Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΗ

Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2010

Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ): "καλεί τους πολίτες να MHN παραλάβουν τέτοιες κάρτες

Mε βάση το Ελληνικό Σύνταγμα και τις διακηρύξεις των δικαιωμάτων του Ανθρώπου"
Δεν μας έφταναν η κατάργηση και μείωση των μισθών και των συντάξεων, αυξήσεις φόρων, κατάργηση δικαιωμάτων και αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα από έγκριτες εφημερίδες, και από το Διαδίκτυο, η κυβέρνηση προωθεί δύο μέτρα, συν τοις άλλοις πολυέξοδα για....


το κράτος :

1ο Θέλει να αντικαταστήσει την Ταυτότητα την με «κάρτα πολίτη», που πολύ σωστά έχει χαρακτηριστεί Κάρτα Φακελώματος του Πολίτη, η οποία μάλιστα δεν έγινε δεκτή στην Αγγλία, λόγω μεγάλου και άσκοπου κόστους και των αντιδράσεων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Αυτή η κάρτα προγραμματίζουν να ενημερώνεται με κάθε αλλαγή στην οικονομική κατάσταση (ακίνητα, κινητές αξίες, λογαριασμοί, οφειλές), οικογενειακή κατάσταση, κατάσταση υγείας (φάρμακα, εισαγωγές σε νοσοκομεία, κληρονομικό ιστορικό), μετακινήσεις ταξίδια κτλ.

Όλα τα προηγούμενα θα εμφανίζονται σε «ενιαία οθόνη». Αναφέρουν ότι ο ίδιος κάτοχος «θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα στοιχεία του από το Διαδίκτυο» - λες και δεν τα ξέρει. Θα έχει όμως και το κράτος πρόσβαση και μάλιστα σε τομείς που μέχρι σήμερα δεν επιτρέπεται.

Εννοείται ότι πρόσβαση θα «αποκτήσουν» όλοι οι μεγάλοι προμηθευτές (πολυεθνικές, ασφαλιστικές, τράπεζες, διαγνωστικά κέντρα, πολυκλινικές,
ιδιωτικά γραφεία «εύρεσης εργασίας», ενοικίασης εργαζομένων, εισπρακτικές . ) και βέβαια οι χάκερς. Είναι γνωστό ότι το διαδίκτυο είναι και θα είναι πάντα διάτρητο. φυτίλια συννεφάκια.

2ο Θέλει να επιβάλλει υποχρεωτικά σε όλες τις συναλλαγές την «κάρτα των συναλλαγών», που και αυτή έχει χαρακτηριστεί Χαφιές του Καταναλωτή, και αυτή δεν έγινε δεκτή ούτε καν από τον αρμόδιο επίτροπο της φορολογίας της ΕΕ.

Τη δεύτερη κάρτα επιδιώκουν να την έχει συνέχεια ο καταναλωτής (από ποια μέχρι ποια ηλικία άραγε;) για να καταγράφεται η κάθε συναλλαγή: το προϊόν ή η υπηρεσία, ο χρόνος και η χρηματική της αξία. Είναι προφανές ότι με αυτό τον τρόπο, και επειδή κάθε προϊόν διαθέτει μπαρ-κοντ -με μία αναγωγή στα προϊόντα που αγοράζει- θα είναι γνωστά τα πάντα ανεξαιρέτως, για τον πολίτη - καταναλωτή: Οι συνήθειές του, τα πιστεύω του, η σεξουαλική του ζωή . η υγεία του κλπ

Με αυτές τις υποχρεωτικές κάρτες ουσιαστικά δρομολογούν να καταργηθεί το Τραπεζικό Απόρρητο, το Ιατρικό Απόρρητο, και γενικά κάθε είδους απόρρητο στην ιδιωτική ζωή, θα ενοποιηθούν όλοι οι αριθμοί (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, κτλ ) και θα μετατραπεί ο πολίτης σε έναν ανθρωπο-αριθμό.

Το ΙΝΚΑ δηλώνει κάθετα ότι δεν θα δεχτεί τον Μεγάλο Αδελφό, δεν έχει να διαπραγματευτεί και να διαβουλευτεί την αξιοπρέπεια του πολίτη - καταναλωτή και καταδικάζει απερίφραστα τα προτεινόμενα μέτρα.

Καλεί όλες οργανώσεις πολιτών, τους συνδικαλιστικούς και τους επιστημονικούς φορείς και όλα τα πολιτικά κόμματα για να μην περάσει το φακέλωμα.

Το ΙΝΚΑ θα χρησιμοποιήσει κάθε νομικό μέσο, αλλά καλεί από τώρα τους πολίτες σε ετοιμότητα αν χρειαστεί, για να μην παραλάβουν τέτοιες κάρτες, με βάση το Ελληνικό Σύνταγμα και τις διακηρύξεις των δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΥΠΟΜΕΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΦΤΩΧΙΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΤΡΟΦΙΜΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ.

ΥΓ: Το Διαδίκτυο είναι χρήσιμο αλλού και όχι για φακέλωμα.


Το ΙΝΚΑ έχει υποδείξει και πώς θα καταπολεμηθεί η Γραφειοκρατία και πώς θα εντοπιστούν οι φοροφυγάδες, που άλλωστε είναι γνωστοί. Τα επιχειρήματα αυτά είναι κουκούλες προσχήματα.

Κέντρο Πληροφοριών:Γ. Σεπτεμβρίου 13 - Αθήνα
10432όρ. 5οςτηλ. 210 36.32.443 Fax. 210 36.33.976 Ανοιχτή Γραμμή: 11711 email: inka - http://www.inka.gr/
στις 5:15 μ.μ.

ΑΠΟΡΡΗΤΟ


Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2010

ΑΠΟΡΡΗΤΟ: Παρελήφθησαν υλικά καταστολής πλήθους (Anti-Riot Control) από τον στρατό.

Πληροφορίες που έρχονται από πολλές μεριές, και κυρίως από το πολιτικό προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων το οποίο δεν έχει λόγους να φοβάται, μας λένε ότι σε στρατόπεδο στην περιφέρεια των Αθηνών, αποθηκεύονται υλικά καταστολής πλήθους, τα οποία περιλαμβάνουν ασπίδες, γκλομπς, κράνη, αντιασφυξιογόνα και χημικά. Δημοσιογραφικές πληροφορίες μιλάν για ...την, σε εθελοντική βάση, στρατολόγηση οπλιτών από τις ένοπλες δυνάμεις, οι οποίοι κατά κανόνα πρόσκεινται στους.......
κομματικούς μηχανισμούς του κυβερνώντος κόμματος και οι οποίοι θα δημιουργήσουν μονάδες με αστυνομικά καθήκοντα.
Οι μονάδες αυτές προορίζονται να συνεργαστούν με ειδικές στρατιωτικές μονάδες καταστολής πλήθους της ΕΟΚ και του ΝΑΤΟ που αυτή την στιγμή εκπαιδεύονται στις Βρυξέλλες και στην Νάπολη. Μεγάλη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα, με την έντεχνη σιωπή της αντιπολίτευσης και των λοιπών συμμοριών που εδρεύουν στο κοινοβούλιο, ετοιμάζεται να προωθήσει νομοθετικές διατάξεις που θα επιτρέψουν την επάνδρωση των σωμάτων ασφαλείας και των ένοπλων δυνάμεων με Πακιστανούς, Αφγανούς, Αφρικανούς και άλλους κανίβαλους μισθοφόρους, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την Ελληνοποίηση τους.
Η κυβέρνηση και η τρόικα γνωρίζουν ότι με τα δυσβάστακτα μέτρα που έχουν επιβάλει στον Ελληνικό λαό, αλλά και με αυτά που έρχονται στο προσεχές διάστημα, ο κόσμος θα αντιδράσει και προετοιμάζουν το έδαφος για την καταστολή των αντιδράσεων αυτών με την συνδρομή του στρατού και των ευρωπαϊκών δυνάμεων καταστολής. Οι αλλοδαποί και η είσοδος τους στα σώματα αυτά, πρόκειται να παίξουν καταλυτικό ρόλο αφού η μέχρι τώρα απροθυμία των σωμάτων ασφαλείας να καταστείλουν τις αντιδράσεις του Ελληνικού λαού, έχει προβληματίσει τους κυβερνώντες που ψάχνουν απεγνωσμένα την συναίνεση των σωμάτων αυτών στα σχέδια τους.
Εδώ ανακαλύπτουμε τον λόγο της μανιασμένης αγάπης του ΠΑΣΟΚ και του κατεστημένου γενικότερα, προς τους λαθρομετανάστες, αφού με την Ελληνοποίηση τους και την είσοδο τους στα σώματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την βίαιη καταστολή των όποιων αντιδράσεων υπάρξουν στα σχέδια τους. Ετοιμάζουν λοιπόν και επέμβαση του στρατού η ακόμα και των Ευρωπαϊκών δυνάμεων, με την παράλληλη επιστράτευση των αλλοδαπών που ζουν στην χώρα μας, εναντίων του Έλληνα πολίτη που αντιδρά στα σχέδια της νέας τάξης; Ήρθε άραγε η στιγμή που -για μια ακόμα φορά-η χώρα μας θα πνιγεί στο αίμα των Ελλήνων που αντιστέκονται στα σχέδια όσων θέλουν την υποδούλωση της;

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία καλείται να διαψεύσει τις πληροφορίες και να δώσει εξηγήσεις για το ζήτημα αυτό:
1)Γιατί προορίζεται ο εξοπλισμός καταστολής πλήθους που παραλήφθηκε από τον στρατό;
2)Γιατί γίνεται αντικατάσταση των Ελλήνων από αλλοδαπούς στα σώματα ασφαλείας;
3)Γιατί εκπαιδεύονται και ετοιμάζονται, για επέμβαση στην Ελλάδα, Ευρωπαϊκές δυνάμεις καταστολής;
Kαι παράλληλα να σας θυμίσουμε ότι τα χώματα της πατρίδας μας πολλοί θέλησαν να τα πατήσουν αλλά κανενός κατακτητή το πόδι δεν έδεσε με το έδαφος της.

