Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

ΤΩΡΑ......ΗΣΥΧΑΣΑ (Ο.Α.Ε.Ε.)

2011: Χρονιά προκλήσεων και προοπτικών για τον ΟΑΕΕ

Μπαίνοντας στο 2011, ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών καλείται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αντιμετωπίσει ένα χρόνιο πρόβλημα, το οποίο λόγω και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης είναι και δύσκολο και κρίσιμο: την οικονομική εξυγίανση του Οργανισμού, η οποία είναι αναγκαία ώστε να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του Ταμείου.

Αναλαμβάνοντας τον περασμένο Αύγουστο τη διοίκηση του ΟΑΕΕ, εκτιμούσαμε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο στοίχημα, ωστόσο αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ακόμα πιο σύνθετο, ένα σύστημα με σημαντικές ελλείψεις και παντελή απουσία ελεγκτικών μηχανισμών.

Είναι γεγονός ότι από το τέλος του καλοκαιριού η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει στον ΟΑΕΕ και αυτό αποδεικνύεται με τα στοιχεία που ανά τακτά διαστήματα παρουσιάζουμε. Για πρώτη φορά φέτος έχουμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, χωρίς αποκλίσεις και για πρώτη φορά κινούμαστε εντός και ίσως πιο κάτω από την προϋπολογισθείσα κρατική ενίσχυση.

Είναι γεγονός ότι η πάταξη της εισφοροδιαφυγής - εισφοροαποφυγής είναι ο βασικότερος παράγοντας για την εξασφάλιση της ευημερίας του Οργανισμού. Μάλιστα, τα έσοδα του ΟΑΕΕ, σε ποσοστό 80%, προέρχονται από ασφαλιστικές εισφορές, πράγμα που αναδεικνύει την άμεση εξάρτηση της βιωσιμότητας του από την εξάλειψη στο μέτρο του δυνατού της
εισφοροδιαφυγής, η οποία είναι ένα από τα καίρια προβλήματα που καλούμαστε να επιλύσουμε, καθώς η δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, οδηγεί καθημερινά πολλές επιχειρήσεις σε αδιέξοδο, με άμεση συνέπεια να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Βέβαια, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν οφείλεται αποκλειστικά στην παρούσα οικονομική κρίση, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία η πλειοψηφία των οφειλετών αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους την τελευταία πενταετία.

Με γνώμονα την δύσκολη αυτήν κατάσταση, εκπονούμε το επιχειρησιακό σχέδιο του Οργανισμού για την επόμενη τριετία, το οποίο θα παρουσιάσουμε αναλυτικά στις αρχές του νέου έτους. Στο σχέδιο αυτό, πρωτεύουσα θέση έχει η οικονομική εξυγίανση, η οποία
θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα και την οικονομική ευρωστία του ΟΑΕΕ, ώστε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις υποχρεώσεις του και κυρίως να εξυπηρετήσει την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, θα προωθήσουμε διάφορες ελκυστικές ρυθμίσεις χρεών προς τους οφειλέτες του Οργανισμού, με στρατηγικό στόχο την εισροή 900 εκ. ευρώ από το κεφαλαιοποιημένο ποσό.

Επιπλέον, έχουμε εισηγηθεί στην κυβέρνηση την επιβράβευση των συνεπών ασφαλισμένων, που φθάνουν στο 60%, με πάγωμα των εισφορών τους στα σημερινά επίπεδα, ώστε να μην έχουμε αναπαραγωγή νέων γενεών οφειλετών.

Εξάλλου, σημαντική θεωρούμε την προσπάθεια, που ήδη καταβάλλουμε, για τον εξορθολογισμό των δαπανών, η οποία επιτυγχάνεται με την προώθηση της διαφάνειας και την περιστολή κάθε σπατάλης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2009 το σύνολο των δαπανών υγείας ανήλθε σε 554 εκ. euro, ενώ για το αντίστοιχο διάστημα του 2010 σε 492 εκ. euro, δηλαδή παρατηρείται μία μείωση της τάξης του 11,2%.

Το πρώτο βήμα, αυτό της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που εφαρμόζουμε στον ΟΑΕΕ από τις 18/10/2010 φαίνεται ότι αποδίδει σημαντικούς καρπούς. Από τα στοιχεία που έχουμε το κόστος της μέσης συνταγής έχει μειωθεί από τα 80 στα 48 ευρώ και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να εκτιμούμε ότι ακόμα και αν οι συνταγές παραμείνουν στον αρχικό αριθμό των 330.000 μηνιαίως, το κόστος για τις φαρμακευτικές δαπάνες από τα 25 εκ. ευρώ περιορίζεται στα 14 με 15 εκ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα και από τη νέα χρονιά θα επεκτείνουμε την εφαρμογή της ηλεκτρονικής αναγραφής και στις εξετάσεις, μέτρο το οποίο αναμένεται να αποδώσει εξίσου σημαντικά οφέλη για το Ταμείο μας.

Στην προσπάθεια της οικονομικής εξυγίανσης του ΟΑΕΕ εντάσσουμε και την επαναδιαπραγμάτευση όλων των συμβάσεων και μισθωμένων ενοικίων, με παράλληλη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, που έχουμε ήδη ξεκινήσει.

Βεβαίως, η πρωταρχική προτεραιότητα για μας στον ΟΑΕΕ αποτελεί ο σεβασμός προς τους ασφαλισμένους και η υπευθυνότητα απέναντι στα χρήματα των πολιτών με σύγχρονες, πιο καλές, πιο ποιοτικές υπηρεσίες.

Αυτή μας τη φιλοδοξία μπορούμε να την κάνουμε πραγματικότητα με οργανωτική αναμόρφωση και αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Οργανισμού, με την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και με την ανάπτυξη υποδομών πληροφορικής με αρωγό τα εργαλεία της σύγχρονης τεχνολογίας.

Σίγουρα, η επόμενη χρονιά θα είναι από τις πλέον απαιτητικές και κρίσιμες για τον ΟΑΕΕ. Είμαστε όμως έτοιμοι με την επιμονή, την αποφασιστικότητα και την άοκνη προσπάθειά μας να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα και για τον Οργανισμό και για τους ασφαλισμένους μας.


Σας εύχομαι καλή και δημιουργική χρονιά!

Γεράσιμος Βουδούρης
Διοικητής ΟΑΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου