ασθένειας του προηγούμενου ασφαλιστικού φορέα

(εφ΄ οσον υπάρχει) .

Kατεβάστε την Αίτηση Aτομικού Βιβλιαρίου Ασθενείας



ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΥ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ :

1) Αίτηση

2) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης - κ΄ αν δεν υπάρχει -

Ληξιαρχική πράξη γάμου κ΄ Ληξιαρχική πράξη γέννησης – βάπτισης τέκνων

3) Πιστοποιητικό σπουδών για τους φοιτητές (μετά το 24ο έτος και μέχρι το 26ο έτος

ηλικίας αυτών).

4) 2 φωτογραφίες για κάθε μέλος

5) Βεβαίωση διαγραφής από τον κλάδο ασθένειας του προηγούμενου ασφαλιστικού φορέα

(εφ΄ όσον υπάρχει).

6) Εκκαθαριστικό εφορίας του προηγούμενου οικονομικού έτους .

7) Υπεύθυνη Δήλωση του Ν 1599/86 ότι ο/η σύζυγος είναι άνεργος /η και ανασφάλιστος /η κ΄

Υπεύθυνη Δήλωση για τέκνα ηλικίας 18- 24 ετών ότι είναι άνεργα, άγαμα και ανασφάλιστα.

ΕΛΛΑΔΑ

Αποσπάσματα από την έρευνα του Ν. Βαφειάδη για την Καθημερινή
Βουλευτικές απολαβές και προνόμια
. Το 2010 οι 300 της Βουλής θα μοιραστούν το ποσό των 42,5 εκατ. ευρώ.
. Ο μέσος όρος των μηνιαίων βουλευτικών αποδοχών ανέρχεται σε 10.000 ευρώ.
. Το 50% φορολογείται αυτοτελώς και το υπόλοιπο προστίθεται στα τυχόν άλλα εισοδήματα.
. 35 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν μέσα στο 2010 οι συνταξιούχοι βουλευτές ή οι σύζυγοι και οι άγαμες
θυγατέρες θανόντων βουλευτών.
. 4,3 εκατ. ευρώ προορίζεται για τις συντάξεις των πρώην πρωθυπουργών.
. Για την κατοχύρωση βουλευτικής σύνταξης απαιτούνται 4 χρόνια.
. Όσοι έχουν πρωτοεκλεγεί πριν από το 1993 συνταξιοδοτούνται από τα 55 τους χρόνια.
. Όσοι βουλευτές είναι άνω των 65 χρόνων λαμβάνουν ταυτόχρονα και βουλευτική αποζημίωση και
βουλευτική σύνταξη. (Αναπάντητο παρέμεινε και το ερώτημα για το πόσοι βουλευτές λαμβάνουν βουλευτική
σύνταξη και πόσοι από αυτούς παραμένουν βουλευτές, εισπράττοντας ταυτόχρονα και τη βουλευτική
αποζημίωση. «Ούτε ξέρω ούτε θέλω να ξέρω», μου είπε σχετικά ο γενικός γραμματέας).
Παροχές
. Κινητό τηλέφωνο (μέχρι 200 ευρώ μηνιαίως).
. 8 σταθερές γραμμές τηλεφωνίας (μέχρι 12.000 ευρώ).
. Αυτοκίνητο (το μισθώνει η Βουλή με λίζινγκ).
. Δωρεάν διαμονή σε κεντρικό ξενοδοχείο για τους βουλευτές της επαρχίας (70 ευρώ ημερησίως).
. Γραφείο εκτός Βουλής και γραφική ύλη, ταχυδρομική ατέλεια, ατέλεια στις μετακινήσεις με λεωφορεία,
σιδηρόδρομο και ακτοπλοΐα, καθώς και 52 αεροπορικά εισιτήρια μετ' επιστροφής για το νομό τους, εφόσον
αυτός απέχει περισσότερα από 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα.
. Δυνατότητα λήψης άτοκων δανείων από τη Βουλή και χαμηλότοκων από τις τράπεζες.
. Κάθε βουλευτής έχει στην υπηρεσία του τέσσερις δημοσίους υπαλλήλους αποσπασμένους και μετακλητούς
καθώς και έναν επιστημονικό συνεργάτη, ο οποίος πληρώνεται από τη Βουλή.
Στους πρώην πρωθυπουργούς αλλά και στους πρώην προέδρους της Βουλής παραχωρούνται γραφεία μέσα στο
Κοινοβούλιο, ακόμη και στην περίπτωση που δεν έχουν επανεκλεγεί βουλευτές, όπως είναι η περίπτωση του Kώστα
Σημίτη. Τον πιο ευρύχωρο και ηλιόλουστo χώρο στoν δεύτερο όροφο, με εξαιρετική θέα στον Εθνικό Κήπο,
εξασφάλισε πρόσφατα ο Κώστας Καραμανλής.
Συνταξιούχοι βουλευτές
Είναι οι μοναδικοί Ελληνες που έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν παράλληλα και δεύτερη σύνταξη από το
επάγγελμα που ασκούν ή ασκούσαν, εφόσον δεν εργάζονται στo Δημόσιο, ή και τρίτη στην περίπτωση που ήταν
συνδικαλιστές, πρώην δήμαρχοι ή πρώην νομάρχες (χορηγίες).
Μέσα στην τριετία 2010-2012 υπολογίζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι μπορεί να δοθούν στoυς συ-
νταξιούχους βουλευτές άλλα περίπου 80 εκατ. ευρώ που διεκδικούν αναδρομικά (!!!), λόγω των αναδρομικών
αυξήσεων που πήραν πρόσφατα οι δικαστές (έχουν πάρει ήδη το 25%, ενώ το υπόλοιπο 75% θα καταβληθεί το Μάιο
του 2011), όταν οι τελευταίοι αύξησαν τους μισθούς τους κατά περίπου 80%. Αποτελεί πάγια μέθοδο η διεκδίκηση εκ
μέρους των συνταξιούχων βουλευτών των αυξήσεων που λαμβάνουν οι ανώτεροι δικαστικοί, οι οποίες μετά την τελική
δικαίωσή τους επεκτείνονται και στους εν ενεργεία βουλευτές.
Υπάλληλοι της Βουλής
. 1.340 άτομα μόνιμο προσωπικό της Βουλής.
. 1.200 αποσπασμένοι δημόσιοι υπάλληλοι και επιστημονικοί συνεργάτες των βουλευτών.
. Συνολική μισθοδοσία: 106 εκατ. Ευρώ. Παίρνουν 2 επιπλέον μισθούς, που τελευταία ενσωματώθηκαν με τη
μορφή επιδόματος στη βασική αποζημίωση.
. Ο νεοπροσλαμβανόμενος στη Βουλή που έχει τελειώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση (π.χ. προσωπικό
καθαριότητας) λαμβάνει 1.900 ευρώ καθαρά μηνιαίως.
. Εξαιρέθηκαν από την υποχρεωτική υπαγωγή τους στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤ ΑΜ ακόμα και
όσοι θα προσληφθούν από το 2011 και μετά.
. Συνταξιοδοτούνται έπειτα από 28,5 χρόνια υπηρεσίας και λαμβάνουν από το ταμείο αρωγής υπαλλήλων
της Βουλής (ΤΑΥΒ) ένα εφάπαξ ίσο με δύο μηνιαίους μισθούς για κάθε έτος ασφάλισης (100.000 -150.000
ευρώ ο καθένας).
Το ΤΑΥΒ καρπώνεται την εκμίσθωση των κυλικείων, του εστιατορίου και των φιλοξενούμενων υπηρεσιών (Εθνική
Τράπεζα κ.λπ.), ενώ έχει και τα δικαιώματα της ανακύκλωσης του χαρτιού.
Επίσης, από τη Βουλή μισθοδοτούνται και 74 ειδικοί φρουροί (άγνωστο πού υπηρετούν), ενώ καταβάλλεται και μηναίο
επίδομα σε όλους τους αστυνομικούς που φρουρούν το Κοινοβούλιο.
Την τελευταία πενταετία, ο αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων διπλασιάστηκε με διακομματική συναίνεση. Οι
περισσότεροι είναι συγγενείς πολιτικών, βουλευτών, υψηλόβαθμων δικαστικών και αστυνομικών, ενώ ως υπάλληλοι
έχουν προσληφθεί ακόμη και πρώην πολιτικοί, όπως ο πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Μαυρομάτης.
Αποτελεί κοινό μυστικό πως δεν προσέρχονται όλοι οι υπάλληλοι στην εργασία τους, διότι, αν έρχονταν όλοι, θα
δημιουργείτο το αδιαχώρητο. Περιμένοντας στον προθάλαμο του γ.γ., είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω προσωπικά
πως δεν φτάνουν οι καρέκλες. Μόλις έβγαινε κάποιος για τσιγάρο, αμέσως τη θέση του, πάντα πίσω από μια οθόνη
κομπιούτερ ακινητοποιημένη στο Facebook, καταλάμβανε ένας άλλος.
Διαπιστευμένοι συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ της Βουλής
. Στέλνουν τα παιδιά τους στον εξαιρετικό παιδικό σταθμό που λειτουργεί στο υπόγειο προς τη μεριά του
Εθνικού Κήπου (επειδή έχουν αυξηθεί οι ανάγκες, δημιουργείται κι άλλος σε κτίριο που παραχώρησε στη
Βουλή το υπουργείο Πολιτισμού στην Πλάκα).
. Γυμνάζονται στο άρτια εξοπλισμένο γυμναστήριο (διαθέτει μέχρι και χαμάμ) με εννέα γυμναστές
(Μητροπόλεως 1 και Φιλελλήνων), μαζί με τους βουλευτές, τους επιστημονικούς τους συνεργάτες και τους
υπαλλήλους της Βουλής.
. Προσωπικός χώρος στάθμευσης στο υπόγειο γκαράζ της Βουλής.
. Δωρεάν καινούργιος προσωπικός φορητός υπολογιστής σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.
Όταν δημιουργήθηκε σάλος με τη δημοσιοποίηση των προνομίων των υπαλλήλων της Βουλής, οι τελευταίοι τα έβαλαν
με τους πάνω από 70 δημοσιογράφους που καλύπτουν το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ:
«Αξιότιμε Πρόεδρε, αυτά τα λιοντάρια δεν ικανοποιήθηκαν όταν τους δωρίσατε δημόσια περιουσία, χαρίζοντάς τους
προσωπικό φρουρούμενο χώρο στάθμευσης, δεν ικανοποιήθηκαν όταν τους χαρίσατε προσωπικά λάπτοπ, με
χρήματα του σκληρά δοκιμαζόμενου από τα οικονομικά μέτρα Έλληνα φορολογούμενου», γράφει σε ανοικτή επιστολή
προς τον Φίλιππο Πετσάλνικο ο συνδυασμός «Εργαζόμενοι εν δράσει».
Τηλεοπτικός σταθμός
. Συνολικό προσωπικό περίπου 100 άτομα.
. Κόστος για το 2010 6 εκατ. Ευρώ
. Τηλεθέασή 0,3 %.
Αναπάντητο έμεινε και το ερώτημα πόσοι από τους δημοσιογράφους που απασχολεί ο τηλεοπτικός σταθμός της
Βουλής καλύπτουν ταυτόχρονα τον κοινοβουλευτικό έλεγχο για λογαριασμό άλλων ΜΜΕ.
Ατιμωρησία
. Αν ένας βουλευτής απουσιάσει αδικαιολόγητα σε περισσότερες από πέντε συνεδριάσεις το μήνα,
παρακρατείται υποχρεωτικά για κάθε απουσία το 1/30 της μηνιαίας αποζημίωσής του. Στην πράξη όμως, ενώ
τα νομοσχέδια συζητούνται και ψηφίζονται σε άδεια έδρανα, ούτε ένα ευρώ δεν έχει παρακρατηθεί από κα-
νένα βουλευτή. «Δεν έχουν γίνει υπερβάσεις στις απουσίες», με διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ο γενικός
. γ ραμματέας.
. Δεν γίνεται κανένας απολύτως έλεγχος στο «πόθεν έσχες» και στους τραπεζικούς λογαριασμούς των
βουλευτών, ενώ οι μετοχές, έτσι κι αλλιώς, δεν μπορούν να ελεχθούν διότι είναι ανώνυμες.
. Τα αδικήματα των υπουργών παραγράφονται με διαδικασίες εξπρές
Οι βουλευτές παραμένουν ατιμώρητοι για όλα τα αστικά και ποινικά αδικήματα που διαπράττουν, επικαλούμενοι την
ασυλία τους. Ενδεικτικό είναι ότι πολίτης που μήνυσε βουλευτή για εκβιασμό οδηγήθηκε τελικά ο ίδιος στη
φυλακή έπειτα από αντιμήνυση που του έκανε ο βουλευτής, ο οποίος, λόγω της ασυλίας, ουδέποτε
δικάστηκε.
Η παραβίαση του συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής αποτελεί καθημερινό φαινόμενο. Είναι χαρακτηριστικό
ότι το μνημόνιο στήριξης ψηφίστηκε ως νομοσχέδιο, που απαιτεί 151 βουλευτές, και όχι ως διεθνής σύμβαση, που
απαιτεί 180. Και ακόμη πιo χαρακτηριστικό πως την επομένη της ψήφισής του ψηφίστηκε τροπολογία-προσθήκη,
βάσει της οποίας οι συμβάσεις δανεισμού ισχύουν από τη στιγμή της υπογραφής τους, χωρίς την προϋπόθεση της
κύρωσής τους από το Κοινοβούλιο, ενώ το σύνταγμα προβλέπει πως καμία προσθήκη ή τροπολογία δεν εισάγεται για
συζήτηση αν δεν σχετίζεται με το κύριο αντικείμενο του νομοσχεδίου που ψηφίζεται.
Το κτίριο
Κατασκευάστηκε το 1840 ως ανάκτορο του Βαυαρού πρίγκιπα Όθωνα.
Λευκό μάρμαρο παντού, ακόμη και στο προαύλιο, όπου σταθμεύουν οι κυβερνητικές λιμουζίνες, ξύλο και δέρμα,
χειροποίητα χαλιά και πολλοί πίνακες ζωγραφικής, που αγοράστηκαν σε πλειστηριασμούς τα τελευταία χρόνια, ενόσω
βούλιαζε η πραγματική οικονομία της χώρας.
Πίνοντας καφέ...
Η μεγαλύτερη κίνηση μέσα στο κτίριο παρατηρείται στο καφενείο, ιδιαίτερα στην αίθουσα καπνιζόντων, και μπροστά
από το ΑΤΜ στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, όπου σχηματίζονται μόνιμα ουρές.
Παρ' όλες δε τις φαινομενικά αγεφύρωτες απόψεις μεταξύ των διαφορετικών συνιστωσών του πολιτικού φάσματος, θα
δει κανείς στους διαδρόμους πως όλοι σχεδόν χαριεντίζονται μεταξύ τους.
Κάποια κινητικότητα υπάρχει στην αρχή και στην Ολομέλεια, για τα μάτια του κόσμου, όπως και στις συνεδριάσεις των
αμειβόμενων επιτροπών (246 ευρώ ανά συνεδρίαση). οι ελάχιστοι που παρίστανται για κάποιο διάστημα κατά κανόνα
δεν παρακολουθούν τον ομιλητή και περιορίζονται σε δημόσιες σχέσεις κάνοντας αστειάκια ή συνομιλούν μέσω κινη-
τού τηλεφώνου για άλλες υποθέσεις, πίνοντας τον καφέ τους.
Αλλωστε, τα πολιτικά κόμματα δεν πλήττονται οικονομικά από την κρίση, όπως αποδείχτηκε και μετά την πρόσφατη
κυβερνητική απόφαση για αύξηση κατά 30% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησής τους, η οποία, από τα 37 εκατ. ευρώ
που είχε περιοριστεί θα φτάσει τελικά το 2010 στα 49 εκατ. ευρώ. Συνολικά τα πολιτικά κόμματα χρωστούν 36 εκατ.
ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο και 245 εκατ. ευρώ στις τράπεζες.