Είμαστε έτοιμοι.

http://www.elliniki-grothia.com
στις 6:24 μ.μ.

ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ

πουργείο Υγείας: Συνεχίζουμε την εφαρμογή του νόμου

Τη διαφωνία τους στην καθολική απαγόρευση του καπνίσματος εξέφρασαν για ακόμη μία φορά οι ιδιοκτήτες καφέ και εστιατορίων που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας. Με εντατικοποίηση ελέγχων απάντησε το υπουργείο Υγείας.


Με το σύνθημα "Όπου υπάρχει καπνός... επιλέγουμε", οι συγκεντρωμένοι επανέλαβαν τη θέση της Ομοσπονδίας να υπάρχει απαγόρευση, όπου η προσέλευση πολιτών είναι υποχρεωτική, και όπου είναι προαιρετική, να μπορούν να επιλέγουν.

Ορισμένοι από τους καταστηματάρχες προχώρησαν σε συμβολικό κάψιμο των αδειών των καταστημάτων τους, ενώ εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με τον γ.γ. του υπουργείου Υγείας Αντώνη Δημόπουλο.

"Δεν υπάρχει βούληση για την επίλυση του προβλήματος. Ο νόμος οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό τις επιχειρήσεις τους και γι' αυτό αρκετοί είναι αυτοί που δεν τον εφαρμόζουν", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού καφέ-μπαρ- Δημήτρης Αρβανίτης.

Οι καταστηματάρχες πραγματοποίησαν και πορεία προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, φορώντας μαγειρικούς σκούφους και χτυπώντας τύμπανα και μαγειρικά σκεύη.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας δηλώνει ότι θα "συνεχίσει την εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους" και θα εντείνει τους ελέγχους.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: "Για την προστασία της υγείας των πολιτών το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει την εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους, γνωρίζοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρήθηκαν φαινόμενα πλημμελούς ελέγχου. Για την καλύτερη εφαρμογή του νόμου γίνονται ενέργειες συντονισμού των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών και κατατίθεται εντός των ημερών τροπολογία για τη συμμετοχή του Σώματος Επιθεωρητών Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) στους πρωτοβάθμιους ελέγχους. Το κάπνισμα θεωρείται από την επιστημονική κοινότητα διεθνώς και στη χώρα μας ως μείζων παράγοντας κινδύνου της δημόσιας υγείας και βασικός παράγοντας πρόκλησης παθήσεων όπως ο καρκίνος και τα καρδιοαναπνευστικά νοσήματα".

ΤΣΓΑΡΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Πολλές χώρες έχουν εξοβελίσει τον καπνό από τους κλειστούς δημόσιους χώρους, ενώ άλλες κλείνουν ακόμη το μάτι στους θεριακλήδες, προκειμένου να υπάρχει κίνηση στα μπαρ.

Στην Ισπανία, ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται από 1.1.2006 αλλά με πολλές εξαιρέσεις. Τα μπαρ διαχωρίζονται σε καπνιζόντων και μη, αλλά η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι από 1.2.2011 θα εφαρμοστεί η πλήρης απαγόρευση με εξαίρεση τις φυλακές και τα ψυχιατρεία.

Στην Ελβετία σε ομοσπονδιακό επίπεδο έχουν υιοθετηθεί αντικαπνιστικά μέτρα, αλλά σε πολλά καντόνια επιτρέπεται το κάπνισμα σε ειδικά σχεδιασμένους χώρους, ενώ σε άλλα συνεχίζεται χωρίς περιορισμούς.

Η Γαλλία εισήγαγε νόμο τον Φεβρουάριο του 2007 για τη γενική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, ενώ τον Ιανουάριο του 2008 τα μέτρα επεκτάθηκαν και στα εστιατόρια και τα μπαρ. Ωστόσο, μπορούν να δημιουργηθούν κλειστοί χώροι μόνο για κάπνισμα, οι οποίοι πρέπει να διαθέτουν ειδικό εξαερισμό.

Στην Αυστρία από το 2009 τα μπαρ και τα ποτοπωλεία πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον το 50% του χώρου τους στους μη καπνιστές. Σε καταστήματα κάτω των 50 τ.μ. οι ιδιοκτήτες μπορούν να επιλέξουν αν θα είναι καπνιζόντων ή όχι. Στα μπαρ μέχρι 80 τ.μ. ο επιχειρηματίας έχει τη δυνατότητα να τα μετατρέψει πλήρως σε καπνιζόντων.

Στην Αγγλία, το κάπνισμα απαγορεύεται πλήρως σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα μπαρ και τα εστιατόρια.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Μετά από δύο έτη, την Πρωτοχρονιά του 2013, θα ξεκινήσει η επιβολή του ειδικού φόρου στις διαφημίσεις που προβάλλονται από την τηλεόραση. Είναι η δεύτερη αναβολή εφαρμογής του μέτρου.


Ο συντελεστής του φόρου είχε οριστεί με το ν. 3845/2010 σε 20% επί της αξίας της διαφήμισης, προκαλώντας την αντίδραση των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών. Το ζήτημα έφτασε μέχρι την Κομισιόν, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών (ACT).

Ο νόμος, που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο, προέβλεπε επιβολή του φόρου από την 1η Ιουλίου. Αυτό δεν έγινε, αφού με τροπολογία που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, η η έναρξη εφαρμογής της διάταξης μετατέθηκε χρονικά για την 1η Οκτωβρίου.

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

«Νεόπτωχοι»

«Νεόπτωχοι» το 20% των Ελλήνων

Σχεδόν έξι φορές μεγαλύτερο το εισόδημα των πλουσιότερων έναντι των φτωχότερων

Στο 56,6% υπολογίζεται το ποσοστό των Ελλήνων που αντιμετώπιζαν μεγάλη ή μερική δυσκολία στο να αντιμετωπίσουν τις συνήθεις ανάγκες του νοικοκυριού τους με το μηνιαίο ή εβδομαδιαίο εισόδημα τους το 2009. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., 845.000 νοικοκυριά, δηλαδή το 19,7% του πληθυσμού της χώρας, βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο της φτώχειας.


Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της έρευνας εισοδηματικών συνθηκών και διαβίωσης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), δυσκολία κάλυψης των καθημερινών αναγκών του αντιμετώπιζε, την προηγούμενη χρονιά, το 80,2% του φτωχού πληθυσμού και το 50,5% του μη φτωχού πληθυσμού.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. η στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών δεν αφορά μόνο τον φτωχό πληθυσμό αλλά και μέρος των μη φτωχών Ελλήνων.

Το 40% του μη φτωχού πληθυσμού είχε αδυναμία να πληρώσει μια εβδομάδα διακοπών και το 21,4% αδυνατούσε να ανταπεξέλθει στην αντιμετώπιση έκτακτων αλλά και αναγκαίων δαπανών αξίας περίπου 500 ευρώ.

Μέτριος ή μεγάλος ήταν ο βαθμός δυσκολίας αποπληρωμής δανείων και αγορών με δόσεις για το 21,8% του μη φτωχού πληθυσμού. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον φτωχό πληθυσμό ήταν στο 30,8%.

Δυσκολίες στην ανταπόκριση τους στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών όπως το ενοίκιο κατοικίας, τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ κ.ά. αντιμετώπιζαν το 2009 περί το 38% των Ελλήνων.

Το ελάχιστο καθαρό μηνιαίο εισόδημα για την αντιμετώπιση των αναγκών των νοικοκυριών της χώρας, κατά δήλωση τους, ανέρχεται στα 2.219,45 ευρώ. Για τα φτωχά νοικοκυριά πέφτει στα 1.752,08 ευρώ ενώ για τα μη φτωχά εκτιμάται κοντά στα 2.340 ευρώ. Συνολικά τη μεγαλύτερη "απειλή" αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά και χωρίς εργαζόμενα μέλη (43,3%).

Όπως διευκρινίζει η ΕΛ.ΣΤΑΤ, δεδομένου ότι οι δείκτες επηρεάζονται σημαντικά από διάφορες υποκατηγορίες πληθυσμού (ηλικιακές κατηγορίες, τύποι νοικοκυριών κλπ.), επισημαίνεται ότι αυτές δεν είναι αντιπροσωπευτικές του συνολικού πληθυσμού της χώρας στο δείγμα. Μια μεγάλη κατηγορία που επηρεάζει το δείκτη της φτώχειας είναι οι οικονομικοί μετανάστες και οι Ρομά κατηγορίες που, επίσης, υποαντιπροσωπεύονται.

