Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Ο ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ ΣΤΟ MEGA

Τις προτεραιότητες του ΟΑΕΕ ανέπτυξε ο διοικητής Γεράσιμος Βουδούρης σε μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης που παραχώρησε σήμερα, Τρίτη 7 Δεκεμβρίου στους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Γιώργο Οικονομέα, στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega».

Ερωτηθείς για την πορεία της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ο διοικητής του ΟΑΕΕ εξέφρασε την αισιοδοξία του σημειώνοντας ότι το πολύ σημαντικό συμπέρασμα που προκύπτει μέχρι στιγμής είναι ότι το κόστος της μέσης συνταγής μειώθηκε από τα 80 στα 48 ευρώ. Πρόσθεσε επίσης ότι οι συνταγές έχουν μειωθεί από τις 330.000 μηνιαίως στις 200.000 και παράλληλα ενώ το αρχικό κόστος τους ανέρχονταν σε 25 εκ. ευρώ, έχει ήδη περιοριστεί στα 12 με 13 εκ. ευρώ.
«Υπήρχε αλόγιστη σπατάλη και παράνομη υπερσυνταγογράφηση αλλά αυτό πλέον το σύστημα δεν το επιτρέπει. Και συνάμα και οι γιατροί, που συμμετέχουν στη νέα εφαρμογή έχουν προσαρμοστεί. Έτσι οι όποιοι περίεργοι θα απομονωθούν» επεσήμανε ο διοικητής του ΟΑΕΕ.

Ο Γ.Βουδούρης τόνισε ότι καθημερινά στην πράξη αντιμετωπίζονται δυσχέρειες και σημείωσε: «Κλείνουμε μικροπροβλήματα και οικοδομούμε γνώση ώστε τον επόμενο καιρό να υπάρχει μια βάση δεδομένων προκειμένου να γίνουν βελτιώσεις και να αναπτυχθούν δράσεις ελέγχου».

Επιπλέον, τονίζοντας ότι γίνονται γρήγορα βήματα προκειμένου οι νέες τεχνολογίες να εκσυγχρονίσουν τον ΟΑΕΕ ανακοίνωσε ότι από τις αρχές του νέου έτους θα ξεκινήσει και η ηλεκτρονική αναγραφή των εργαστηριακών εξετάσεων και εκτίμησε ότι και αυτή η νέα δράση θα παρέχει σημαντικό όφελος στο Ταμείο.

Η απογραφή των συνταξιούχων μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ

Ο διοικητής έκανε μνεία και για το όφελος που έχει προκύψει από την απογραφή των συνταξιούχων μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ. Τόνισε ότι από τους 320.000 συνταξιούχους δεν έχουν απογραφεί 7-8.000, ενώ το κόστος των ταχυδρομικών τελών με το προηγούμενο καθεστώς πληρωμής μέσω μιας τράπεζας άγγιζε τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο νέος τρόπος πληρωμής απαιτεί έξοδα 480.000 ευρώ.

Η ρύθμιση των οφειλών

Ο Γ.Βουδούρης αναφερόμενος στην ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών «ΡΥΘΜΙΖΩ-ΚΕΡΔΙΖΩ» που εφάρμοσε ο ΟΑΕΕ τόνισε ότι 80.000 ασφαλισμένοι αιτήθηκαν συμμετοχής για οφειλές 2,5 δις ευρώ με κεφαλαιοποιημένο ποσό 850 εκ. ευρώ, ωστόσο η οικονομική κρίση εμποδίζει αρκετούς να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των χρεών τους. Ο διοικητής του ΟΑΕΕ
υποστήριξε ότι ο κόσμος πρέπει να διευκολυνθεί και ζήτησε να υπάρξει επιμήκυνση στις δόσεις του κεφαλαιοποιημένου ποσού. Επιπλέον, επεσήμανε ότι υπάρχει και το 60% των ασφαλισμένων που είναι συνεπείς και ότι και αυτοί πρέπει να επιβραβευθούν και όπως είπε έχει ήδη προτείνει στην κυβέρνηση το 3ετές πάγωμα των εισφορών για τους
συνεπείς.

Η απάντηση για το περιστατικό στα Άνω Πατήσια

Ο διοικητής του Οργανισμού ερωτηθείς για το ατυχές περιστατικό στο υποκατάστημα του ΟΑΕΕ στα Άνω Πατήσια, επανέλαβε τον αποτροπιασμό του κάνοντας λόγο για μια πρωτοφανή ενέργεια εις βάρος της υπαλλήλου του Οργανισμού που προκάλεσε σε όλους σοκ, ενώ έκανε λόγο για «ύποπτα αγανακτισμένο πολίτη, η συμπεριφορά του οποίου δεν μπορεί να δικαιολογηθεί καθώς είχε καταθέσει τα χαρτιά του για διαδοχική σύνταξη
από 4 ταμεία μόλις πριν από μία εβδομάδα. Είναι ύποπτη και όλα ψάχνονται» σημείωσε χαρακτηριστικά.


Μάλιστα, ο Γ.Βουδούρης πρόσθεσε πως ο ίδιος επισκέφθηκε τον ασφαλισμένο προκειμένου να ακούσει την άποψή του και να διαπιστώσει εάν έχει προκληθεί από την υπάλληλο και σημείωσε ότι ενώ η συζήτηση ξεκίνησε σε ήρεμο κλίμα στη συνέχεια δέχτηκε και ο ίδιος φραστική επίθεση.

Αναδιάρθρωση του Οργανισμού

Ο διοικητής δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του Οργανισμού με συγχωνεύσεις υπηρεσιών και καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού. Στάθηκε
μάλιστα στο θέμα της μίσθωσης των κτιρίων που στεγάζεται ο ΟΑΕΕ κάνοντας λόγο για «ενοίκια Παρισιού». Διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν συστεγάσεις και θα βρεθούν οι πιο συμφέρουσες λύσεις προκειμένου να υπάρξει περιστολή των δαπανών.
«Αυτό, τόνισε ο Γ.Βουδούρης, εννοούσε ο πρωθυπουργός όταν είπε ότι υπάρχουν χρήματα, όχι ότι υπάρχουν χρήματα κρυμμένα σε κάποιο ντουλάπι. Πρέπει να υπάρξει αυξημένο αίσθημα ευθύνης στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος».

Η έκδοση των συντάξεων

Για τον χρόνο έκδοσης σύνταξης από τον ΟΑΕΕ, ο Γ.Βουδούρης είπε ότι τώρα απαιτούνται 4-5 μήνες, ανακοίνωσε όμως ότι θα υπάρξουν ενιαία κέντρα συντάξεων ανά περιοχή πχ. στην Αττική, στα οποία θα λειτουργούν ασφαλιστικοί σύμβουλοι που θα συντάσσουν προσυνταξιακές μελέτες, προκειμένου να επισπεύδεται ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων και να ελαχιστοποιείται η γραφειοκρατία. Τόνισε ότι αρχικά το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά από το υποκατάστημα της Ομόνοιας προκειμένου να υπάρξει τεχνογνωσία και να τελειοποιηθεί το εγχείρημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου