Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ (ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ)

Συνέχεια από το προηγούμενο


(Έκτη συνέχεια)



-Είδα πολλούς λαούς να εξαφανίζονται. Ζούμε σε μια τεχνοκρατική παγκοσμιοποιημένη κουλτούρα. Για να αντέξουν οι λαοί πρέπει να προσφέρουν κάτι παραπάνω από ένα, λαμπρότατο αναμφισβήτητα, παρελθόν. Αλλιώς φίλε μου, κάποια άλλη χώρα ή κάποιο σύμπλεγμα χωρών θα σας ρουφήξει την ιστορία και τον πολιτισμό και θα τα χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους και εσείς θα μείνετε –όσοι μείνετε- με το παρελθόν σας που λυπάμαι Αγαλμάτιε, αλλά δεν είναι αρκετό για να σας παίρνουμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι στα σοβαρά. Είναι λες και η αρχαία Ελλάδα με την σύγχρονη είναι δυο διαφορετικές χώρες που τυγχάνει να μοιράστηκαν τον ίδιο γεωγραφικό χώρο, αλλά δυστυχώς μόνο αυτό. Η πατρίδα σου, και το λέω με μεγάλη μου θλίψη, χαίρει του σεβασμού μας αλλά όχι και της προσοχής μας πια.
Ο Αγαλμάτιος χαμήλωσε το βλέμμα πρώτη φορά από ντροπή. Ήξερε ότι ο Κολόνιος όσο κι αν μιλούσε με τρόπο ρεαλιστικό, σχεδόν κυνικό, αυτά που έλεγε είχαν βάση. Αφού σταθηκε λίγο σκεφτικός, αποκρίθηκε:
-Όλα αυτά που μου λες τα ‘χω σκεφτεί. Δεν ήθελα να τα παραδεχτώ, αλλά ξέρω ότι έχεις δίκιο. Ξέρω τα λάθη της Ελλάδας, αλλά προς Θεού, αυτό δε σημαίνει ότι θα κάτσω με σταυρωμένα τα χέρια. Η Ελλάδα έχει περάσει πολλά. Έχει διαπράξει και πολλά λάθη, αλλά όλοι εσείς οι μεγάλοι βλέπετε μόνο τα λάθη των μικρών, τα δικά σας ποτέ.
-Όταν μας είδατε να κάνουμε λάθη πως μας βοηθήσατε; Με το αζημιωτο φυσικά. Επιδιώξατε η Ελλάδα να κάνει λάθος με τον τρόπο σας και χαίρεστε γιατί έτσι μπορείτε να μας ελέγχετε. Η Ελλάδα έχει όλα εκείνα τα ελαττώματα που θαυμάζετε…
Αφού μου μίλησες ρεαλιστικά και είχες δίκιο, επέτρεψέ μου να σου πω λοιπόν ρεαλιστικά κι εγώ τούτο. Αποικιοκρατίες, φονικά εγκλήματα μόνο και μόνο για το χρήμα και την εξουσία. Η Ελλάδα είναι μόνη της. Η Ιταλία είναι μόνη της. Η Ισπανία το ίδιο. Όλοι οι μικροί είναι μόνοι τους και τους θέλετε έτσι άφραγκους και ανήμπορους για να μην έχουν τη δύναμη να τα βάλουν με κανέναν σας. Οι Έλληνες αντιδρούν στην κλοπή μου, ασχέτως με το αν με αξίζουν ή όχι. Αυτό είναι κάτι που αφορά τους Έλληνες κι εμένα.Το ότι αντιδρά η Ελλάδα θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για όλους τους λαους της οικουμένης. Ακόμη κι αν ποτέ δεν παω πίσω, θα υπάρχει πάντα μια χώρα που δεν το βάζει κάτω, που παλεύει για ιδανικά. Ίσως αυτό που με τρομάζει πιο πολύ δεν είναι η πιθανότητα να μην επιστρέψω, είναι η πιθανοτητα να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε. Αν δεν αντιδράσουν, σήμερα είμαι εγώ που λείπω από την πατρίδα μου, αύριο θα ‘ναι μια βραχονησίδα, μεθαύριο ένα νησί.
- Η ευστροφία σου Αγαλμάτιε με εκπλήσσει.
- Είναι θέμα γονιδίων. Σ’ ευχαριστώ πάντως. Συγχώρεσέ με που μίλησα σκληρά, οι λαοί, οι άνθρωποι δε φταίνε σε τίποτα. Αγάλματα και άνθρωποι είμαστε όλοι έρμαια σε μεγαλύτερα συμφέροντα. Ξέρεις πόσοι Άγγλοι θέλουν να γυρίσω πίσω; Χιλιάδες. Λατρεύω την Αγγλία. Κάθε γωνιά και θέατρο. Κάθε στροφή του δρόμου ιστορία.μυρίζει ένας ωραίος, κουλτουριάρικος επιβλητικός μεσαίωνας σε κάθε εισπνοή μου. Κάθε χώρα έχει να σου προσφέρει κάτι μαγικό, κάτι αναντικατάστατο. Ε και; Θέλει κανένα παιδί να αφήσει την οικογένειά του και να πάει σε άλλη επειδή απλά και μόνο είναι πιο πλούσια ή πιο διάσημη ή πιο Ευρωπαία; Όχι.
- Πεισματάρης, φιλόσοφος και φιλοσοφημένος. Είναι γνήσια τα γονίδιά σου φίλε μου, λίγο ακόμα και θα με πείσεις.
- Πιστεύεις ότι προσπαθώ να σε πείσω;
- Κακώς αν δε το κάνεις, γιατί εσύ είσαι εκπρόσωπος του λαού σου κι εγώ του δικού μου. Αν με πείσεις, τότε αυτό μπορεί να σημαίνει ότι και αυτοί που σε ενδιαφέρουν πραγματικά να πεισθούν, μπορεί και να αποφασίσουν την επιστροφή σου, είπε ο Κολόνιος και πρότεινε στον Αγαλμάτιο να κάνουν μια συμφωνία.


Το έγραψε η Ανθούλα


Αύριο η συνεχεια

ΟΝΟΜΑ;

Διαβιβάστηκε δικογραφία στη Βουλή για πρώην υφυπουργό για υπόθεση ακινήτων


Δικογραφία που αφορά σε πρώην υφυπουργό, ο οποίος δεν κατονομάζεται, διαβιβάστηκε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στη Βουλή, με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Διαβιβάστηκε δικογραφία στη Βουλή για πρώην υφυπουργό για υπόθεση ακινήτων

Δικογραφία που αφορά σε πρώην υφυπουργό, ο οποίος δεν κατονομάζεται, διαβιβάστηκε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στη Βουλή, με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό πρόκειται για υπόθεση η οποία αναφέρεται στην προστασία 250 στρεμμάτων του Δημοσίου στις θέσεις Γλυφάδα και Παλιόχανο του Παράλιου 'Αστρους και η οποία απασχόλησε σχετικά δημοσιεύματα.

Πηγή: Express.gr

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΟ

ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ (ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ)

Συνέχεια από το προηγούμενο

(πέμπτη συνέχεια)


Και επέζησε. Η κατεκτημένη Ελλάδα νικούσε πάντα τον κατακτητή της λόγω του πολιτισμού της. Και πώς να νικήσεις μια χώρα που είναι ευνοούμενη απο τον ίδιο τον θεό; Και να φανταστεις κάποτε ήταν και δωδεκα! Μια κουκκίδα στο χάρτη που μπορείς όμως να την ξεχωρίσεις. Πώς το καταφέρνει; Μάλλον απο ένα ακατανόητο πείσμα που κυλάει στο DNA. Οι Έλληνες μένουν ζωντανοί όχι συνειδητά αλλά εξαιτίας μιας εμμονής που τους απαγκιστρώνει στο παρελθόν τους. Μια εμμονή που επίτρεψέ μου να σου πω δεν βγήκε πάντα σε καλό. Ακριβώς επειδή οι Έλληνες διέθεταν αυτό που λίγοι λαοί διαθέτουν, έμειναν επαναπαυόμενοι στις δάφνες τους και ελάχιστα δείγματα παρόμοιου βεληνεκούς έχουν να επιδειξουν στους ύστερους χρόνους. Δε με συμφέρει που το παραδέχομαι αλλά τα ελληνικά θαύματα έχουν σταματήσει στο τότε. Αν με ρωτας τι θα διάλεγα..ένα λαό χωρίς ιδιαίτερη ιστορία αλλα που έχει εξέλιξη και μέλλον ή ένα λαό που κλείνει μέσα του την απαρχή του πολιτισμου αλλα τίποτε άλλο δε ξέρω τι θα επέλεγα. Απλώς σου απαντώ στο επιχείρημά σου ότι η ελληνική κουλτουρα πρόκειται να πεθάνει επειδη παρακμάζει η χώρα και σου απαντώ με σιγουρια λοιπόν οτι αυτο δε θα γίνει ποτέ. Ισως γιατί είναι το μόνο που μας έχει απομείνει. Για να μας στερήσεις το πολιτισμό μας πρέπει να περάσεις πανω απο ελληνικά πτώματα . Κυριολεκτικά. Αν αποσπάσεις το μονο που αποδεικνυει στους Έλληνες ότι υπαρχουν, μετατρεπονται σε ταυρους και γινονται μία γροθια αήτητη. Αυτός είναι ο λόγος που ενώ είναι τόσο λίγοι και πέρασαν τόσα πολλά, διατήρησαν σχεδόν ακέραια τη θρησκεία, τη γλώσσα και τις παραδόσεις τους. Ξέρεις τι μου είχε πει κάποτε ο Γκαίτε;
- Όχι, για πες…απάντησε η κολώνα.
- Ό,τι είναι ο νους και η καρδιά για τον ανθρωπο, είναι και η Ελλάδα για την οικουμένη.
- Φίλος και ο Γκαίτε;
- Kαρδιακός.
- Κανένα φυσιολογικό άνθρωπο που να μιλάει χωρίς στιχακια έχει αυτή η παρέα;
Ναι, ναι, ξέρω…εσείς οι Έλληνες όταν χτίζατε παρθενώνες οι υπόλοιποι δε ξέραμε καν γράμματα. Αυτό δεν ετοιμαζόσουν να πεις; Έχετε όμως σκεφτεί ότι ο λόγος που θέλετε τα μνημεία τόσο πολύ είναι γιατί φοβάστε; Φοβάστε ότι δεν θα έχετε πλέον τίποτε άλλο να δώσετε ως λαός, οπότε κοιτάτε να κρατηθείτε απ’ ότι μπορέσετε, απ’ ότι έχετε. Φοβάστε ότι το μόνο πλέον που σας χαρακτηρίζει είναι εκείνα που σας άφησαν, σας κληροδότησαν. Ότι έκαναν οι άλλοι για σας, ανέφερε με πάθος ο Κολόνιος.
-Η αλήθεια είναι ότι έχουμε τόση ιστορία που ένα μουσείο σε κάθε γειτονιά δε θα έφτανε. Αλλά συμφωνώ μαζί σου, είπε ο Αγαλμάτιος. Η Ελλάδα ίσως να έχασε το δρόμο της λόγω της υπεροψίας της για το παρελθόν της. Μείναμε κολλημένοι στο άρμα της ιστορίας μας και μείναμε άπραγοι στο παρόν μας, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον μας και την ίδια την ύπαρξη μας. Αλλά αυτό είναι δική μας δουλειά να το αποφασίσουμε. Δεν είμαστε εδώ να εξετάσουμε με ψυχογραφήματα γιατί οι Έλληνες θέλουν τα αγάλματα ή αν τα αξίζουν. Το θέμα είναι αν οι Έλληνες δικαιούνται να τα έχουν. Με την ίδια λογική θα μπορούσα να κοιτάζω το παρελθόν της Αγγλίας και να την αντιμετωπίζω μόνο ως αποικιοκρατική χώρα και τότε όχι μόνο τα μάρμαρα δε θα άξιζε αλλά και κανέναν άλλο παγκόσμιο θυσαυρο.
- Οι χώρες Αγαλμάτιε, αλλιώς ξεκίνησαν και αλλιώς συνεχίζουν. Εσύ κλαίς και οδύρεσαι να επιστρέψεις στην πατρίδα σου, αλλά εγώ δε νομίζω ότι η Ελλάδα αξίζει να σ’ έχει. Κι εσύ μου λες ότι αν γυρίσεις, θα δώσεις πνοή στην Ελλάδα να αντέξει. Ότι η επιστροφή σου θα ‘ναι το φιλί της ζωής. Κι εγώ σου λέω ότι κανονικά μια πατρίδα γενναία, μια μάνα ηρωίδα θα ‘πρεπε να πασχίζει για τα παιδιά της και ποτέ να μην παραδίδει τα όπλα. Σε μια χώρα δε θα ‘πρεπε να είναι απαραίτητα μερικά αγαλματίδια. -όσο ωραία και να είναι- ώστε να αποδείξει στον εαυτό της ότι αξίζει να λέγεται χώρα. Δε μπορεί ένα παρελθόν να καπελώνει για αιώνες ένα παρόν, πόσο μάλλον να διασφαλίσει το μέλλον.