Όπως προκύπτει από τις βασικές διαπιστώσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. το 19,7% του πληθυσμού της χώρας απειλείται από τη φτώχεια. Σημαντική αύξηση κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2008 σημείωσε το ποσοστό κινδύνου φτώχειας μεταξύ των ανέργων που ανέβηκε στο 38,1%. Οι συντάξεις μειώνουν τον σχετικό κίνδυνο κατά 19,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Το κατώφλι της φτώχειας σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. υπολογίζεται στα 6.897,30 ευρώ ετησίως ανά άτομο και στα 14.484,40 για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δυο εξαρτώμενα παιδιά κάτω των 14 ετών. Με βάση αυτά τα στοιχεία, τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο εκτιμώνται στα 845.000 και τα μέλη τους ανέρχονται στα 2.147.108.

Με βάση το δείκτη οικονομικής ανισότητας προκύπτει ότι το εισόδημα του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού είναι κατά 5,8 φορές μεγαλύτερο από το μερίδιο εισοδήματος του φτωχότερου 20% του πληθυσμού. Η αντίστοιχη «ψαλίδα» μεταξύ των φύλων υπολογίζεται στο 12,7%. Στο δημόσιο τομέα οι αμοιβές των μισθωτών ανδρών είναι κατά 7% μεγαλύτερες των αντίστοιχων των γυναικών στον ιδιωτικό τομέα ήταν κατά 19,6% υψηλότερες, για το 2009.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΥΦΕΣΗ

«Βουτιά» 4,6% στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο




Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η ύφεση της ελληνικής οικονομίας. Το τρίτο τρίμηνο του 2010, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 4,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Στο δεύτερο τρίμηνο, η μείωση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση ήταν 4% και στο πρώτο τρίμηνο 2,7%. Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,3%, 1,7% και 0,6% αντίστοιχα.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009. Οι κατοικίες μειώθηκαν κατά 17,1%, οι λοιπές κατασκευές κατά 10,4%, ο μηχανολογικός εξοπλισμός κατά 25,4% και ο εξοπλισμός μεταφορών κατά 33,2%.

Η συνολική καταναλωτική δαπάνη υποχώρησε κατά 5,5%. Μείωση 4,7% σημείωσε η δημόσια κατανάλωση και 5,8% η ιδιωτική.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου συρρικνώθηκε κατά 42,2%, συμβάλλοντας θετικά στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ.

Πτώση στα αγαθά και τις υπηρεσίες

Επιπλέον, πτώση 17,8% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών υποχώρησαν κατά 22,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,7%.

Μείωση 1,1% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Μείωση κατά 2,6% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν ανεπαίσθητα (0,04%).

Όσον αφορά στην εκτίμηση του ΑΕΠ με την προσέγγιση της παραγωγής, η συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία παρουσίασε μείωση 6,3% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009 και μείωση 0,2% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010.

Αύξηση στην προστιθέμενη αξία σημείωσε μόνο ο κλάδος γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας (2,8%).

Οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας

Αντίθετα, μείωση παρουσίασαν οι άλλοι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας και συγκεκριμένα: ο κλάδος της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας (7%), των κατασκευών (13,8%), τoυ εμπορίου, ξενοδοχείων-εστιατορίων, μεταφορών και επικοινωνιών (11,9%), ο κλάδος χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, δραστηριοτήτων σχετικών με την ακίνητη περιουσία, εκμισθώσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (2,2%) καθώς και ο κλάδος των λοιπών υπηρεσιών (1,7%).

Σε τρέχουσες τιμές, οι αμοιβές των απασχολουμένων μειώθηκαν κατά 6,1% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009.
«Βουτιά» 4,6% στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010
Τελευταία ενημέρωση: 09/12/2010 13:45
Web-Only



Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η ύφεση της ελληνικής οικονομίας. Το τρίτο τρίμηνο του 2010, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 4,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Στο δεύτερο τρίμηνο, η μείωση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση ήταν 4% και στο πρώτο τρίμηνο 2,7%. Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,3%, 1,7% και 0,6% αντίστοιχα.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009. Οι κατοικίες μειώθηκαν κατά 17,1%, οι λοιπές κατασκευές κατά 10,4%, ο μηχανολογικός εξοπλισμός κατά 25,4% και ο εξοπλισμός μεταφορών κατά 33,2%.

Η συνολική καταναλωτική δαπάνη υποχώρησε κατά 5,5%. Μείωση 4,7% σημείωσε η δημόσια κατανάλωση και 5,8% η ιδιωτική.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου συρρικνώθηκε κατά 42,2%, συμβάλλοντας θετικά στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ.

Πτώση στα αγαθά και τις υπηρεσίες

Επιπλέον, πτώση 17,8% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών υποχώρησαν κατά 22,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,7%.

Μείωση 1,1% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Μείωση κατά 2,6% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν ανεπαίσθητα (0,04%).

Όσον αφορά στην εκτίμηση του ΑΕΠ με την προσέγγιση της παραγωγής, η συνολική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία παρουσίασε μείωση 6,3% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009 και μείωση 0,2% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010.

Αύξηση στην προστιθέμενη αξία σημείωσε μόνο ο κλάδος γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας (2,8%).

Οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας

Αντίθετα, μείωση παρουσίασαν οι άλλοι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας και συγκεκριμένα: ο κλάδος της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας (7%), των κατασκευών (13,8%), τoυ εμπορίου, ξενοδοχείων-εστιατορίων, μεταφορών και επικοινωνιών (11,9%), ο κλάδος χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, δραστηριοτήτων σχετικών με την ακίνητη περιουσία, εκμισθώσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (2,2%) καθώς και ο κλάδος των λοιπών υπηρεσιών (1,7%).

Σε τρέχουσες τιμές, οι αμοιβές των απασχολουμένων μειώθηκαν κατά 6,1% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009.


Π ΗΓΗ  : Τα Νεα

ΣΥΝΤΑΞΗ ΟΑΕΕ

Εγκύκλιος Ο.Α.Ε.Ε. Αρ. 103/8.12.2010
Γνωστοποίηση διατάξεων αρθρ. 10 Ν. 3863/2010 σχετικά με συνταξιοδότηση λόγω γήρατος ασφαλισμένων πριν την 1-1-1993
Αθήνα , 08 / 12 / 2010
Αρ. πρωτ. ΔΙ.Π.ΣΥΝ./Φ1/ 19/ 118955

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : ΠΑΡΟΧΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ : ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
ΤΜΗΜΑ : ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 5
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : Ε. ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ – Ε. ΦΑΓΚΡΑ
ΤΗΛ. : 210 5274386 - 2105274375
FAX : 210 5220504

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ : 103

ΘΕΜΑ: Γνωστοποίηση διατάξεων αρθρ. 10 Ν. 3863/2010 σχετικά με συνταξιοδότηση λόγω γήρατος ασφαλισμένων πριν την 1-1-1993

Σας γνωρίζουμε ότι στο ΦΕΚ αρ. 115/15-7-2010 τεύχος Α΄ δημοσιεύτηκε ο Νόμος 3863/2010 με θέμα: << Νέο ασφαλιστικό σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις>>.

Με το αρ. Φ10035/οικ.19717/1127/30-11-2010 έγγραφο του εποπτεύοντος Υπουργείου γνωστοποιήθηκαν στην υπηρεσία μας οι διατάξεις αρθρ. 10 του νέου Νόμου με τις οποίες καθορίζονται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης γήρατος Παλαιών και Νέων ασφαλισμένων που θα ισχύσουν για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού από 1-1-2011.

Με την παρούσα εγκύκλιο γνωστοποιούνται οι διατάξεις του παραπάνω άρθρου που αφορούν τους πριν την 1-1-1993 (παλαιούς) ασφαλισμένους και οι οποίες αναλυτικά έχουν ως εξής:

Α) ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΛΟΓΩ ΓΗΡΑΤΟΣ ΑΠΟ 1-1-2011

1. Με την παρ. 5 αρθρ. 10 του νόμου, τροποποιείται η διάταξη παρ. 1β. αρθρ. 20 του Π.Δ.258/05 - η οποία προβλέπει συνταξιοδότηση με τη συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας και 35 έτη ασφάλισης - και για το έτος 2011 ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης ανακαθορίζεται σε 36 έτη, για κάθε δε επόμενο έτος αυξάνεται σταδιακά κατά ένα έτος ως τη συμπλήρωση των 40 ετών ασφάλισης. Ως όριο ηλικίας για την εφαρμογή των παραπάνω παραμένει το 60ο.

Επομένως, η κατ’ έτος αύξηση των προβλεπόμενων ετών ασφάλισης έχει ως εξής:
ΕΤΟΣ ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΗΛΙΚΙΑ
2010 35 60
2011 36 60
2012 37 60
2013 38 60
2014 39 60
2015 40 60



2. Εφιστούμε την προσοχή στην παρ. 8 του ίδιου άρθρου με την οποία ορίζεται ότι κατά τη μεταβατική περίοδο από 2011 έως 2015, οι ασφαλισμένοι δικαιούνται σύνταξη γήρατος με το χρόνο ασφάλισης που ισχύει κατά το έτος συμπλήρωσης των 35 ετών ασφάλισης.

Επομένως ο ασφαλισμένος συνταξιοδοτείται με τόσα έτη ασφάλισης, όσα απαιτούνται, σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα, κατά το έτος που συμπληρώνει την 35ετία.

Διευκρίνιση

Διευκρινίζουμε ότι ο ανακαθορισμός του χρόνου ασφάλισης από 1-1-2011 αφορά όλους τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, είτε επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν με τις διατάξεις ΟΑΕΕ είτε με τις καταστατικές διατάξεις των καταργούμενων Ταμείων ΤΕΒΕ – ΤΑΕ – ΤΣΑ.

3. Με τις διατάξεις της παρ. 15 α. αρθρ. 10 το όριο ηλικίας των 60 ετών ή μικρότερο αυτού που προβλέπεται από γενικές ή καταστατικές διατάξεις για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου μας, αυξάνεται κατά ένα έτος για κάθε χρόνο από 1-1-2011 μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας.

Στον ΟΑΕΕ, η παραπάνω διάταξη έχει εφαρμογή μόνο στις γυναίκες ασφαλισμένες του ΟΑΕΕ – πρώην ΤΣΑ οι οποίες μπορούν να συνταξιοδοτηθούν σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του πρώην Ταμείου σε ηλικία 60 ετών με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης.

Για την κατηγορία αυτή των ασφαλισμένων, εφόσον επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν με τις καταστατικές διατάξεις του πρώην ΤΣΑ, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανακαθορίζονται από 1-1-2011ως εξής:
ΕΤΟΣ ΗΛΙΚΙΑ ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
2010 60 25
2011 61 25
2012 62 25
2013 63 25
2014 64 25
2015 65 25



Κατά τη σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας οι ασφαλισμένες δικαιούνται σύνταξη με το όριο ηλικίας που απαιτείται, σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα, κατά το έτος συμπλήρωσης του 60ου έτους της ηλικίας.

Ευνόητο είναι ότι εφόσον επιλεγούν οι συνταξιοδοτικές διατάξεις ΟΑΕΕ, δεν είναι δυνατή η συνταξιοδότηση με τα παραπάνω όρια.

Β) ΘΕΜΕΛΙΩΜΕΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
α) 60 ετών και 35 έτη ασφάλισης

Σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 10, ασφαλισμένοι οι οποίοι έως την 31-12-2010 έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης, θα συνταξιοδοτηθούν οποτεδήποτε, δηλαδή και μετά την 1-1-2011 χωρίς τις αυξημένες χρονικές προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν, εφόσον βέβαια συμπληρώσουν το 60ο έτος της ηλικίας τους.

Επιπλέον με την παρ. 18.2 του αρθρ. 10 προστίθεται διάταξη σύμφωνα με την οποία για τη συμπλήρωση της 35ετίας έως την 31-12-2010 προσμετράται και χρόνος αναγνώρισης βάσει αρθρ. 40 Ν.2084/92, εφόσον η σχετική αίτηση αναγνώρισης υποβληθεί έως την 31-12-2013.

Ο αναγνωριζόμενος στον ΟΑΕΕ χρόνος ασφάλισης βάσει του παραπάνω άρθρου είναι ο χρόνος στρατιωτικής θητείας.

Επομένως ο ασφαλισμένος του Οργανισμού ο οποίος έχει ως την 31-12-2010 χρόνο ασφάλισης μικρότερο της 35ετίας, συμπληρώνει όμως 35ετία με την αναγνώριση του στρατού, θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και δεν θα απαιτηθούν οι αυξημένες χρονικές προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, εφόσον η αίτηση αναγνώρισης της στρατιωτικής θητείας υποβληθεί έως 31-12-2013.

β) 37 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 10 του αρθρ. 10 δεν θίγονται οι ασφαλισμένοι οι οποίοι ως την 31-12-2010 συμπληρώνουν 37 έτη ασφάλισης και συνταξιοδοτούνται οποτεδήποτε, με τους όρους και τις προϋποθέσεις του αρθρ. 16 παρ. 1 Ν. 3232/04.

Επομένως, όσοι ασφαλισμένοι συμπληρώνουν 37 έτη ασφάλισης από την 1-1-2011 και μετά, δεν θα μπορούν πλέον να συνταξιοδοτούνται χωρίς όριο ηλικίας.

Γ) ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΙΣΧΥ

Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε ότι από τις κοινοποιούμενες διατάξεις δεν επέρχεται καμία μεταβολή και εξακολουθούν να ισχύουν και μετά την 1-1-2011 οι παρακάτω προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος των ασφαλισμένων του Οργανισμού:

α) 15 έτη ασφάλισης και ηλικία 65 ετών βάσει άρθρου 20 παρ. 1α Π.Δ. 258/05
β) 25 έτη ασφάλισης ανεξαρτήτως ηλικίας σε μητέρες – συζύγους αναπήρων σύμφωνα με τις διατάξεις αρθρ. 5 Ν. 3232/04 όπως τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις αρθρ. 61 Ν. 3518/06
γ) 15 έτη ασφάλισης, ανεξαρτήτως ηλικίας, για άτομα που φέρουν συγκεκριμένης μορφής αναπηρία, με τους όρους και τις προϋποθέσεις Ν. 612/77 όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα (τύφλωση, παραπληγία, τετραπληγία, νεφροπάθεια, σκλήρυνση κατά πλάκας, ακρωτηριασμός κλπ).

Δ) ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ 2ου ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ

Από τις διατάξεις παρ.14 του αρθρ. 10 προκύπτει ότι καμία μεταβολή δεν επέρχεται ως προς τη θεμελίωση δεύτερου συνταξιοδοτικού δικαιώματος στον ΟΑΕΕ και εξακολουθούν να ισχύουν οι αυξημένες χρονικές προϋποθέσεις αρθρ. 47 Ν. 2084/92 για δεύτερη σύνταξη λόγω γήρατος και αναπηρίας.

Υπενθυμίζουμε ότι για απονομή δεύτερης σύνταξης λόγω γήρατος απαιτείται η συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας.

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ

Εξαίρεση από το ηλικιακό όριο των 65 ετών και από τις αυξημένες χρονικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για θεμελίωση δεύτερου συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αποτελεί η περίπτωση της θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος και μόνον σε περισσότερους του ενός ασφαλιστικούς φορείς κύριας ασφάλισης ταυτόχρονα ή μέσα σε διάστημα έξι (6) μηνών από την έναρξη συνταξιοδότησης από τον πρώτο φορέα.

Επισημαίνουμε ότι στο σημείο αυτό επέρχεται με τον νέο νόμο διαφοροποίηση ως προς τον καθορισμό του εξαμήνου, και η αίτηση συνταξιοδότησης στον δεύτερο ασφαλιστικό φορέα θα πρέπει να υποβάλλεται το αργότερο εντός έξι μηνών από την ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης από τον πρώτο φορέα και όχι από την ημερομηνία έκδοσης της πρώτης συνταξιοδοτικής απόφασης, όπως ίσχυε από τις διατάξεις αρθρ. 19 παρ. 6 Ν. 2150/93.

Ε) ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΧΡΟΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ

Από τις διατάξεις της παρ. 18 αρθρ. 10 προβλέπεται η αναγνώριση από 1-1-2011 χρόνων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, σε τροποποίηση του αρθρ. 40 Ν. 2084/92.

Επομένως για τη συμπλήρωση του απαιτούμενου κατ′ έτος χρόνου ασφάλισης, λαμβάνονται υπόψη, ύστερα από αναγνώριση, εφόσον ο ασφαλισμένος έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον δώδεκα (12) έτη ασφάλισης (3.600 ημέρες εργασίας) και οι παρακάτω κατηγορίες χρόνου:

1. ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας
2. ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών
3. ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας μέχρι 300 ημέρες και χρόνος επιδότησης τακτικής ανεργίας μέχρι 300 ημέρες
4. ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών μέχρι δύο έτη
5. ο χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης σχολής της Ελλάδας ή του εξωτερικού, ή μέσης επαγγελματικής σχολής μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας, ίσος με τα επίσημα ακέραια έτη σπουδών τα οποία ισχύουν για τη συγκεκριμένη σχολή κατά την αποφοίτηση
6. ο χρόνος ανεργίας μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου
7. ο προβλεπόμενος από την ΕΓΣΣΕ χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας
8. ο χρόνος απεργίας
9. ο πλασματικός χρόνος του αρθρ. 141 Ν. 3655/2008 που αναγνωρίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές και ανεξάρτητα του χρόνου γέννησης των παιδιών
10. ο χρόνος μαθητείας όπως ορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις, δηλαδή χρόνος απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (stage), διάρκειας μέχρι ένα έτος
11. ο χρόνος αποδεδειγμένης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας, πριν την εγγραφή στα μητρώα των πρώην ταμείων ΤΕΒΕ – ΤΑΕ - ΤΣΑ ή του ΟΑΕΕ διάρκειας μέχρι πέντε (5) έτη, εφόσον δεν έχουν καταβληθεί οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές.

Επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με την παρ. 18.3 του ίδιου άρθρου, ο συνολικός αναγνωριζόμενος χρόνος δεν μπορεί να υπερβαίνει:
- τα 4 έτη για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος εντός του έτους 2011
- τα 5 έτη για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος εντός του έτους 2012
- τα 6 έτη για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος εντός του έτους 2013
- τα 7 έτη για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος από το έτος 2014 και εφεξής

Ως προς τους χρόνους που δύνανται να αναγνωρισθούν στο φορέα μας, τους όρους και τις προϋποθέσεις της αναγνώρισης τόσο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για προσαύξηση, όπου αυτό προβλέπεται, θα ακολουθήσει σχετική εγκύκλιος.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΓΗΡΑΤΟΣ ΠΑΛΑΙΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΑΠΟ 1-1-2011

Παράδειγμα 1ο
Ασφαλισμένος 57 ετών σήμερα, συμπληρώνει 35 έτη ασφάλισης το έτος 2012.
Επειδή κατά το έτος αυτό απαιτούνται 37 έτη ασφάλισης, ο ασφαλισμένος θα θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με την συμπλήρωση 37ετίας και ηλικία 60 ετών. Επομένως θα συνταξιοδοτηθεί το έτος 2014, που συμπληρώνει 37 έτη ασφάλισης και θα είναι 60 ετών, παρότι το έτος 2014 απαιτούνται 39 έτη ασφάλισης.

Παράδειγμα 2ο
Ασφαλισμένος 54 ετών σήμερα, συμπληρώνει 35 έτη ασφάλισης το έτος 2013. Επειδή κατά το έτος αυτό απαιτούνται για συνταξιοδότηση 38 έτη ασφάλισης, ο ασφαλισμένος θα συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση 38 ετών ασφάλισης και ηλικία 60 ετών. Επομένως θα συνταξιοδοτηθεί το έτος 2016 που συμπληρώνει το όριο ηλικίας και χρόνο ασφάλισης 38 ετών, παρότι το έτος 2016 απαιτούνται πλέον 40 έτη ασφάλισης.

Παράδειγμα 3ο
Ασφαλισμένος 60 ετών σήμερα, συμπληρώνει 35ετία το έτος 2011 με αναγνώριση στρατιωτικής θητείας δύο ετών. Επειδή κατά το έτος αυτό απαιτούνται 36 έτη ασφάλισης, ο ασφαλισμένος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τη συμπλήρωση των 36 ετών. Επομένως θα συνταξιοδοτηθεί το έτος 2012 που συμπληρώνει τον απαιτούμενο χρόνο, παρότι το έτος 2012 απαιτούνται 37 έτη ασφάλισης.

Διευκρινίζουμε ότι η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας στο παραπάνω παράδειγμα θα μπορούσε να έχει πραγματοποιηθεί είτε πριν την 31-12-2010 είτε μετά και έως την υποβολή του συνταξιοδοτικού αιτήματος.

Παράδειγμα 4ο
Ασφαλισμένος 57 ετών με χρόνο ασφάλισης 35 ετών ( υποχρεωτική, προαιρετική, διαδοχική ασφάλιση, ήδη αναγνωρισμένη στρατιωτική θητεία ) ως την 31-12-2010, έχει συμπληρώσει τον απαιτούμενο έως 31-12-2010 χρόνο ασφάλισης και δεν επηρεάζεται από τον ανακαθορισμό του χρόνου που επιφέρουν οι νέες διατάξεις. Επομένως, ακόμη κι αν διακόψει την άσκηση του επαγγέλματος, θα συνταξιοδοτηθεί το έτος 2013 που συμπληρώνει το 60ο έτος με 35 έτη ασφάλισης.

Παράδειγμα 5ο
Ασφαλισμένος με χρόνο ασφάλισης 34 ετών ως την 31-12-2010 ο οποίος θα ζητήσει ως την 31-12-2013 αναγνώριση στρατιωτικής θητείας 1 έτους τουλάχιστον, θα θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τη συμπλήρωση του 60ου έτους και 35 έτη ασφάλισης, ακόμη κι αν διακόψει το επάγγελμα, διότι με το χρόνο στρατιωτικής θητείας συμπληρώνει 35ετή συντάξιμο χρόνο ως την 31-12-2010.

Παράδειγμα 6ο
Ασφαλισμένη 58 ετών σήμερα, η οποία επιλέγει να συνταξιοδοτηθεί με καταστατικές διατάξεις πρώην ΤΣΑ, συμπληρώνει το 60ο έτος το 2012. Η ασφαλισμένη θα συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης και του 62ου έτους της ηλικίας δηλ. με το όριο το προβλεπόμενο κατά το έτος 2012, παρότι η ίδια θα συμπληρώσει αυτό το όριο ηλικίας κατά το έτος 2014, που απαιτείται ηλικία 64 ετών.

Παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή των παραπάνω.





Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΓΕΡ. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΜ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ
Ι. ΜΑΡΙΑ

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Πριν λιγο καιρο, οδηγωντας σε δρομο της πολης, επεσα σε μια λακουβα, που ειχε ξεμεινη εκει, απο καποια εργα.
Αποτελεσμα ηταν να παθει καποια ζημια το αυτοκινητο.

Πριν μερικα χρονια θα το αφηνα να περασει, ετσι, χωρις να κανω κατι.

Εδω και λιγο καιρο ομως, εχω αποφασισει να μην τους χαριζω οτιδηποτε, γιατι αρκετα ανεχθηκα τοσα χρονια.

Στον δημο,μου εφερναν δυσκολιες."Εδω δεν ειναι η υπηρεσια δρομων,πρεπει να πας στον αντιστοιχο τομεα, δεν ξερουμε αν ο δρομος ανηκει σε μας `η στο υπουργειο,ποιος εκανε το εργο και αφησε την λακουβα" κ.λ.π.

Τοτε ζητω το πρωτοκολο και κανω αναφορα, παιρνοντας αριθμο πρωτοκολου. Αμεσως μετα παω στην αστυνομια και κανω μυνηση κατα παντος υπευθυνου. 10 ευρω εχει το παραβολο για να κανεις μυνηση.
(Βεβαια εχω φωναξει την τροχαια να βεβαιωσει το γεγονος και εχω παρει και φωτογραφιες)

Για το μονο που μετανοιωσα ηταν που αφησα να περασει το αυτοφορο, για να εμπαινε και καποιος φυλακη, εστω για ενα 24ωρο.


(Τα παραπανω τα αναφερω, γιατι, πιστευω, οτι εστω και με αυτα τα ασημαντα, πιθανον να διωρθωθουν καποια στραβα της καθημερινης μας ζωης.Και ποιος ξερει,μετα απο καιρο να μας υπολογιζουν σαν ανθρωπους, και οχι σαν προιοντα αφαιμαξης).

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Ξερετε, οτι, αν κανετε ενσταση `η αναφορα, σε μια δημοσια υπηρεσια, αυτη ειναι υποχρεωμενη να σας απαντηση μεσα σε ενα μηνα;

Αν δεν το κανει, εχετε την δυνατοτητα να ζητησετε μεχρι και χρηματικη αποζημιωση!

ΕΡΕΥΝΑ

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΚΑΙ ΤΗΣ Ε.Ε.
Πρωταθλητές στο κάπνισµα και στο φαγητό οι Ελληνες
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010


ΣΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ και το φαγητό φαίνεται πως το ρίχνουν οι Ελληνες, σύµφωνα µε την κοινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ για την κατάσταση της υγείας των πολιτών στα 27 κράτηµέλη της Ε.Ε. Βάσει στοιχείων του 2008, το 39,2% των Ελλήνων άνω των 15 ετών καπνίζει καθηµερινά, όταν ο µέσος κοινοτικός όρος δεν ξεπερνάει το 24,2%. Λίαν ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός πως περισσότεροι από τους µισούς ενηλίκους στην Ε.Ε. είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, γεγονός που επιβαρύνει την υγεία τους, το σύστηµα υγείας της χώρας και εν γένει την οικονοµία, υποστηρίζουν Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΟΟΣΑ.

Τα παιδιά

Το φαινόµενο είναι ιδιαίτερα αυξηµένο και στα παιδιά – ένα στα επτά είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Σε αυτήν την κατηγορία η Ελλάδα έρχεται δεύτερη, σύµφωνα µε τα στοιχεία της έκθεσης, καθώς το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών ηλικίας 11 έως 15 ετών φθάνει το 18,8% – πρώτη έρχεται η Μάλτα µε ποσοστό 29,5%. «Τα παχύσαρκα ή υπέρβαρα παιδιά είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν σοβαρά προβλήµατα υγείας στην ενήλικη ζωής τους, µε σοβαρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, ορισµένα είδη καρκίνου, αρθρίτιδα, άσθµα, κακή ποιότητα ζωής, ακόµη και πρόωρο θάνατο», αναφέρεται στην έκθεση.

Αυτοκτονίες

Το ευχάριστο ωστόσο είναι πως η χώρα µας παρουσιάζει τα χαµηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών µε 2,8 ανά 100.000 κατοίκους, όταν ο µέσος κοινοτικός όρος είναι 12 αυτοκτονίες και όταν στην κορυφαία σε αυτή τη λίστα Λιθουανία καταγράφονται 30,7 αυτοκτονίες ανά 100.000 κατοίκους. Αισιόδοξο είναι επίσης ότι χάρη στην αναβάθµιση του βιοτικού επιπέδου και την αλµατώδη πρόοδο της Ιατρικής, το προσδόκιµο ζωής έχει αυξηθεί κατά 6 χρόνια – από τα 72 χρόνια το 1980 στα 78 το 2007.