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΓΝΩΜΕΣ

Αυτό που η κάμπια ονομάζει τέλος του κόσμου, η ζωή το λέει πεταλούδα.
Λάο Τσε,6ος αιώνας π.χ.,Κινέζος φιλόσοφος

Η ιστορία της ανθρωπότητας θα ήταν διαφορετική αν η μύτη της Κλεοπάτρας είχε διαφορετικό σχήμα.
Blaise Pascal,1623-1662,Γάλλος στοχαστής

Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι τα πράγματα θα διορθωθούν αν αλλάξουν. Είμαι σίγουρος όμως ότι για να διορθωθούν, πρέπει να αλλάξουν.
Georg Lichtenberg,1742-1799, Γερμανός γνωμικογράφος

Ο νόμος είναι σαν τον ιστό της αράχνης. Οι μικρές μύγες πιάνονται, ενώ οι μεγάλες σχίζουν το δίχτυ και φεύγουν.
Ανάχαρσις, 6ος π.Χ. αιων, Σκύθης ηγεμόνας

Στον κομμουνισμό ο καθένας εργάζεται σύμφωνα με τις ικανότητές του και αμείβεται σύμφωνα με τις ανάγκες του.
Pierre-Joseph Proudhon,1809-1865, Γάλλος αναρχικός

Εργατικο Ατυχημα

Σε περίπτωση ατυχήματος το οποίο οφείλεται σε βίαιο συμβάν, που επήλθε μετά την εγγραφή του ασφαλισμένου στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ κατά την άσκηση του επαγγέλματος του εξ' αφορμής αυτού, ο Οργανισμός χορηγεί επίδομα ανεξάρτητα εάν η επιχείρηση του ασφαλισμένου εξακολουθεί να λειτουργεί.

Για τη θεμελίωση του δικαιώματος επιδόματος εργατικού ατυχήματος θα πρέπει το ατύχημα ν' αναγγελθεί στην αρμόδια υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Ε μέσα σ' ένα (1) μήνα από την ημέρα που έλαβε χώρα.

Για τη λήψη του επιδόματος η διάρκεια της ανικανότητας πρέπει να υπερβαίνει τις τριάντα (30) ημέρες σύμφωνα με απόφαση της οικείας Υγειονομικής Επιτροπής.

Το ποσόν του μηνιαίου επιδόματος ανέρχεται στο τριπλάσιο της μηνιαίας εισφοράς του Κλάδου ή των Κλάδων στους οποίους είναι ασφαλισμένος αυτός που υπέστη το ατύχημα κατά την ημέρα του ατυχήματος.

Η αναγγελία του ατυχήματος γίνεται γραπτά και πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία του ασφαλισμένου το ασκούμενο επάγγελμα καθώς και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε τούτο. Το επίδομα εργατικού ατυχήματος καταβάλλεται για όσο χρόνο ο παθών κρίνεται ανίκανος από την υγειονομική επιτροπή να ασκήσει το επάγγελμα & μέχρι (4) τέσσερις μήνες κατ' ανώτατο όριο.

Παραγραφη

Κάθε αξίωση του ασφαλισμένου κατά του Κλάδου Υγείας του ΟΑΕΕ παραγράφεται εφόσον δεν ασκήθηκε εντός ανατρεπτικής προθεσμίας ενός (1) έτους.

Δελτιο τυπου 3-11-2010

Τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών επισκέφθηκε την Τετάρτη, στις 12:00 το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος παραβρέθηκε σε παρουσίαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που υλοποιείται από τις 18 Οκτωβρίου για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ.

Ο Διοικητής του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, Γεράσιμος Βουδούρης στην ομιλία του ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την επίσκεψή του στον Οργανισμό τονίζοντας ότι για πρώτη φορά πρωθυπουργός επισκέπτεται τον ΟΑΕΕ και υπογράμμισε πως αυτό δείχνει τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που αποτελεί - όπως είπε- <<τομή>> στην προσπάθεια για εξορθολογισμό των δαπανών στα φάρμακα.