Το έγραψε η Ανθούλα


Αύριο η συνέχεια

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

ΦΠΑ σε δόσεις

ΦΠΑ σε δόσεις για όλους


Το σχέδιο προβλέπει την αποσύνδεση του χρόνου υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ από την πληρωμή του φόρου, μέτρο το οποίο εκτιμάται ότι θα δώσει «ανάσα» ρευστότητας στις επιχειρήσεις, αλλά και θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ.

Ενέσεις ρευστότητας στην αγορά που πλήττεται από την κρίση επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις στην καταβολή του ΦΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο προβλέπει την αποσύνδεση του χρόνου υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ από την πληρωμή του φόρου, μέτρο το οποίο εκτιμάται ότι θα δώσει «ανάσα» ρευστότητας στις επιχειρήσεις, αλλά και θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ. Δύο είναι τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι:

1. Επαναφορά της ρύθμισης του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου με ορισμένες αλλαγές. Η νέα «έκδοση», σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιτρέπει την υποβολή της δήλωσης με παράλληλη προκαταβολή μέρους (π.χ. 30%) του φόρου και εξόφληση του υπολοίπου ποσού σε δόσεις. Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση Παπαθανασίου έδινε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης να καταβάλουν το 30% του οφειλόμενου ποσού και το υπόλοιπο 70% να το πληρώσουν σε δύο ίσες μηνιαίες δόσεις με προσαύξηση 1%.

2. Υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, βεβαίωση του φόρου και καταβολή του φόρου σε δόσεις με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα.

Σήμερα οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (κάθε μήνα για όσους τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας και κάθε τρίμηνο για όσους τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας του ΚΒΣ) υποχρεούνται να καταβάλουν ταυτόχρονα ολόκληρο το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί για τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη περίοδο.

Με τη νέα ρύθμιση που εξετάζεται, το υπουργείο Οικονομικών θα γνωρίζει εκ των προτέρων το ΦΠΑ που θα έχει να λαμβάνει κάτι που μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστό αφού χιλιάδες επιχειρήσεις λόγω της κρίσης και των έντονων προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν όχι μόνο καθυστερούν σημαντικά την καταβολή του ΦΠΑ αλλά πολλές φορές, ενώ τον εισπράττουν δεν τον αποδίδουν καθόλου και τον χρησιμοποιούν ως κεφάλαιο κίνησης για την τακτοποίηση άμεσων αναγκών. Μόνο τον περασμένο Οκτώβριο εντοπίστηκαν 68.000 επιχειρήσεις οι οποίες δεν είχαν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ δηλώνοντας αδυναμία καταβολής του φόρου.

«Με τις αλλαγές στο καθεστώς απόδοσης του ΦΠΑ, θα ξέρουμε τουλάχιστον ποιος μας χρωστάει και πόσα και θα δίνουμε ένα χρονικό περιθώριο να μας τα αποδώσει» αναφέρει στην «Η» αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Στην περίπτωση πάντως που κάποια επιχείρηση δεν υποβάλει τη δήλωση ΦΠΑ, τότε το υπουργείο Οικονομικών θα επιβάλει εξοντωτικά πρόστιμα, πολλαπλάσια του οφειλόμενου φόρου. Η νέα ρύθμιση είναι πιθανόν να περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα.


Πηγή Ημερησία

ΕΤΑΚ

Αποστέλλονται τα σημειώματα για το ΕΤΑΚ του 2009



Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι θα έχει καταφέρει να εισπράξει το ΕΤΑΚ και την έκτακτη εισφορά ακινήτων έτους 2009 και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για το 2010.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα έσοδα πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ καθώς δεν έχουν αποσταλεί:

Περισσότερα από 500.000 εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΕΤΑΚ έτους 2009. Συνολικά μέχρι σήμερα η ΓΓΠΣ έχει στείλει ραβασάκια ΕΤΑΚ και έκτακτης εισφοράς σε 3.946.646 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έχουν συμβάλει στα έσοδα του Δημοσίου με 278 εκατ. ευρώ. Παραπάνω από το ένα τρίτο των εισπράξεων (101,7 εκατ. ευρώ) προέρχεται από την έκτακτη εισφορά, η οποία επιβλήθηκε σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ με κλιμακωτούς συντελεστές από 0,1% έως και 0,9%. Συνολικά μέχρι σήμερα έκτακτη εισφορά έχουν πληρώσει 109.192 ιδιοκτήτες.

Το σύνολο των εκκαθαριστικών για τον ΦΑΠ του 2010. Σημειώνεται ότι Φόρο Ακίνητης Περιουσίας καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

Οι εν λόγω φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του έτους θα κληθούν να πληρώσουν ΦΑΠ και για το 2011.





Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE

ΣΥΝΤΑΞΗ

Τα νέα όρια συνταξιοδότησης στον ΟΑΕΕ


Τι αλλάζει στα όρια συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ.

Τα νέα όρια συνταξιοδότησης στον ΟΑΕΕ


Τι αλλάζει στα όρια συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ.


1. ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ (ΠΡΙΝ ΤΗΝ 1-1-1993).

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΛΟΓΩ ΓΗΡΑΤΟΣ ΑΠΟ 1-1-2011

1. Τροποποιείται διάταξη η οποία προβλέπει συνταξιοδότηση με τη συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας και 35 έτη ασφάλισης - και για το έτος 2011 ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης ανακαθορίζεται σε 36 έτη, για κάθε δε επόμενο έτος αυξάνεται σταδιακά κατά ένα έτος ως τη συμπλήρωση των 40 ετών ασφάλισης. Ως όριο ηλικίας για την εφαρμογή των παραπάνω παραμένει το 60ο.
2. Ορίζεται ότι κατά τη μεταβατική περίοδο από 2011 έως 2015, οι ασφαλισμένοι δικαιούνται σύνταξη γήρατος με το χρόνο ασφάλισης που ισχύει κατά το έτος συμπλήρωσης των 35 ετών ασφάλισης. Επομένως ο ασφαλισμένος συνταξιοδοτείται με τόσα έτη ασφάλισης, όσα απαιτούνται, κατά το έτος που συμπληρώνει την 35ετία. Διευκρίνιση: ανακαθορισμός του χρόνου ασφάλισης από 1-1-2011 αφορά όλους τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, είτε επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν με τις διατάξεις ΟΑΕΕ είτε με τις καταστατικές διατάξεις των καταργούμενων Ταμείων ΤΕΒΕ - ΤΑΕ - ΤΣΑ.

3. Το όριο ηλικίας των 60 ετών ή μικρότερο αυτού που προβλέπεται από γενικές ή καταστατικές διατάξεις για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου μας, αυξάνεται κατά ένα έτος για κάθε χρόνο από 1-1-2011 μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας. Στον ΟΑΕΕ, η παραπάνω διάταξη έχει εφαρμογή μόνο στις γυναίκες ασφαλισμένες του ΟΑΕΕ - πρώην ΤΣΑ οι οποίες μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του πρώην Ταμείου σε ηλικία 60 ετών με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης.

Β) ΘΕΜΕΛΙΩΜΕΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

α) 60 ετών και 35 έτη ασφάλισης: Ασφαλισμένοι οι οποίοι έως την 31-12-2010 έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης, θα συνταξιοδοτηθούν οποτεδήποτε, δηλαδή και μετά την 1-1-2011 χωρίς τις αυξημένες χρονικές προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν, εφόσον βέβαια συμπληρώσουν το 60ο έτος της ηλικίας τους. Για τη συμπλήρωση της 35ετίας έως την 31-12-2010 προσμετράται και χρόνος αναγνώρισης βάσει αρθρ. 40 Ν. 2084/1992, εφόσον η σχετική αίτηση αναγνώρισης υποβληθεί έως την 31-12-2013. Ο αναγνωριζόμενος στον ΟΑΕΕ χρόνος ασφάλισης βάσει του παραπάνω άρθρου είναι ο χρόνος στρατιωτικής θητείας. Επομένως ο ασφαλισμένος του Οργανισμού ο οποίος έχει ως την 31-12-2010 χρόνο ασφάλισης μικρότερο της 35ετίας, συμπληρώνει όμως 35ετία με την αναγνώριση του στρατού, θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και δεν θα απαιτηθούν οι αυξημένες χρονικές προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, εφόσον η αίτηση αναγνώρισης της στρατιωτικής θητείας υποβληθεί έως 31-12-2013.

β) 37 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας: Δεν θίγονται οι ασφαλισμένοι οι οποίοι ως την 31-12-2010 συμπληρώνουν 37 έτη ασφάλισης και συνταξιοδοτούνται οποτεδήποτε, με τους όρους και τις προϋποθέσεις του αρθρ. 16 παρ. 1 Ν.
3232/2004. Επομένως, όσοι ασφαλισμένοι συμπληρώνουν 37 έτη ασφάλισης από την 1-1-2011 και μετά, δεν θα μπορούν πλέον να συνταξιοδοτούνται χωρίς όριο ηλικίας.

Γ) ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΙΣΧΥ

Δεν επέρχεται καμία μεταβολή και εξακολουθούν να ισχύουν και μετά την 1-1-2011 οι παρακάτω προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος των ασφαλισμένων του Οργανισμού:

α) 15 έτη ασφάλισης και ηλικία 65 ετών.
β) 25 έτη ασφάλισης ανεξαρτήτως ηλικίας σε μητέρες - συζύγους αναπήρων.
γ) 15 έτη ασφάλισης, ανεξαρτήτως ηλικίας, για άτομα που φέρουν συγκεκριμένης μορφής αναπηρία, με τους όρους και τις προϋποθέσεις Ν. 612/77 όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα (τύφλωση, παραπληγία, τετραπληγία,
νεφροπάθεια, σκλήρυνση κατά πλάκας, ακρωτηριασμός κλπ).

Δ) ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ 2ου ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ: Καμία μεταβολή δεν επέρχεται ως προς τη θεμελίωση δεύτερου συνταξιοδοτικού δικαιώματος στον ΟΑΕΕ και εξακολουθούν να ισχύουν οι αυξημένες χρονικές προϋποθέσεις αρθρ. 47 Ν. 2084/1992 για δεύτερη σύνταξη λόγω γήρατος και αναπηρίας. Υπενθυμίζουμε ότι για απονομή δεύτερης σύνταξης λόγω γήρατος απαιτείται η συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ: Εξαίρεση από το ηλικιακό όριο των 65 ετών και από τις αυξημένες χρονικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για θεμελίωση δεύτερου συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αποτελεί η περίπτωση της θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος και μόνον σε περισσότερους του ενός ασφαλιστικούς φορείς κύριας ασφάλισης ταυτόχρονα ή μέσα σε διάστημα έξι (6) μηνών από την έναρξη συνταξιοδότησης από τον πρώτο φορέα. Επισημαίνουμε ότι στο σημείο αυτό επέρχεται με τον νέο νόμο διαφοροποίηση ως προς τον καθορισμό του εξαμήνου, και η αίτηση συνταξιοδότησης στον δεύτερο ασφαλιστικό φορέα θα πρέπει να υποβάλλεται το αργότερο εντός έξι μηνών από
την ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης από τον πρώτο φορέα και όχι από την ημερομηνία έκδοσης της πρώτης συνταξιοδοτικής απόφασης, όπως ίσχυε από τις διατάξεις αρθρ. 19 παρ. 6 Ν. 2150/93.

2: ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ (ΜΕΤΑ ΤΗΝ 1-1-1993).

1) ΑΝΔΡΕΣ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Ασφαλισμένοι μετά την 1-1-1993 σε οποιοδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης (πλην ΟΓΑ), θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τη συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας και 40 έτη ασφάλισης. Επομένως, οι Νέοι ασφαλισμένοι του Οργανισμού θα θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα γήρατος με τη συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας και 40 έτη ασφάλισης. Για τη συμπλήρωση του παραπάνω χρόνου λαμβάνεται υπόψη και ο χρόνος ασφάλισης σε οποιοδήποτε
ομοειδή φορέα, δηλαδή σε οποιοδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο.
Επειδή η σχετική διάταξη δεν προβαίνει σε καμία διάκριση, στον απαιτούμενο για συνταξιοδότηση χρόνο συνυπολογίζεται και κάθε άλλος χρόνος ο οποίος αναγνωρίζεται με την κείμενη νομοθεσία ως χρόνος ασφάλισης.

2) ΜΗΤΕΡΕΣ ή ΧΗΡΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΤΕΚΝΩΝ

Το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση γήρατος μητέρων με ανήλικα τέκνα, δηλαδή το 55ο, ανακαθορίζεται από 1-1-2013 στο 65ο. Επομένως με τις διατάξεις της συγκεκριμένης παραγράφου καταργούνται από 1-1-2013 οι ευμενέστερες ως προς την ηλικία συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις των μητέρων με ανήλικα τέκνα και ταυτίζονται πλέον με τα ισχύοντα για τους λοιπούς Νέους
ασφαλισμένους δηλαδή συμπληρωμένο το 65ο έτος και 15 έτη ασφάλισης.
Για την κατανόηση και σωστή εφαρμογή των παραπάνω παρέχονται οι παρακάτω

διευκρινήσεις:

· --Η διάταξη αρθρ. 24 Ν. 2084/ 92 περί συνταξιοδότησης μητέρων με ανήλικα τέκνα (55 ετών και 20ετής ασφάλιση) όπως είναι εύλογο, δεν έχει τύχει εφαρμογής μέχρι σήμερα, δεδομένου ότι η 20ετής ασφάλιση Νέων ασφαλισμένων θα συμπληρωθεί κατά πρώτον από 1-1-2013.

· --Κατά τα έτη 2011, 2012 θα είναι δυνατή η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος γήρατος μητέρων με ανήλικα τέκνα, με τη συμπλήρωση 20ετούς συντάξιμου χρόνου, συμπεριλαμβανομένου πλασματικού χρόνου, και ηλικία 55 ετών.

· ---Από 1-1-2013 η συνταξιοδότηση μητέρων ανηλίκων τέκνων καταργείται.

Επισης το όριο ηλικίας για μειωμένη σύνταξη γήρατος μητέρων με ανήλικα τέκνα, δηλαδή το 50ο, ανακαθορίζεται από 1-1-2013 στο 60ο. Επομένως καταργούνται από 1-1-2013 οι ευμενέστερες ως προς την ηλικία συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις των μητέρων με ανήλικα τέκνα και για μειωμένη σύνταξη και ταυτίζονται πλέον με τα ισχύοντα για τους λοιπούς Νέους ασφαλισμένους δηλαδή συμπληρωμένο το 60ο έτος και 15 έτη ασφάλισης με ποσόν σύνταξης μειωμένο κατά 1/200 για κάθε μήνα ηλικίας που υπολείπεται από την έναρξη της συνταξιοδότησης μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας. Τα παραπάνω αναφερόμενα εφαρμόζονται και στους χήρους πατέρες ανήλικων τέκνων. Διευκρινιζεται οτι κατά την συνταξιοδότηση μητέρων ή χήρων πατέρων με ανήλικα τέκνα θα πρέπει η ανηλικότητα να συντρέχει κατά το έτος συμπλήρωσης των απαιτούμενων ετών ασφάλισης. Εξάλλου καταργούνται από την δημοσίευση του
νόμου, δηλαδή από 15-7-2010, οι ειδικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μητέρων με τρία ή περισσότερα παιδιά, Εξάλλου, καθώς οι ειδικές προϋποθέσεις για την κατηγορία αυτή των νέων ασφαλισμένων προέβλεπαν 20ετή χρόνο ασφάλισης, η καταργούμενη διάταξη δεν έχει εφαρμοστεί ως σήμερα.

3) ΜΗΤΕΡΕΣ ή ΧΗΡΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΑΝΙΚΑΝΩΝ ΤΕΚΝΩΝ

Οι νέες ασφαλισμένες - μητέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία, άγαμων παιδιών μπορούν να συνταξιοδοτηθούν:

·-- Με συμπληρωμένο το 55ο έτος της ηλικίας και 20 χρόνια στην ασφάλιση
·--- Με συμπληρωμένο το 50ο έτος της ηλικίας και 20 χρόνια στην ασφάλιση,για λήψη σύνταξης μειωμένης κατά το 1/200 της πλήρους μηνιαίας σύνταξης για κάθε μήνα που λείπει από το όριο ηλικίας των 65 ετών. Οι ίδιες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ισχύουν και για τους χήρους πατέρες ανίκανων τέκνων.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΙΣΧΥ:

Δεν θίγονται από τις κοινοποιούμενες διατάξεις και παραμένουν σε ισχύ οι παρακάτω προϋποθέσεις συνταξιοδότησης νέων(μετα το 1993) ασφαλισμένων: 1) 15 έτη ασφάλισης και ηλικία 65 ετών βάσει άρθρου 24 Ν. 2084/1992

2) 15 έτη ασφάλισης και ηλικία 60 ετών βάσει άρθρου 24 Ν. 2084/1992, για σύνταξη μειωμένη κατά 1/200 για κάθε μήνα υπολειπόμενο του 65ου έτους της ηλικίας

3) 25 έτη ασφάλισης ανεξαρτήτως ηλικίας για συζύγους ή μητέρες - πατέρες αναπήρων βάσει αρθρ. 5 Ν. 3232/04, όπως ισχύει σήμερα
4) 15 έτη ασφάλισης, ανεξαρτήτως ηλικίας, για άτομα που φέρουν συγκεκριμένης μορφής αναπηρία, με τους όρους και τις προϋποθέσεις Ν. 612/77 όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΡΓ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ(ΟΑΕΕ)

Εως και 4 χρόνια ασφάλισης μπορούν να αναγνωρίσουν από διαφορετικές «πηγές» το 2011 οι ελεύθεροι επαγγελματίες (ΟΑΑΕ)ώστε να συμπληρώσουν τα χρόνια που χρειάζονται με βάση το νέο ασφαλιστικό νόμο και να συνταξιοδοτηθούν. Οι χρόνοι που μπορούν να «αξιοποιηθούν» είναι:
1. Ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας.
2. Ο χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής καθώς και το χρόνο σπουδών, μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας, σε μέσες επαγγελματικές σχολές, ο οποίος είναι ίσος με τα κατά το χρόνο αποφοίτησης επίσημα ακέραια χρόνια σπουδών της οικείας σχολής.

3. Ο χρόνος ανεργίας, μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή το δημόσιο.

4. Ο πλασματικός χρόνος των μητέρων (αφορά μόνο ασφαλισμένες του ΤΣΑ) του άρθρου 141 του Ν. 3655/08 (ΦΕΚ 58 Α) που αναγνωρίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές και ανεξάρτητα του χρόνου γέννησης των παιδιών και

5. Ο χρόνος αποδεδειγμένης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας πριν την εγγραφή στα μητρώα του ΟΑΕΕ (ειδικά για την περίπτωση αυτή θα μπορούν να αναγνωριστούν μέχρι 5 έτη) εφόσον δεν είχαν πληρωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές.

Για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ οι αναγνωρίσεις θα είναι με εξαγορά με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλει ο ασφαλισμένος κατά το μήνα υποβολής της αίτησης. Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

Η αναγνώριση και εξαγορά του χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας γίνεται με τις διατάξεις του Ν. 1358/1983 όπως ισχύουν κάθε φορά.Στις περιπτώσεις που θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2011 μέχρι 31/12/2014, το ποσό για την εξαγορά του χρόνου της στρατιωτικής θητείας στους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης μειώνεται κατά 30%. Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2015 και εφεξής το ανωτέρω ποσό μειώνεται κατά 50%. Το καταβαλλόμενο ποσό και στις δύο περιπτώσεις δεν μπορεί να είναι κατώτερο αυτού που προκύπτει με βάση υπολογισμού το 25πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (165 ευρώ το μήνα).

Η αναγνώριση σπουδών ο χρόνος που θα αναγνωρίζεται θα είναι ίσος με τα επίσημα ακέραια έτη σπουδών της οικείας σχολής, τα οποία προβλέπονται κατά το χρόνο της αποφοίτησης. Ωστόσο, αν κατά το χρόνο φοίτησης στις αναφερόμενες σχολές υπήρχε ασφάλιση σε οποιονδήποτε ομοειδή φορέα ασφάλισης, δεν θα είναι δυνατή η αναγνώριση του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος.

Η ρύθμιση αναφέρεται σε αποφοίτηση, δηλαδή σε περάτωση των σπουδών και δεν θα είναι δυνατή η αναγνώριση του χρόνου σπουδών αν δεν έχει αποκτηθεί το σχετικό πτυχίο ή δίπλωμα. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την αναγνώριση χρόνου σπουδών είναι: Αίτηση, βεβαίωση απόκτησης πτυχίου από τη σχολή (να αναφέρεται η διάρκεια φοίτησης), αντίγραφο πτυχίου, υπεύθυνη δήλωση του ασφαλισμένου από την οποία να προκύπτει απαραίτητα ότι δεν υπάρχει ασφάλιση για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε άλλο φορέα ασφάλισης και δεν έχει επίσης αναγνωρισθεί σε άλλο φορέα.
Για όσους είναι κάτοχοι πτυχίου εξωτερικού, θα πρέπει να προσκομιστεί η αναγνώριση πτυχίου εξωτερικού από τον αντίστοιχο επίσημο φορέα (ΔΟΑΤΑΠ πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ ή Υπουργείο Εξωτερικών, κ.ά.).
Η αναγνώριση του χρόνου ανεργίας, μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου. Ως χρόνος ανεργίας -πέραν του χρόνου εγγραφής στα μητρώα του ΟΑΕΔ- θεωρείται κάθε κενό χρονικό διάστημα, μετά την έναρξη του εργασιακού βίου του ασφαλισμένου και την υπαγωγή του στα μητρώα οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού, για το
οποίο δεν υπάρχει ασφάλιση.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την αναγνώριση χρόνου ανεργίας είναι:
Αίτηση, βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα από την οποία να προκύπτει η ασφάλισή του σε ασφαλιστικό φορέα πριν το χρονικό διάστημα ανεργίας, υπεύθυνη δήλωση του ασφαλισμένου από την οποία να προκύπτει απαραίτητα ότι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν έχει αναγνωρισθεί σε άλλο φορέα. Σε περίπτωση εγγραφής στα μητρώα του ΟΑΕΔ, θα πρέπει να προσκομιστεί βεβαίωση για το χρονικό διάστημα που βρίσκονταν σε ανεργία.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει χρόνος εγγραφής στα μητρώα του ΟΑΕΔ, θα πρέπει να συμπληρώνεται υπεύθυνη δήλωση από την οποία να προκύπτει απαραίτητα ότι για το χρονικό διάστημα που επιθυμεί να αναγνωρίσει ο ασφαλισμένος, δεν υπάρχει ασφάλιση σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο.
Ο χρόνος σπουδών καθώς και ο χρόνος ανεργίας αναγνωρίζονται τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης, μετά από αίτηση του ασφαλισμένου. Για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα καταβάλλεται ποσό εξαγοράς, το οποίο προκύπτει από τον υπολογισμό ποσοστού 20% για τους φορείς κύριας ασφάλισης και ποσοστού 6% για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης, υπολογιζομένων στο 25πλάσιο του ΗΑΕ που ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

Περαιτέρω, καθορίζεται ο τρόπος καταβολής του ποσού εξαγοράς που προκύπτει από τις παραπάνω αναγνωρίσεις (είτε εφάπαξ με έκπτωση 15%, είτε σε μηνιαίες δόσεις ίσες με τους αναγνωριζόμενους μήνες, είτε με παρακράτηση του 1/4 του
ποσού της σύνταξης) και επιπλέον προβλέπεται η επιβολή των αναλογούντων προσθέτων τελών, σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής μηνιαίας δόσης.

Πηγή Τα Νέα

Φ.Π.Α.

Νέο νομοσχέδιο - Δρακόντειες ποινές για φορολογούμενους και εφοριακούς


Φυλάκιση για φοροφυγάδες, νέο διευθυντήριο ελέγχων και αυστηρό σύστημα αξιολόγησης των εφοριακών περιλαμβάνει -σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων του Σαββάτου - το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Νέο νομοσχέδιο - Δρακόντειες ποινές για φορολογούμενους και εφοριακούς

Φυλάκιση για φοροφυγάδες, νέο διευθυντήριο ελέγχων και αυστηρό σύστημα αξιολόγησης των εφοριακών περιλαμβάνει -σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων του Σαββάτου - το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι βασικές ρυθμίσεις που εξετάζονται είναι οι εξής:

Η μη απόδοση ΦΠΑ μετατρέπεται σε διαρκές αδίκημα. Έτσι θα οδηγείται στο Αυτόφωρο όποιος συλληφθεί να μην έχει αποδώσει το φόρο (με τον ορισμό ενός πλαφόν), έστω και στο παρελθόν.
Όσοι καταδικάζονται για τον ΦΠΑ δεν θα μπορούν να εξαγοράσουν την ποινή, εάν προηγουμένως δεν έχουν εξοφλήσει την οφειλή.
Αυξάνεται στο 50% (από 25%) η προκαταβολή του βεβαιωμένου φόρου που υποχρεούται να καταβάλει ο φορολογούμενος για να μπορέσει να προσφύγει στο Φορολογικό Δικαστήριο.
Δημιουργείται ένα είδος Φορολογικού Διαμεσολαβητή για τη γρήγορη επίλυση διαφορών
Καθιερώνεται ο θεσμός του οικονομικού εισαγγελέα, ο οποίος θα μπορεί να προωθεί άμεσα υποθέσεις φοροδιαφυγής.
Καθιερώνεται νέος μηχανισμός αξιολόγησης των εφοριακών. Σε περίπτωση διαπιστωμένης διαφθοράς θα προβλέπεται ακόμα και η απόλυση.
Υπενθυμίζεται ότι το 2009, έξι στους δέκα Έλληνες δεν πλήρωσαν φόρο δηλώνοντας εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ.

Πηγή Τα Νέα

ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ (ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ)

Συνέχεια από το προηγούμενο

(τέταρτη συνεχεια)