Βάσει της έκθεσης, αρκετοί παράγοντες, όπως η µείωση του καπνίσµατος και της κατανάλωσης βαριών αλκοολούχων ποτών σε κάποιες χώρες, έχουν ως αποτέλεσµα την ελάττωση των θανάτων από καρδιοπάθειες, οι οποίες ωστόσο εξακολουθούν να αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη, ενώ ο καρκίνος τη δεύτερη.

Τα µυστικά της φοροκάρτας - Ερχεται από τις αρχές Ιανουαρίου για τη συλλογή αποδείξεων

Στο πορτοφόλι κάθε καταναλωτή φιλοδοξεί να βάλει το υπουργείο Οικονοµικών τη φοροκάρτα από τις αρχές Ιανουαρίου, ενεργοποιώντας µε αυτόν τον τρόπο ένα ηλεκτρονικό «µάτι» καταγραφής των αποδείξεων.

Το µέγιστο κόστος απόκτησης της φοροκάρτας από τον κάθε καταναλωτή θα είναι 11 λεπτά του ευρώ, όσο δηλαδή το κόστος ενεργοποίησής της µε SMS, ενώ στον αντίποδα η χρήση της θα οδηγεί σε µπόνους έκπτωσης φόρου.

Το υπουργείο Οικονοµικών και η Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων οριστικοποιούν αυτές τις ηµέρες τις τελευταίες λεπτοµέρειες για την έκδοση και τα κίνητρα χρήσης της φοροκάρτας, ώστε να κάνει πρεµιέρα από τις αρχές του έτους απαλλάσσοντας τους καταναλωτές από το χαρτοβασίλειο της συλλογής αποδείξεων και δίνοντας τη δυνατότητα στους ελεγκτικούς µηχανισµούς να έχουν άµεση εικόνα του τζίρου των επιχειρήσεων και του ΦΠΑ που θα πρέπει να αποδώσουν. Από απόφαση του υπουργείου Οικονοµικών που εκδόθηκε χθες, πάντως, προκύπτουν µε σαφήνεια τόσο τα χαρακτηριστικά ανωνυµίας της φοροκάρτας (ώστε να µην υπάρχουν µπερδέµατα µε την Αρχή Προστασίας Προσωπικών ∆εδοµένων) όσο και οι εναλλακτικές επιλογές ενεργοποίησής της.

Χωρίς προσωπικά δεδοµένα
Μετά τις ενστάσειςπου προκάλεσαν οι αρχικές σκέψεις τουυπουργείου Οικονοµικών για αναγραφή τουονοµατεπώνυµου του φορολογουµένου και του Αριθµού Φορολογικού Μητρώου στην επιφάνεια της φοροκάρτας, τελικά δεν θα αναγράφεται κανένα προσωπικό δεδοµένο.

Στην µπροστινή όψη της θα φέρει το λογότυπο του υπουργείου Οικονοµικών και της τράπεζας που την εκδίδει αλλά και έναν κωδικό µε 19 ψηφία. Στην πίσω όψη της, µια µαγνητική ταινία.

Προµήθεια και ενεργοποίηση
Για την προµήθεια και την ενεργοποίησή της οι καταναλωτές δεν έχουν παρά να κάνουν τρία απλά βήµατα: 1. Προµήθεια. Μέσω της τράπεζας επιλογής του καθενός, η προµήθεια της φοροκάρτας θα είναι χωρίς κόστος. Μάλιστα οι τράπεζες επεξεργάζονται κίνητρα ανάλογα µε αυτά των πιστωτικών καρτών (π.χ. συλλογή πόντων για εκπτώσεις και δώρα)

προκειµένου να δελεάσουν τους καταναλωτές να επιλέξουν την έκδοσητης φοροκάρτας τους από το δικό τους δίκτυο.

2. Ενεργοποίηση. Προκειµένου να χρησιµοποιηθεί η κάρτα θα πρέπει να γίνει αντιστοίχισή της µε τον Αριθµό Φορολογικού Μητρώου του φορολογουµένου, ώστε το υπουργείο Οικονοµικών να ξέρει σε ποιον κάτοχο αντιστοιχεί για να µπορεί στη συνέχεια να συνδέσει την αξία των αποδείξεων που έχουν καταγραφεί µε το αφορολόγητο. Η ενεργοποίηση θα µπορεί να γίνει µε δύο εναλλακτικές αλλά και µε τη βοήθεια των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Ο φορολογούµενους, αν είναι χρήστης των υπηρεσιών taxisnet, µπαίνει στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και µε τους προσωπικούς του αριθµούς, σε ειδική εφαρµογή που θα δηµιουργηθεί, ταυτίζει την κάρτα µε τον ΑΦΜ του. Εναλλακτικά θα πρέπει να αποστείλει µέσω SMS από το κινητό του τηλέφωνο τόσο τον 19ψήφιο κωδικό της κάρτας όσο και τον ΑΦΜ του σε ειδικό πενταψήφιο αριθµό που θα ανακοινωθεί.

Χθες το υπουργείο Οικονοµικών ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία – µε ρητές απαγορεύσεις και απειλή ποινικών κυρώσεων στην περίπτωση που παραβιαστεί ο όρος για απαγόρευση χρήσης των προσωπικών δεδοµένων – το έργο της αντιστοίχισης κάρτας και ΑΦΜ. Το κόστος ανά SMS για τον φορολογούµενο θα είναι 9 λεπτά συν ΦΠΑ. Στέλνοντας αυτά τα στοιχεία, ο φορολογούµενος µέσα στα επόµενα 15 δευτερόλεπτα – όπως απορρέει από τη σύµβαση – θα έχει λάβει ενηµερωτικό µήνυµα για την επιτυχία ή µη της αντιστοίχισης και την ενεργοποίηση της κάρτας. Η εταιρεία, από την πλευρά της, θα στείλει τα δεδοµένα στη Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων. 3. Χρήση. Η φοροκάρτα είναι έτοιµη για χρήση. Με κάθε συναλλαγή, είτε µε µετρητά είτε µε τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, οι φορολογούµενοι απλώς θα δίνουν στους καταστηµατάρχες την κάρτα τους για να την περάσουν από τα µηχανήµατα POS που χρησιµοποιούνται και σήµερα για τις πιστωτικές κάρτες. Με το πέρασµα αυτό, η συναλλαγή θα καταγράφεται από τις τράπεζες οι οποίες επί της ουσίας θα έχουν µε τον τρόποαυτό καλύτερη ενηµέρωση για τον τζίρο των επιχειρήσεων µε τιςοποίες συνεργάζονται αλλά δεν θα έχουν καµία πληροφορία για τον φορολογούµενο που έκανε τη συναλλαγή. Θα βλέπουν ότι σε µια συγκεκριµένη ηµεροµηνία οχρήστης µε αριθµό κάρτας Χ αγόρασε για παράδειγµα ένα προϊόν αξίας 50 ευρώ από τη συγκεκριµένη επιχείρηση.

Στο τέλος κάθε µήνα οι τράπεζες θα δίνουν µια αναλυτική κατάσταση συναλλαγών στη ΓΓΠΣ, η οποία αφενός θα περνά τις αποδείξεις στον «λογαριασµό» αφορολογήτου του κάθε φορολογουµένου και, αφετέρου, θα µπορεί να έχει άµεση εικόνα για τον τζίρο των επιτηδευµατιών και τον ΦΠΑ που οφείλουν.

Πηγή Τα Νέα

ΑΝΕΡΓΙΑ

110.000 υπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι έχασαν τη δουλειά τους το 2010


Σε 110.000 υπολογίζονται πανελλαδικά οι εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι που βρέθηκαν εκτός εργασιακού στίβου μέσα στο 2010, με το 20-30% αυτών να αφορά το Νομό Θεσσαλονίκης, όπως τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων του νομού, που έχει εγγεγραμμένα 3.000 μέλη.

Μάλιστα, η πρόεδρος της Ένωσης, Σοφία Καλαντίδου, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για νέο κύμα απολύσεων μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και την περίοδο των εκπτώσεων που ακολουθεί, υπενθυμίζοντας ότι οι εκτιμήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κάνουν λόγο για απώλεια 400.000 θέσεων εργασίας εντός του 2011.

Υπογραμμίζοντας ότι η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, που συζητείται, «θα ευνοεί ακόμη παραπάνω τους επιχειρηματίες, οι οποίοι και με διευρυμένο ακόμη περισσότερο πια το νομικό πλαίσιο, θα κρατούν και το μαχαίρι και το πεπόνι», κάλεσε τους εργαζομένους σε συστράτευση, για να περιοριστούν στο μέτρο του δυνατού οι «εκπτώσεις» στα δικαιώματά τους. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, έστειλε μήνυμα στους εργαζόμενους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις νέες συμβάσεις που καλούνται να υπογράψουν με την εργοδοσία, για να μη βρεθούν «νεο-προσληφθέντες, σε ένα κατάστημα στο οποίο εργάζονται επί σειρά χρόνων», όπως είπε χαρακτηριστικά η κα Καλαντίδου.

«Οι εργοδότες παίζουν με τα όρια του νόμου και υπό την απειλή της απόλυσης, αναγκάζουν τους εργαζομένους σε -μεταξύ άλλων- τετράωρη απασχόληση, μείωση μισθού και εργασία χωρίς ρεπό, αυξάνοντας έτσι την ελαστική και ανασφάλιστη εργασία», τόνισε από την πλευρά του το μέλος διοίκησης της Ένωσης, Γιώργος Τσαμπούκης. Πρόσθεσε δε ότι με τα επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ, έχει στηθεί ολόκληρη «απάτη», αφού όπως είπε, οι συμβάσεις αορίστου χρόνου δεν γνωστοποιούνται στους εργαζομένους, οι οποίοι νομίζοντας ότι έχει λήξει η σύμβασή τους σταματάνε τη δουλειά και έτσι ο εργοδότης δηλώνει την παραίτησή τους στον ΟΑΕΔ και ζητάει καινούριο εργαζόμενο, με επιδότηση και χωρίς να καταβάλλει αποζημιώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Δεκεμβρίου το ΠΑΜΕ έχει κηρύξει απεργία, ενώ την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου θα γίνει στη Θεσσαλονίκη συλλαλητήριο.

Πηγή: Express.gr


Οι κακοι εργοδοτες και οι καλοι υπαλληλοι (λεω εγω). Τοσες επιχειρησεις που κλεινουν, ποιον ενδιαφερει; Και το ΚΚΕ, να λεει 1400 ευρω μεροκαματο. Εδω σημερα κλεινουμε, αυριο κλεινουμε, ειναι πολυ κοντα αυτη η ωρα.

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Ανεκδοτο

Το γράμμα


Ο ψυχίατρος στον ασθενή του :
- Τι γράφεις , Γιώργο ;
- Γράμμα .
- Σε ποιον γράφεις γράμμα ;
- Στον εαυτό μου .
- Και τι του γράφεις ;
- Δεν ξέρω . Ακόμη δεν το πήρα το γράμμα !

Συναγερµός στις εφορίες για 5,9 δισ. ευρώ τον ∆εκέµβριο

Συναγερµός στις εφορίες για 5,9 δισ. ευρώ τον ∆εκέµβριο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελενα Λάσκαρη ΕΙΚΟΣΑΗΜΕΡΟ ΦΟΡΟΚΥΝΗΓΗΤΟ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

για περαίωση, ληξιπρόθεσµα και είσπραξη ΦΠΑ αρχίζουν οι εφορίες κατόπιν σχετικών οδηγιών του υπουργείου Οικονοµικών, ώστε να εισπραχθούν έσοδα 5,9 δισ. ευρώ εντός του ∆εκεµβρίου.

Χθες ο υφυπουργός Οικονοµικών ∆. Κουσελάς έθεσε σε κατάσταση συναγερµού τούς επικεφαλής των 27 µεγαλύτερων εφοριών της Αττικής, οι οποίες εισπράττουν το 70% των φορολογικών εσόδων κάθε µήνα, περνώντας από κόσκινο τις εισπράξεις εσόδων καθεµίας από αυτές σε επίπεδο ενδεκάµηνου. ∆ιεµήνυσε µάλιστα ότι εφεξής ο έλεγχος της αποδοτικότητάς τους και της επίτευξης των στόχων θα γίνεται σε µηνιαία βάση, σε συσκέψεις αξιολόγησης και οδηγιών την πρώτη ∆ευτέρα κάθε µήνα. Σύµφωνα µε τις εντολές που δόθηκαν χθες, το φοροκυνηγητό για την οµαλή εκτέλεση του προϋπολογισµού στο σκέλος των εσόδων έως το τέλος του έτους εστιάζεται:

Στην περαίωση εκκρεµών υποθέσεων. Οι εισπράξεις έχουν ξεπεράσει ήδη τα 700 εκατ. ευρώ και εκτιµάται ότι έως το τέλος ∆εκεµβρίου, οπότε λήγει η προθεσµία υπαγωγής στη ρύθµιση και θα καταβληθεί και η πρώτη δόση από όσους έχουν ήδη υπαχθεί, τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ. Προβλήµατα εξακολουθούν να υπάρχουν µε τις διορθώσεις στα λανθασµένα εκκαθαριστικά για τα οποία δόθηκαν οδηγίες να εκδοθούν το ταχύτερο δυνατόν.

Με φόντο την κρίση και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελµατίες (68.000 µόνο τον Οκτώβριο)

δεν υποβάλλουν τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Αφού εντοπιστούν από τη Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων, οι εφορίες αναλαµβάνουν να καλέσουν τους υπόχρεους να καταβάλουν τα οφειλόµενα αλλιώς προχωρούν σε προσωρινούς ελέγχους. Στους προσωρινούς ελέγχους ΦΠΑ. Στην είσπραξη ληξιπρόθεσµων οφειλών. Το τελευταίο «χτύπηµα» του υπουργείου Οικονοµικών ήρθε µετά τη διασταύρωση στοιχείων που έδειξε ότι 772 ιδιοκτήτες ακινήτων σε Φιλοθέη, Παλαιό Ψυχικό, Εκάλη, Νέα Ερυθραία, Βούλα, Βουλιαγµένη, Πανόραµα και Καλαµαριά έχουν ληξιπρόθεσµες οφειλές 12,5 εκατ. ευρώ όταν η αντικειµενική αξίατης ακίνητης περιουσίας τους φτάνει τα 1,162 δισ. ευρώ. Οι φορολογούµενοι αυτοί έχουν περιθώριο έως τις 15 ∆εκεµβρίου να ξεπληρώσουν τις οφειλές τους διαφορετικά απειλούνται µε κατασχέσεις και πλειστηριασµούς των ακινήτων τους.

ΕΓΓΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Εγκύκλιος Ο.Α.Ε.Ε. Αρ.101/2.12.2010
Η αναγκαιότητα της κατάθεσης βεβαίωσης διακοπής της ΔΟΥ, στις περιπτώσεις λύσης εταιρειών με καταγγελία
ΑΘΗΝΑ, 2/12/ 2010
ΑΡ. ΠΡΩΤ.ΔΙΑΣΦ/Φ5/71/115701

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Ο.Α.Ε.Ε.
Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ : ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΣΑΤΩΒΡΙΑΝΔΟΥ 18
10432 ΑΘΗΝΑ
ΠΛΗΡ. : Μ. ΜΥΤΑΚΗ-ΜΠΟΥΡΛΗ
ΤΗΛ. : 210 - 5285580
FAX : 210 - 5229840


ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ : 101

ΘΕΜΑ : «Η αναγκαιότητα της κατάθεσης βεβαίωσης διακοπής της ΔΟΥ, στις περιπτώσεις λύσης εταιρειών με καταγγελία»

Σύμφωνα με τις διατάξεις του αρθρ. 11 του Π.Δ. 258/05, η ασφαλιστική σχέση του ασφαλισμένου με τον Οργανισμό, λήγει στις εξής περιπτώσεις:
α) Με την οριστική διακοπή του υπαγόμενου στην ασφάλιση του Οργανισμού επαγγέλματος.
β) Με την έλλειψη των απαιτουμένων στο αρθρ. 2 του Π.Δ. 258/05, προϋποθέσεων.
γ) Με τη διακοπή της προαιρετικής ασφάλισης.
δ) Με την πτώχευση.
ε) Με τον θάνατο.

Στις περιπτώσεις, που φυσικά πρόσωπα μετέχουν σε εταιρείες, η ασφαλιστική σχέση του ασφαλισμένου με τον Οργανισμό διακόπτεται με την απώλεια της ιδιότητας του φυσικού προσώπου ως μέλους εταιρείας. Ως ημερομηνία απώλειας της ιδιότητας αυτής, λαμβάνεται η ημερομηνία που βεβαιώνεται από την αρμόδια ΔΟΥ, με την υποβολή σ’ αυτήν από τον επαγγελματία της δήλωσης μεταβολής εργασιών ή παύσης εργασιών.

Η κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται μεμονωμένα και η ημερομηνία που θα οριστεί ως ημερομηνία διαγραφής από την ασφάλιση, προκύπτει αφού συνεκτιμηθεί με τα πρόσθετα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά.

Η βεβαίωση διακοπής από την αρμόδια ΔΟΥ και για τις περιπτώσεις των προσώπων, που είναι μέλη εταιρειών, είναι υποχρεωτική, επιτακτική σύμφωνα με την άποψη της ολομέλειας της Νομικής Υπηρεσίας του Οργανισμού, ασχέτως εάν αυτές (οι εταιρείες) λύονται με διαλυτικό ή με καταγγελία. Η βεβαίωση διακοπής της ΔΟΥ δεν απαιτείται στις περιπτώσεις των ανωνύμων εταιρειών, που η ημερομηνία λήξης της ασφάλισης των μετόχων τους συμπίπτει με την ημερομηνία μείωσης του εταιρικού κεφαλαίου ή της απώλειας της ιδιότητάς τους ως μελών του ΔΣ της ανώνυμης εταιρείας.

Με καταγγελία δύνανται να λύονται οι ομόρρυθμες και οι ετερόρρυθμες εταιρείες. Στις περιπτώσεις αυτές, πρέπει να ακολουθείται η εξής διαδικασία:
α) Συντάσσεται καταγγελία εκ μέρους του φυσικού προσώπου, που επιθυμεί τη λύση της εταιρείας κατά του εταίρου, ο οποίος δεν συναινεί προς την κατεύθυνση αυτή. Η καταγγελία καταχωρείται στα βιβλία εταιρειών του Πρωτοδικείου και σφραγίζεται με την ειδική σφραγίδα του Πρωτοδικείου, στην οποία αναφέρεται η ημερομηνία καταχώρησης.
β) Η καταγγελία επιδίδεται στον καταγγελόμενο με δικαστικό επιμελητή και ο καταγγελόμενος υπογράφει την έκθεση επίδοσης.
γ) Με την καταγγελία γίνεται διακοπή εργασιών στην αρμόδια ΔΟΥ. Κατά συνέπεια, για την διαγραφή από την ασφάλιση φυσικού προσώπου, μέλους ΟΕ ή ΕΕ, η οποία λύεται με καταγγελία, θα πρέπει να υποβληθούν στις Υπηρεσίες από τους ενδιαφερόμενους όλα τα προαναφερόμενα δικαιολογητικά και άλλα, τα οποία θα κρίνει η Υπηρεσία κατά την εξατομικευμένη μελέτη του ατομικού φακέλλου.

Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η βεβαίωση διακοπής της ΔΟΥ.

Της παρούσας να λάβει γνώση ενυπόγραφα το προσωπικό της μονάδας σας και τα οριζόμενα σ’ αυτή να τύχουν πιστής εφαρμογής.

ΥΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ

Εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης προθεσμίας για τους ημιυπαίθριους



Εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης προθεσμίας για τους ημιυπαίθριους

ANOIXTO ενδεχόμενο για την παράταση της προθεσμίας σχετικά με την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων άφησε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου για την πολιτική του ΥΠΕΚΑ στον τομέα των υδάτων.

«Θα αξιολογήσουμε εάν θα δώσουμε παράταση, με δεδομένη τη σημαντική προσέλευση των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μπιρμπίλη, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ρύθμιση ή νομιμοποίηση για τα αυθαίρετα κτίσματα» αναφερόμενη στην απόφαση του ΣτΕ για τα αυθαίρετα.

Σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η νομιμοποίηση ημιυπαίθριων χώρων και στους παραδοσιακούς οικισμούς είναι αντισυνταγματική και σε περίπτωση όπου διαπιστώνεται η ύπαρξή τους θα πρέπει να κατεδαφίζονται.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει παραταθεί, μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου, η προθεσμία υποβολής με συστημένη επιστολή στην Πολεοδομία, των δικαιολογητικών για τους ημιυπαίθριους χώρους όπως και η προθεσμία καταβολής του ειδικού προστίμου διατήρησης, ενώ αυξήθηκε ο αριθμός των δόσεων καταβολής ανά κατηγορία ακινήτων.

Πηγή: Express.gr

ΑΠΕΡΓΙΑ

24άωρη απεργία στα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας, Κυριακή 12-12-2010


24άωρη απεργία στα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας, Κυριακή 12-12-2010


Εικοσιτετράωρη απεργία για τους εργαζόμενους σε όλα τα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας, την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου εξήγγειλε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εμποροϋπαλλήλων κάνει λόγο για παράνομη και καταχρηστική απόφαση του Νομάρχη Αθηνών να επιτρέψει τη λειτουργία των καταστημάτων στο κέντρο και καλεί τους εργαζόμενους να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα «σε όσους προσπαθούν μέσα στην οικονομική κρίση και την ύφεση να καταργήσουν την Κυριακή Αργία και να επιβάλουν μαζί με το πετσόκομμα των μισθών, την περαιτέρω χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών και την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών

Πηγή: Express.gr

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Φορολογικός διαιτητής

Φορολογικός διαιτητής - Νέα Ανεξάρτητη Αρχή για ταχύτερη διεκπεραίωση των διαφορών µε την Εφορία


Φορολογικό διαιτητή σχεδιάζει να καθιερώσει το υπουργείο Οικονοµικών προκειµένου να ξεπεράσει τον σκόπελο των καθυστερήσεων στην είσπραξη φόρων και προστίµων.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονοµικό επιτελείο και θα περιληφθεί στο υπό κατάθεση φορολογικό νοµοσχέδιο προβλέπει τη δηµιουργία µιας νέας Ανεξάρτητης Αρχής εξωδικαστικού συµβιβασµού, στην οποία θα µπορεί να προσφύγει κάθε φορολογούµενος που αµφισβητεί τα αποτελέσµατα των φορο-ελέγχων και την οικονοµική ετυµηγορία των ελεγκτικών µηχανισµών.

Η Αρχή αυτή, η οποία θα λειτουργεί στα πρότυπα της εργατικής διαιτησίας, τηρώντας όµως ίσες αποστάσεις ανάµεσα σε ελεγκτικούς µηχανισµούς και φορολογουµένους µε βάση τους ισχύοντες νόµους, θα αποφασίζει µέσα σε διάστηµα 90 ή το πολύ 120 ηµερών για το ποια πλευρά έχει δίκιο.

Βασικό κίνητρο για την προσφυγή των φορολογουµένων στη διαιτησία θα είναι το µικρότερο ποσό προκαταβολής επί του προστίµου που έχει επιβληθεί έναντι της κλασικής προσφυγής στη ∆ικαιοσύνη, η οποία επίσης θα παραµένει ενεργή – αλλά ακριβότερη επιλογή.

Με τον τελευταίο φορολογικό νόµο, το ποσό της προκαταβολής που πρέπει να καταβάλει ο φορολογούµενος για να προσφύγει στη ∆ικαιοσύνη αυξήθηκε στο 25% και µε το νοµοσχέδιο του υπουργείου ∆ικαιοσύνης αυξάνεται στο 50% (επί των βεβαιωµένων φόρων και προστίµων που έχουν προκύψει από τον έλεγχο). Ετσι, για να διευθετήσει κάποιος φορολογούµενος διά της δικαστικής οδού τις διαφορές του µε τις ελεγκτικές αρχές, θα πρέπει να πληρώσει το µισό των φόρων και προστίµων που του επιβλήθηκαν. Επιπρόσθετα, µε τα σηµερινά δεδοµένα, η εκδίκαση της υπόθεσης απαιτεί 8 µε 12 χρόνια, εποµένως, αν πράγµατι ο φορολογούµενος έχει δίκιο, θα αργήσει πολύ να το βρει...

Δύο πλεονεκτήµατα
Τα δύο βασικά πλεονεκτήµατα του φορολογικού διαιτητή θα έχουν να κάνουν ακριβώς µε το χρήµα και τον χρόνο. Για την προσφυγή στη διαιτησία το ποσό της προκαταβολής που θα απαιτείται υπάρχει εισήγηση να µειώνεται στο µισό (µεταξύ 20% και 30%), ενώ και η επίλυση της διαφοράς σε διάστηµα έως 120 ηµερών εκτιµάται ότι θα λειτουργήσει υπέρ του νέου θεσµού για όσους πραγµατικά θέλουν να λύσουν τις φορολογικές τους διαφορές και δεν χρησιµοποιούν τις προσφυγές µόνο για να κερδίσουν χρόνο.

Σήµερα, στα δικαστήρια εκκρεµούν περίπου 150.000 δίκες φορολογικού περιεχοµένου, η εκδίκαση των οποίων απαιτεί 8 µε 12 χρόνια και τα έσοδα του ∆ηµοσίου που λιµνάζουν από αυτές τις υποθέσεις στις αίθουσες των δικαστηρίων αγγίζουν τα 33 δισ. ευρώ. Με την καθιέρωση της φορολογικής διαιτησίας, αρµόδια στελέχη του υπουργείου Οικονοµικών εκτιµούν ότι θα επιταχυνθεί η είσπραξη εσόδων καθώς το µέτρο θα δράσει συµπληρωµατικά στο νοµοσχέδιο του υπουργείου ∆ικαιοσύνης για τις φοροδίκες εξπρές, το οποίο µεταξύ άλλων οδηγεί σε:

n Ταχύτερη έκδοση τελεσίδικων αποφάσεων. ∆ιαφορές έως 150.000 ευρώ θα δικάζονται από το Τριµελές ∆ιοικητικό Πρωτοδικείο. Θα επιτρέπεται µόνο αναίρεση. ∆ιαφορές από 150.000 ευρώ και άνω θα δικάζονται σε πρώτο και τελευταίο βαθµό από το ∆ιοικητικό Εφετείο. Αναίρεση επιτρέπεται. Με τις ρυθµίσεις αυτές θα συντµηθεί ο χρόνος εκκρεµοδικίας (8 έως 12 χρόνια) και η τελεσίδικη απόφαση θα εκδίδεται το αργότερο µέσα σε 3 χρόνια από την κατάθεση της προσφυγής. n Χρονική οριοθέτηση της προσωρινής διαταγής που χορηγείται από τον δικαστή στις φορολογικές και τελωνειακές δίκες. Αν ο δικαστής χορηγήσει προσωρινή διαταγή, αυτή θα έχει ισχύ για 30 ηµέρες. Μέσα σε αυτό το διάστηµα θα πρέπει να συζητηθεί η αίτηση αναστολής, διαφορετικά η προσωρινή διαταγή παύει να ισχύει. Αν συζητηθεί µέσα στις 30 ηµέρες η αίτηση αναστολής, η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει να εκδοθεί επίσης µέσα σε 30 ηµέρες.

Πηγή Τα Νέα

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ


Πολες φορες σε συζητησεις μεταξι μας λεμε με παραπονο την φραση "ουτε καρφιτσα δεν βγαζουμε στην Ελλαδα και ομως μπορει να μην βγαζουμε καρφιτσα αλλα κατασκευαζουμε αυτοκινητα ναι ναι Ελληνικα αυτοκινητα η εταιρεια: Replikar Hellas και θα την βρειτε εδω:http://www.replicarhellas.com/pages_gr/index.htm