Ο κ. Βουδούρης προσέφερε στον πρωθυπουργό ως αναμνηστικό της έναρξης της διαδικασίας την πρώτη ηλεκτρονική συνταγή που εφαρμόστηκε στη χώρα, ενώ παρουσίασε τα πρώτα στατιστικά στοιχεία, τα οποία όπως υπογράμμισε θα αποτελέσουν <<χρήσιμα εργαλεία για την επιτυχία του εγχειρήματος>>.

Μάλιστα, αναφερόμενος στα σημαντικά αποτελέσματα από την μέχρι σήμερα εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ο διοικητής του ΟΑΕΕ τόνισε ότι τις πρώτες 20 μέρες του Οκτωβρίου η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κατά 50% σε σχέση με πέρυσι και διαμορφώθηκε κάτω των 12 εκατομ. ευρώ έναντι 25 εκ. ευρώ που ήταν το 2009.

ΩΡΑΡΙΟ ΕΩΡΤΩΝ

Εορταστικό Ωράριο - Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα στις εορτές.

Το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Αττική κατά τη διάρκεια των εορτών, όπως προτείνεται από την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων, θα είναι το παρακάτω: Πέμπτη και Παρασκευή 16 και 17/12 από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, το Σάββατο 18/12 τα καταστήματα θα λειτουργούν από τις 9 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα και την Κυριακή 19/12 θα είναι ανοικτά από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα. Από τη Δευτέρα 20/12 ως και την Πέμπτη 23/12 θα είναι ανοικτά από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, την Παρασκευή 24/12, παραμονή των Χριστουγέννων, θα είναι ανοικτά από τις 9 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα και το Σάββατο και την Κυριακή 25 και 26/12 τα καταστήματα θα είναι κλειστά. Από τη Δευτέρα 27/12 ως την Πέμπτη 30/12 θα είναι ανοικτά από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, την Παρασκευή 31/12, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τα εμπορικά θα είναι ανοικτά από τις 9 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα. Από το Σάββατο 1/1 ως και τη Δευτέρα 3.1.2011 τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010
"ΑΝΟΙΚΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ" για την ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ. ΦΥΣΙΚΑ μπαίνουμε και λέμε Ο-Χ-Ι !!

Δελτιο τυπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 29/10/2010

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας συμμετείχε ο διοικητής του ΟΑΕΕ, Γεράσιμος Βουδούρης, ο οποίος - μεταξύ άλλων- επισήμανε ότι η εισφοροδιαφυγή στον ΟΑΕΕ δεν είναι απαραίτητα αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, καθώς η πλειοψηφία των οφειλετών αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο διοικητής του ΟΑΕΕ δήλωσε ότι η χρυσή τομή για την ευρωστία του ταμείου θα ήταν η επιμήκυνση χρόνου και οι παροχές κινήτρων με παράλληλη διευκόλυνση και επιβράβευση των ασφαλισμένων που είναι συνεπείς και που αποτελούν το 60%. Τόνισε μάλιστα ότι θα εισηγηθεί στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τριετές πάγωμα στις ετήσιες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.

Εξάλλου, ο κ. Βουδούρης ανέφερε ότι η στέρηση παροχών υγείας σε όσους οφείλουν στο ταμείο αποτελεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, γιʼ αυτό και θα εξετασθεί η επέκταση της εφαρμογής του νόμου πέρα από τους επιχειρηματίες που κλείνουν την επιχείρηση τους και για εκείνους που οφείλουν για τα 2 επόμενα χρόνια, ώστε να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Πάντως όπως δήλωσε ότι για οποιαδήποτε αλλαγή ή ρύθμιση στο Ταμείο θα προηγηθεί δημόσια διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ο διοικητής του Οργανισμού αναφέρθηκε στην επίσκεψη της Eurostat και της Τρόϊκα στον ΟΑΕΕ σημειώνοντας τις θετικές διαπιστώσεις τους για την πορεία του Ταμείου με αιχμή τον περιορισμό που διαπιστώνεται στις φαρμακευτικές δαπάνες, ενώ επισήμανε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση μετά από τις απαιτούμενες βελτιώσεις της, θα συμβάλει αποφασιστικά προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού.

Γνωμες

Η στρατηγική λέει να μισείς τον εχθρό σου, αλλά η τακτική λέει να τον παίρνεις στα σοβαρά.
"Μάο Τσε Τουγκ
Σοφός είναι εκείνος που ξέρει, αλλά κάνει πως δεν ξέρει. Ανόητος είναι εκείνος που δεν ξέρει, αλλά κάνει πως ξέρει.
"Λάο-Τζι"
Αν ο κροκόδειλος έφαγε τον εχθρό σου, αυτό δεν σημαίνει πως έγινε και φίλος σου.
"Γκαίτε"
Μην εκτιμάς το χρήμα ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο απ’ ό,τι του αξίζει. Είναι πολύ καλός υπηρέτης, αλλά πολύ κακός κύριος.
"Α. Δουμάς"
"Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις έναν πειρασμό είναι να ενδώσεις"
"Οσκαρ Γουαϊλντ"
Όταν ακούει κάποιος μόνο τη μια παράταξη, δεν μαθαίνει παρά μόνο τη μισή αλήθεια.
"Αισχύλος"
Το πλεονέκτημα του να είσαι έξυπνος είναι ότι μπορείς πολύ εύκολα να κάνεις... τον κουτό. Το αντίθετο είναι εκείνο που παρουσιάζει τη δυσκολία!
Κουρτ Τουχόλσκι

ΕΛΛΑΔΑ

Μπορειτε να μου πειτε, γιατι να ελθει καποιος επενδυτης, να κανει επενδυση σε μια χώρα, στην Ελλάδα, η οποία:
α) φορολογεί με συντελεστή 40% τα διανεμόμενα κέρδη,
β) χαρακτηρίζεται από τις πιο αφιλόξενες του πλανήτη ως προς το επιχειρείν (109 θέση σε σύνολο 183 χωρών για το 2010)
γ) είναι η 79η πιο διεφθαρμένη χώρα σε σύνολο 180 χωρών
δ) βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης, όντας η πρώτη στον πλανήτη ως προς την πιθανότητα πτώχευσης
ε) διώχνει το επιστημονικό προσωπικό της το οποίο αναγκάζεται να μεταναστεύσει σε άλλα κράτη,
στ) προβάλλει ένα αποσαθρωμένο βιομηχανικό ιστό και 700 χιλιάδες ανέργους,
ζ)για να εγκριθει μια αιτηση για επενδυση, εκτος απο λαδακι στα γραναζια της γραφειοκρατιας,χρειαζετε να εχεις γνωστο στο υπουργικο συμβουλιο.

Λατινικά και Αρχαία Ελληνικά διδάσκονται στη Βρετανία


Εμείς τα σνομπάρουμε οι Ευρωπαίοι τα προωθούν

Τη στιγμή που στην Ελλάδα τα περισσότερα σχολεία έχουν καταφέρει να ταυτίσουν τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά με την λέξη «αγγαρεία» στους μαθητές, στην Ευρώπη γίνεται προσπάθεια τα Aρχαία Eλληνικά και τα Λατινικά να είναι στη διδακτέα ύλη 100 δημόσιων σχολείων, μέχρι το 2020. Το νεοσυσταθέν ίδρυμα Classics for all δημιουργήθηκε, όπως μαρτυράει το όνομά του, για να ξεκλειδώσει στα νέα παιδιά τους κλασσικούς φιλοσόφους της Αρχαίας Ελλάδας και τον Ρωμαϊκό Πολιτισμό. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ιδρύματος classicsforall.org.uk «Κάθε παιδί στην Αγγλία έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση, μελετώντας τους κλασσικούς φιλοσόφους». «Η δυναμική του αρχαίου κόσμου παίζει σημαντικό ρόλο σήμερα, στη γλώσσα, στα πολιτικά πιστεύω και στη κοινωνική φιλοσοφία. Η γνώση των πολιτισμών του παρελθόντος, εξοπλίζει κάθε σύγχρονο άνθρωπο με κάτι ξεχωριστό, τη βαθιά και διαφωτιστική κατανόηση της αλληλεπίδρασης Δύσης και Ανατολής καθώς και της ρίζες όλων των πολιτισμών που τώρα αποκαλούμε μοντέρνες κοινωνίες» δηλώνει η επικεφαλής της κίνησης, συγγραφέας και παρουσιάστρια ιστορικών εκπομπών, Μπέτανι Χιουγκς.
Ας αντισταθούμε σ' αυτά που μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε χειρότερες μέρες.

resistance
http://www.youtube.com/watch?v=JLSRiILurio

Πρόσεξε τις σκέψεις σου
Γίνονται οι λέξεις σου
Πρόσεξε τις λέξεις σου
Γίνονται οι πράξεις σου
Πρόσεξε τις πράξεις σου
Γίνονται οι συνήθειες σου
Πρόσεξε τις συνήθειές σου
Γίνονται η μοίρα σου...

Χ. Γκιμπράν

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

ΕΛΛΑΔΑ


.Νταβούτογλου: "Ή θα δεχθεί τις τουρκικές θέσεις η Ελλάδα ή θα υποστεί τις συνέπειες"!


22-11-2010 14:23:30

"Ή η Ελλάδα θα υποχωρήσει στο Αιγαίο ή θα υποστεί τις συνέπειες"! Αυτή είναι η ουσία μιας πρωτοφανούς (ακόμα και για τον εν λόγω πολιτικό) τοποθέτησης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Α.Νταβούτογλου πριν από λίγο, για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα από την ικανοποίηση των τουρκικών απαιτήσεων στο Αιγαίο και «την διασφάλιση εγγυήσεων για τα εν λόγω συμφέροντα» ξεκαθάρισε με τον πλέον ωμό τρόπο με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου σε δηλώσεις του στην Τουρκία πριν από λίγη ώρα.



Οι δηλώσεις του ήρθαν ως απάντηση σε δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου για τις μυστικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών.



Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία δια του υπουργού Εξωτερικών της, θέτει τόσο ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αν δεν υπάρξουν ελληνικές υποχωρήσεις στις τουρκικές απαιτήσεις.



Ολόκληρη η δήλωση Α.Νταβούτογλου έχει ως εξής: «Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας. Θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Αλλά στο Αιγαίο η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα. Θα συνεχιστούν οι εργασίες για να τεθούν υπό εγγύηση τα εν λόγω συμφέροντα. Οι συνομιλίες είναι μυστικές. Δεν θεωρώ σωστό να κάνω εκτιμήσεις. Αλλά οι δύο πλευρές, τους τελευταίους μήνες, επιδεικνύοντας καλή προσέγγιση, έχουν σημειώσει συγκεκριμένη πρόοδο. Αλλά δεν είναι σωστό να μπούμε σε λεπτομέρειες. Αποδίδουμε σημασία στη συνέχιση των συνομιλιών αυτών, με καλές προθέσεις και αποφασιστικότητα».



Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα για την ανάγκη να ανοίξει η Τουρκία τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα Κυπριακά πλοία και αεροσκάφη μέχρι το 2011, ο Νταβούτογλου απάντησε πως η θέση της Τουρκίας είναι δεδομένη.



«Πρέπει να υλοποιηθούν και οι δεσμεύσεις της ΕΕ προς τους Τουρκοκύπριους. Θεωρούμε πως το γεγονός ότι οι σχέσεις μας με την ΕΕ, που έχουν τόσο στρατηγική προοπτική, φαίνεται να κολλάνε σε ένα τέτοιο θέμα, σημαίνει μεγάλη έλλειψη στρατηγικού οράματος. Θεωρούμε επίσης λάθος από πλευράς των αρχών και των δεσμεύσεων της ΕΕ, το να μας προβάλλουν το Κυπριακό ως πολιτικό εμπόδιο», κατέληξε.

Αναμένονται κάποιες εξηγήσεις από το ελληνικό ΥΠΕΞ ή εν πάση περιπώσει τοποθέτηση επί των λεγομένων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών...



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr









Posted by Picasa