- Καλά... πού ζεις εσύ; Διαδίκτυο δεν έχετε; Δε μιλάς με κόσμο; Δεν ενημερώνεσαι;
- Μα μπορώ να πω και καμιά κουβέντα; Όλοι ακέφαλοι είναι εδώ μέσα!
- Να σε πληροφορήσω εγώ λοιπόν ότι η μεγαλύτερη απόδειξη των Ελλήνων για την επιστροφή των μαρμάρων ήταν η δημιουργία αυτού του μουσείου. Οι συμπατριώτες μου δεν αρκέστηκαν μόνο στα όνειρα και στις προσπάθειες μιας Μελίνας. Συνέχισαν επάξια το όνειρο και τώρα μένει μόνο μια πινελιά για να ολοκληρωθεί ο πίνακας.
Όπως καταλαβαίνεις φίλε μου, η δικαιολογία ότι οι Έλληνες δεν έχουν χώρο να στεγάσουν την ιστορία τους όχι μόνο δεν ευσταθεί αλλά έχει και οδό! Και μάλιστα λιγα μέτρα μακρυά απο το φυσικό τόπο προέλευσής της. Υπάρχει κάτι πιο λογικό;
Ο Κολόνιος συνοφρυώθηκε. Ομολογουμένως δεν περίμενε τέτοια γρήγορη εξέλιξη. Για δες.. Σκεφτηκε... Κι εγώ που είχα τους Έλληνες για φαφλατάδες! Αυτή τη φορά τα κατάφεραν. Αλλά δεν είχε ακόμη στεγνώσει από επιχειρήματα.
- Μάλιστα...ξέρεις όμως φίλε μου Αγαλμάτιε, τα μουσεία καλά είναι, αλλά τί να τα κάνεις όταν η πόλη που τα φιλοξενεί δεν είναι βιώσιμη πλέον; H Aθήνα είναι μία απο τις πιο μολυσμένες και βρώμικες πρωτεύουσες της Ευρώπης. Το θεωρείς σωστό να αναπνέεις αιώνες τώρα αρρωστημένο αέρα; Δε φοβάσαι για την υγεία σου;
Ο Αγαλμάτιος άρχισε να γελάει δυνατά. Είχε διπλωθεί στα δύο.
- Μα τους Θεούς του Ολύμπου! Τί άλλο θα σκαρφιστείτε προκειμένου να μη μας επιστρέψετε; To μουσείο της Ακρόπολης δεν είναι αμάξι με ανοιχτή οροφή, κατα συγχρονο κοσμο καμπριολέ! Η Αθήνα δεν έχει σκοπό να μας επανατοποθετήσει στο λόφο! Ο λόγος που δημιουργήθηκε το μουσείο ήταν και παραμένει να στεγαστούμε εμεις μέσα. Και μη μου λες αυτές τις κουταμάρες περί μολύνσεως. Και παρότι δεν θεωρώ αίτιο την κατάσταση του Λονδίνου ωστε να μην μεινω εδω, για να αντικρουσω κι αυτη σου την εφεύρεση να σου πω μόνο για την ιστορία ότι οι πόλεις Καμντεν, Ισλινγκτον, Σιτι, Λάμπεθ και Γουένστμιστερ του Λονδίνου υπερβαίνουν τις μισές μέρες του χρόνου τα ευρωπαικα ορια ρυπων κατα 50%. Ο θάνατος ανθρώπων το 52’ στην αγγλική πρωτεύουσα ήταν η αφορμή για τη θέσπιση ειδικής νομοθεσίας για αυστηρότερα όρια στους περιβαλλοντικούς ρύπους.
- Εσύ στην προηγούμενη ζωή σου πρέπει να ήσουν δικηγόρος.
- Μη ξεχνάς ότι και η ρητορική είναι μία τέχνη που γεννήθηκε στην Ελλάδα!
- Ψώνιο!
Ο Κολόνιος όμως δεν είχε σκοπό να τα παρατήσει τόσο εύκολα κι έχοντας όψη Σέρλοκ Χολμς που είχε πιάσει λαβράκι στα χέρια του, είπε:
-Εγώ, όπως φαντάζομαι και πολλοί άλλοι, βλέπω τόσο καιρό τους Έλληνες να αδιαφορούν για τα πάντα. Για την τσέπη τους, για τη δουλειά τους, για τη φύση τους, για τα ιδανικά τους. Παραδέξου το. Σε λίγο καιρό -αν όχι και τώρα- θα αντιμετωπίσετε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Θα καταρρεύσετε οικονομικά στην αρχή και ιδεολογικά έπειτα. Δε θα έχετε να φάτε. Πιστεύεις ότι θα έχετε χρόνο και θέληση να ασχοληθείτε με το πνεύμα σας; Δεν είναι προτιμότερο πριν αρχίσετε να πουλάτε και να ξεπουλιέστε να έχει τουλάχιστον προστατευτεί ένα μέρος της ιστορίας σας;
O Αγαλμάτιος ανασήκωσε το αριστερό του φρύδι και χαμογέλασε ειρωνικά.
- Θα έπρεπε να περιμένω το χτύπημα κάτω από τη ζώνη αφου άρχισαν να λιγοστεύουν τα επιχειρήματα. Δηλαδή δε με δίνετε πίσω λόγω μιας πιθανής οικονομικής αποτυχίας της Ελλάδας; Δηλαδή όποια κράτη είναι φτωχά ή αντιμετωπίζουν προβλήματα θα πρέπει να πουλάνε την ιστορία τους;
Άκουσε Κολόνιε...Είδα την Ελλάδα στα καλύτερά της, στο απόγειο της άνθησής της. Το δίχως άλλο την είδα και στα χειρότερα που όμοια τα ανύπαρκτα αυτιά σου δεν έχουν ακούσει. Αιώνες σκλαβιάς και υποταγής σε άλλους λαούς. Σε λαούς βάρβαρους που επεδίωξαν να της ρουφήξουν και τη τελευταία στάλα αίμα.

Αύριο η συνέχεια



Το έγραψε η Ανθούλα

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

ΓΙΑΤΙ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ! ! !

Η δημοκρατια ειναι το πιο δυσκολο πολιτευμα διοτι απαιτει ο λαος να μετασχηματιστει απο υπηκοος σε πολιτη δλδ σε ενεργο μελος της κοινωνιας, δημοκρατια χωρις σημετοχη δεν δυναται να υπαρξει,φυσικο επακολουθο της αποχης απο τις διαδικασιες λειτουργειας του πολιτευματος δλδ απο το δυσκολο μερος του ειναι να αποβληθει το ατομο ή η ομαδα που δεν συμετεχει, απο τις "παροχες" και τα αποτελεσματα της ολης διαδικασιας. Αφου αρνησαι την συμετοχη θα πρεπει να την αρνηθεις σε ολη την εκταση, οχι οπως και σε οποια επιπεδα σε βολευει, επισεις η αποχη απο τις διαδηκασιες δημηουργει κενο στο οποιο εισερχονται διαφορα στοιχεια τα οποια δυναται να αλλοιώνουν τους θεσμους του πολιτευματος και φτανουμε σε σημεια οπως αυτο που ζουμε τωρα.

θα ηθελα να αναρωτηθουμε ολοι γιατι αφου γινονται διαδηλωσεις, πορειες και αλλες μορφες πιεσης για διαφορα ζητηματα γιατι δεν γινεται εστω και μια φορα κατι για το θεσμο του δημοψηφησματος το πιο βασικο εργαλειο του πολιτη σημαντικοτερο και απο τις εκλογες, υπαρχει καποιος ιδιαιτερος λογος; φοβουνται μηπως κατι αυτοι που το παιζουν υποστηρικτες του λαου; συμβαινει κατι αλλο; για να το σκεφτουμε λιγο..... ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΜΙΑ ΣΥΜΑΝΤΙΚΗ ΜΑΧΗ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΛΕΙΨΗ,ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

11-01-2011: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΩΝ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΑ(μπροστά από τα Δικαστήρια στις 11-12πμ).Καλούνται όλα τα ιστολόγια να συμμετέχουν με ελεύθερους ομιλητές από παντού στο πρώτο συλλαλητήριο για την Εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια και όχι για συντεχνειακά οικονομικά συμφέροντα.Οργανωθείτε και πάρτε πρωτοβουλίες εσείς.Ένα συλλαλητήριο για τη νεολαία και την ανεξαρτησία της Ελλάδος, ΟΧΙ ΠΛΕΟΝ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.


http://zoidosia.blogspot.com/