Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

WIKILEAKS

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΣ
Στρατιώτες του Wikileaks
Οι Ανώνυµοι απειλούν µε διασπορά απόρρητων αρχείων στο ∆ιαδίκτυο
Επιµέλεια: ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Στα Νεα

Με τις ιστοσελίδες της ολλανδικής αστυνοµίας και εισαγγελίας τα έβαλαν χθες οι Ανώνυµοι, εκδικούµενοι προφανώς για τη σύλληψη ενός 16χρονου που οµολόγησε –σύµφωνα µε τις αρχές- ότι συµµετείχε στις κυβερνοεπιθέσεις κατά της MasterCard και της Visa. Παράλληλα µε την «Επιχείρηση Αντίποινα», όµως, οι χακτιβιστές διαφηµίζουν και µια Επιχείρηση Leaksπn –κάτι σαν στροβίλισµα διαρροών.

«Κύριοι, στην καλύτερη περίπτωση, τους µαυρίσαµε το ένα µάτι. Το παιχνίδι άλλαξε. Το ίδιο πρέπει να κάνουµε και µε τις στρατηγικές µας. Αρχίστε ναψάχνετε στο Wikileaks. Βρείτε τις καλύτερες, λιγότερο γνωστές διαρροές που µπορείτε. Ανεβάστε συνόψεις, µαζί µε ολόκληρη την πηγή. Ενθαρρύνετε τον αναγνώστη να διαβάσει περισσότερο. Φτιάξτεµονόλεπτα ή δίλεπτα βίντεο στο YouTube χρησιµοποιώντας παραπλανητικά tags. ∆ηµοσιεύστε αποσπάσµατα των διαρροών παντού… ∆εν φοβούνται τα LOIC (το λογισµικό που χρησιµοποιείται στις επιθέσεις άρνησης παροχής υπηρεσιών). Φοβούνται την έκθεση. Ηδιασκέδαση αρχίζει…».

Είναι το µήνυµα στο πόστερ που δηµοσίευσαν χθες οι Ανώνυµοι, αυτή η άµορφη οµάδα χακτιβιστών που έχει βάλει στο στόχαστρο τις τελευταίες ηµέρες, κυρίως από τη σύλληψη του Τζουλιάν Ασάνζ και µετά, όλες εκείνες τις εταιρείες, τους οργανισµούς, τους θεσµούς και τα πρόσωπα που εκλαµβάνει ως εχθρούς του Wikileaks και του ιδρυτή του. Επειτα από την υπηρεσία on line µεταφοράς χρηµάτων PayPal, την ελβετική τράπεζα PostFinance, τη σουηδική εισαγγελία, χθες έστρεψαν την κυβερνο-οργή τους εναντίον των ιστοσελίδων της αστυνοµίας και της εισαγγελίας στην Ολλανδία: όπως έγινε γνωστό νωρίς το πρωί της Πέµπτης, έπειτα από «πληροφορίες που έλαβαν», αστυνοµικοί της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήµατος συνέλαβαν στο σπίτι του στη Χάγη έναν 16χρονο. Ο νεαρός οµολόγησε «επιθέσεις κατά της Visa και της MasterCard» και «πιθανότατα είναι µέρος µιας µεγαλύτερης οµάδας από χάκερ». Η ολλανδική αστυνοµία συνεργάζεται µε το FBI στις έρευνες, δήλωσε εκπρόσωπος της εισαγγελίας, και αναµένεται να προχωρήσει σε «πολλές ακόµα συλλήψεις». Αν ο 16χρονος κριθεί ένοχος, λένε οι ειδικοί, αντιµετωπίζει ακόµα και εξαετή φυλάκιση.

. Στο κύριο άρθρο της πάντως, η «Guardian», ένα από τα πέντε διεθνή έντυπα που συνεργάζονται µε το Wikileaks, διατυπώνει µια διαφορετική άποψη για τους Ανώνυµους: «Μπορεί να κατηγορηθούν για πολλά πράγµατα – όπως για ανωριµότητα ή ότι ακολουθούν το αγελαίο ένστικτο. Η εκστρατεία τους όµως είναι το κυβερνο-ισοδύναµο της µη βίαιης δράσης ή της κοινωνικής ανυπακοής. Επιφέρει περισσότερο αναστάτωση παρά ζηµιά. Προκαλώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις εταιρείες πιστωτικών καρτών και τους ξενιστές ιστοσελίδων, τους υπενθυµίζουν πως το καλό τους όνοµα δεν εξαρτάται µόνον από το πώς τις βλέπει το Στέιτ Ντιπάρτµεντ αλλά και από το πώς διατηρούν την ανεξαρτησία τους στα µάτια των χρηστών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου